reklama
reklama
SAT Kurier logowanie X
  • Zaloguj
ODBLOKUJ-REKLAMY.jpg

Kuchnia koreańska w Polsat Food Network

dodano: 2014-07-18 11:07 | aktualizacja: 2014-07-18 12:12
autor: Łukasz Knapik | źródło: Scripps Networks Interactive

Polsat Food Network W poniedziałek, 21 lipca 2014 roku kanał Polsat Food Network rozpocznie emisję nowego programu poświęconego koreańskiej sztuce kulinarnej (więcej tutaj). - „Kuchnia koreańska dla każdego” jest fascynującym wprowadzeniem w prostą, pyszną i zdrową koreańską żywność - informuje nadawca.



Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
W nowej serii emitowanej w kanale Polsat Food Network, szefowa kuchni i autorka Judy Joo wraca do rodzinnej Korei Południowej, by wyruszyć w ekscytującą podróż kulinarną, w trakcie której odwiedza ludzi i miejsca stanowiące jej życiową inspirację. Dzieli się z widzami swoją pasją dla autentycznych, tradycyjnych i współczesnych dań koreańskich. Równocześnie prezentuje widzom proste przepisy, zachęcając wszystkich do spróbowania koreańskich smaków
i składników.

Judy Joo pokazuje modne trendy kulinarne Seulu, poznaje owoce morza i klasyczne tradycje południowych plaż Busa; uczestniczy w festiwalach, zbiorach oraz plantacjach  herbat regionu Mokpo. Przedstawia też swoją rodzinę, która dzieli się swoimi kulinarnych tradycjami.

Gospodyni programu - pochodzącą z Korei Południowej amerykańska szefowa kuchni Judy Joo jest prawdziwą ekspertką na temat kuchni koreańskiej.

Wybrane przepisy z programu Polsat Food Network „Kuchnia koreańska dla każdego”. Poleca Judy Joo:

Lodowata zupa naeng-myeon

Ta zupa to ulubione danie mojego taty. Moja mama robiła ją dla niego w każde lato. Ciągle pamiętam odgłosy jedzenia jej przy stole. Te totalnie uzależniające zimne noodle pochodzą z Korei Północnej, skąd pochodzi mój tata, więc jest to danie bliskie jego sercu. Koreańskie noodle naeng-myeon są najlepsze, ponieważ zawierają kaszę gryczaną i słodkie ziemniaki. Sałatką, którą wymyśliłam przypadnie do gustu każdemu. Możesz także zrobić jej więcej i podawać na osobnym talerzyku.

Rada: Dodaj kruszony lód do każdej miseczki, aby zupa była ciągle zimna.

Noodle:
200g koreańskiego makaronu ze słodkich ziemniaków i kaszy gryczanej
500ml bulionu wołowego
1,5 łyżeczki octu ryżowego
1/4 łyżeczki cukru pudru
szczypta soli morskiej

Sałatka:
86 g gruszki azjatyckie (twardej)
13 g ogórka pokrojonego w słupki
13 g czerwonej cebuli pokrojonej w słupki
1 łyżka octu ryżowego
1/2 łyżeczki cukru pudru
1/2 łyżeczki musztardy
szczypta soli morskiej

Przybranie:
46 g pokrojonej w plasterki pieczonej wołowiny
2 jajka ugotowane na twardo, przekrojone na pół
prażone ziarna sezamu
osuszone wodorosty, w słupkach

Przygotowanie:
1. Noodle: W garnku ugotuj bulion wołowy z cukrem. Dodaj sól i ocet ryżowy. Zdejmij z ognia, przelej do plastikowej miski i włóż do lodówki. Gdy bulion się chłodzi, przygotuj noodle tak jak mówi instrukcja z opakowania. Odcedź i odstaw na bok.
2. Sałatka: Połącz wszystkie składniki.
3. Noodle włóż w dwie miseczki, wlej zimny bulion i dodaj garść sałatki. Podziel wołowinę i jajko pomiędzy dwie porcje, dopraw pieprzem i posyp ziarnami sezamu i odrobiną wodorostów. Podawaj z pozostałą sałatką na osobnym talerzyku.

Przepis na 2 porcje.

Koreański kurczak BBQ

Grillowanie to jedno z ulubionych zajęć Amerykanów. Mojej mamie zdarzało się grillować w garażu, gdy pogoda była brzydka, co najprawdopodobniej nie było najlepszym pomysłem, ale sprawiało nam to wielka frajdę. Ciągle pamiętam, jak siedziałam na schodkach i obserwowałam mamę przy mały grillu przykrytym folią plastikową, gdy obracała przepysznie pachnące mięso. Ten przepis na kurczaka jest gwarantowanym hitem. Jest niezwykle smaczny - nawet twoi nielubiący kuchni koreańskiej przyjaciele będą nim zachwyceni!

Rada 1: Upewnij się, że grill nie jest zbyt gorący. W innym przypadku skórka kurczaka może się spalić, gdy w środku będzie jeszcze surowy. Najlepiej ustaw grill pomiędzy średnią a średnio-wysoką temperaturą.
Rada 2: Upewnij się, że użyjesz udek bez kości. Poproś o to w sklepie mięsnym.
Rada 3: Majonez Dwengjang jest również rewelacyjnym sosem do maczania w nim kurczaka. Warto go również spróbować z frytkami!

Majonez Dwengjang:
1 łyżka koreańskiej pasty sojowej
1/2 szklanki majonezu (najlepiej majonezu koreańskiego)

Marynata:
300 g sosu sojowego
3 łyżki octu ryżowego
3 łyżki syropu klonowego
30 g brązowego cukru
50 g koreańskiej pasty chili
2 łyżki startego imbiru
6 ząbków czosnku
4 duże cebule
2 łyżki prażonych ziaren sezamu
2 łyżki oleju sezamowego
6 ziaren pieprzu czarnego
szczypta soli morskiej
8 udek kurczaka (bez kości)
2 słodkie ziemniaki
2 kolby kukurydzy
Olej do smażenia

Do przyozdobienia:
15 nitek chili
szczypta ziaren czarnego sezamu

Przygotowanie:
1. Majonez Dwengjang: Połącz majonez i koreańską pastę sojową. Przykryj i wstaw do lodówki.
2. Marynata: W dużej misce połącz wszystkie składniki do marynaty. Zachowaj na później jedną szklankę, aby stworzyć sos. Włóż udka kurczaka do mniejszej miski i wlej marynatę. Przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc aby smaki się rozwinęły. Wystaw kurczaka z lodówki przynamniej na półtorej godziny przed grillowaniem. Nagrzej piekarnik do 230 °C. Zapakuj w folię spożywczą słodkie ziemniaki. Piecz w piekarniku przez godzinę. Po lekkim wystygnięciu obierz ze skórki. Umieść w misce i dokładnie zgnieć widelcem. Przykryj i odstaw.
3. Na średnim ogniu w garnku podgrzej pozostawioną szklankę marynaty i gotuj przez 8-10 minut aby zgęstniała, a następnie nasmaruj nią kurczaka. W międzyczasie nagrzej grill lub patelnię grillową i dodaj odrobinę oleju do smażenia. Ułóż kurczaka na grillu skórą do dołu, smaż przez 15 minut kilka razy przewracając. Odłóż w ciepłe miejsce, na czas przygotowywania kukurydzy.
4. Kukurydzę również grilluj przez około 10 minut często przewracając.  Przekrój wzdłuż i ułóż na talerzu obok kurczaka. Skrop wcześniej przygotowanym sosem i przyozdób nitkami chili. Ziemniaki posyp ziarnami czarnego sezamu. Majonez Dwengjang podawaj do kukurydzy.

Przepis na 4 porcje.

Największe i najlepsze bibimbap

Bibimbap to jeden z moich ulubionych przepisów - ponieważ uwielbiam jeść warzywa. Uważam, że jest to idealne danie i naprawdę bardzo zdrowe. Zawszę mówię, że 2/3 Twojego talerza to powinny być warzywa. Wybór warzywa nie ma aż tak wielkiego znaczenia - użyj takich, jakie akurat masz w domu. Możesz nawet dodać sałatę lub ogórka, aby danie było bardziej chrupiące.

Rada 1: Gotuj jak paellę.
Rada 2: Warzywa bardzo szybko miękną, więc przygotuj sobie wszystko zanim przejdziesz do gotowania.

Składniki:
1 łyżka oleju sezamowgo
5 szklanek ugotowanego ryżu białego

Sos bibimbap:
3 łyżki koreańskiej pasty chili
2,5 łyżki przyprawy mirin
2 łyżeczki ziaren sezamu
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżeczka cienko pokrojonej cebuli dymki

Wierzch:
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki przyprawy mirin
1 łyżka oleju sezamowego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka startego imbiru
1 łyżeczka prazonych ziaren sezamu
3 łyżki oleju roślinnego
60 g żółtej fasolki szparagowej
80 g marchewki pokrojonej w słupki
1/2 średniej cukini
70 g groszku strączkowego, przekrojonego na pół „otwartego”
300 g młodego szpinaku
100 g grzybów shitake
100 g mielonej wołowiny
2 łyżeczki cukru
100 g kimchi

Przygotowanie:
1. W dużym (najlepiej żeliwnym) garnku rozgrzej kilka łyżek oleju sezamowego i wysyp cienką warstwę ryżu. Aby stworzyć sos połącz wszystkie jego składniki w małej miseczce aż do uzyskania gładkiej masy i odstaw. Następnie przejdź do tworzenia bibmbap. Połącz ze sobą pierwsze 6 składników (sos sojowy, przyprawa mirin, olej sezamowy, czosnek, imbir i ziarna sezamu), aby przyrządzić sos do przyprawiania.
2. Pół łyżeczki oleju rozgrzej na średniej patelni, dodaj fasolkę szparagową i jedną łyżeczkę wcześniej przygotowanego sosu do przyprawiania. Smaż aż będzie lekko chrupiąca, 30 sekund. Ułóż ładnie na ryżu. Postępuj podobnie z pozostałymi składnikami, używając następujących proporcji: marchewka - 1/2 łyżeczki oleju, 1 łyżeczka sosu, 30 sekund; cukinia - 1/2 łyżeczki oleju, 2 łyżeczki sosu, 1 minuta; groszek strączkowy - 1/2 łyżeczki oleju, 2 łyżeczki sosu, 45 sekund; szpinak - 1 łyżeczka oleju, 1 minuta; wołowina - 2 łyżeczki oleju, dodaj cukier i pozostały sos do przyprawiania, smaż 2 minuty, aż nie będzie surowe.
3. Wszystkie składniki ułóż warstwami na ryżu i fasolce szparagowej, na samej górze ułóż mięso i przelej pozostałe „soki” z patelni.  Dodaj przyprawy mirin. Dodaj kimchi. Aby potrawa wyglądała ładniej, możesz ułożyć składniki w innej kolejności, taka by warzywa o podobnym kolorze nie były koło siebie. Sos bibimbap możesz podać osobno lub polać nim przyrządzoną potrawę. W grzybach zrób małe dziurki, umieść tam mięso i szpinak. Delikatnie dodaj do nich białko jajka. Posyp ziarnami czarnego sezamu. Podawaj z garnka, taka by każdy z twoich gości mógł sam sobie nakładać danie.

Przepis na 4-6 porcji.

Pikantne małże z bekonem

Uwielbiam jeść małże w prawdziwie belgijskim stylu - ogromny, parujący garnek z soczystymi kąskami prosto z morza. Ten przepis jest tak pyszny, że ciężko było nam się opanować i nie zjeść wszystkiego podczas jego testowania. Pozostały rosół z dna jest wyśmienity do namoczenia ryżu kleistego.

Składniki:
1 łyżka oliwy z oliwek
100 g boczku
1 szalotka, cienko pokrojona
2 duże ząbki czosnku
1/2 szklanki białego wina
1/2 szklanki bulionu
3 łyżki przyprawy mirin (alternatywnie: sosu sojowego)
1 łyżka koreańskiej pasty sojowej
1 łyżeczka koreańskiej pasty chili
900 g małży, oczyszczonych
1 czerwona papryczka chili, z ziarnami, cienko pokrojona
garść posiekanego szczypiorku
ćwiartki cytryny
ryż kleisty

Przygotowanie:
1. Do dużego garnka z przykrywą wlej oliwę i podgrzej na średnim ogniu. Dodaj skwarki i podsmażaj aż zaczną brązowieć, 3-4 minuty. Dodaj szalotkę, czosnek i gotuj mieszając od czasu do czasu aż zmiękną.
2. Dodaj białe wino i doprowadź do wrzenia. Dodaj bulion i przyprawę mirin. Dodaj koreańską pastę sojową i chili i mieszaj aż wszystkie składniki się połączą. Wsyp papryczkę chili i małże. Przykryj przykrywką i od czasu do czasu zamieszaj.
3. Gotuj przez około 3 minuty aż muszle się otworzą. Wyrzuć małże, których muszle nie otworzyły się. Podawaj w dużej misie, przyozdób szczypiorkiem. Podawaj z ryżem.

Przepis na 2 porcje.

Koreańskie naleśniki z solonym karmelem

Te rozpływające się w ustach dekadenckie przysmaki były ulubionymi naleśnikami mojej siostry Sonyi kiedy byłyśmy małe. Uwielbiam chrupiące ciasto i delikatne nadzienie. Swój przepis ulepszyłam, zamieniając tradycyjne nadzienie na to o smaku solonego karmelu. Możesz dowolnie zmieniać ich nadzienie - widziałam już kilkanaście innych wersji, od orzechów z miodem po ziarna sezamu. Zakochasz się w złożoności ich smaku. Za każdym kęsem najpierw będziesz przedzierać się przez chrupiącą skórkę aż do aksamitnego nadzienia. Te naleśniki szybko okażą się hitem zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych.

Rada 1: Świetnym dodatkiem będzie bita śmietana lub lody waniliowe.
Rada 2: Podczas formowania kulek, upewnij się, że wszystkie porcje mają taką samą grubość ciasta. To ułatwi smażenie.
Rada 3: Zamiast cukru muscovado możesz użyć zwykłego brązowego cukru.

Ciasto:
1,5 szklanki pełnotłustego mleka
2 łyżki cukru
1 paczka drożdży w proszku
1/2 łyżeczki soli morskiej
1,5 szklanki mąki razowej
1 szklanka słodkiej mąki ryżowej
4,5 łyżeczki mąki kukurydzianej

Nadzienie:
1/2 szklanki cukru muscovado
1/2 szklanki orzeszków ziemnych, pokruszonych
1 łyżka cynamonu
3/4 łyżeczki soli morskiej

Przygotowanie:
1. Ciasto: W małym garnku podgrzej mleko, dodaj cukier i drożdże, tak aby wszystko dobrze się rozpuściło. Gotuj przez 3-5 minut, ale nie dopuść do wrzenia. W dużej misce połącz sól
i wszystkie trzy rodzaje mąki. Powoli dodawaj ciepłe mleko z drożdżami. Wymieszaj drewnianą łyżką. Uformuj w kulkę, przykryj ściereczką i odstaw aż zwiększy swoją objętość dwa razy (około 2 godziny). Ugnieć ciasto i ponownie pozostaw do wyrośnięcia, na półtorej godziny.
2. Nadzienie: W małej misce połącz cukier muscovado, orzeszki, cynamon i sól. Po tym, jak ciasto wyrośnie po raz drugi, przełóż je na wysypaną mąką stolnicę. Uformuj w długi wałek, podziel na 10 równych części i uformuj z każdej małe kulki. Przykryj folią spożywczą i uformuj z każdej kulki okrąg o mniej więcej 10 centymetrowej średnicy. Na środku ułóż 2 łyżki nadzienia i zalep, ponownie tworząc kulkę. Gdy wszystkie kulki będą gotowe, na dość głębokiej patelni rozgrzej olej. Układaj po kolei kulki na rozgrzanym tłuszczu, od razu je spłaszczając. Smaż 3-4 minuty po każdej ze stron, aż ciasto będzie złociste i chrupiące. Przełóż na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem pozwól im trochę ostygnąć.

Przepis na 10 porcji.

„Kuchnia koreańska dla każdego” - emisja od poniedziałku do piątku (od 21 lipca 2014 roku) o o 10:00, 14:30 i 18:00 w Polsat Food Network.


Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.




Więcej z kategorii Propozycje stacji TV i VOD


reklama
reklama
reklama
HOLLEX.PL - Twój sklep internetowy

Odbiornik DVB-T/T2/C Opticum AX LION NS H.265 HEVC

Najnowszy hybrydowy odbiornik DVB-T/T2/C z HEVC/H.265 marki Opticum firmy AX...

109 zł Więcej...

SAT Kurier - 1-2/2023 wersja elektroniczna

Elektroniczna wersja SAT Kuriera 1-2/2023

12 zł Więcej...

Mini PC Homatics BOX R Lite 4K

Homatics BOX R Lite to najnowszy odtwarzacz multimedialny 4K firmy...

299 zł Więcej...