Magda Gessler, gospodyni programu „Kuchenne rewolucje” (emisja w TVN, TVN Style i ITVN/TVN International - więcej tutaj), zabrała już widzów w kulinarną podróż po Peru ( „Pyszne Peru” i „Historie więzienne” - więcej tutaj). Tym razem z ekipą TVN Style w dwóch dokumentach („Kulinarne podróże Magdy Gessler”) odkryje tajniki kuchni z różnych rejonów Meksyku. Burrito, nachos, tacos, papryczki chili, fasola, enchiladas, kukurydza, salsa... Po prostu palce lizać.
Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Kuchnia meksykańska kojarzy się z kolorami, intensywnymi zapachami, pachnącymi przyprawami oraz celebrowaniem w gronie rodziny i znajomych. W Meksyku kulinaria stanowią bardzo ważny element codziennego życia i są kluczem do poznania oraz lepszego zrozumienia zwyczajów, wierzeń i kultury Meksykanów.
W 2010 roku tradycyjna kuchnia meksykańska została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Od lat przepisy z tego kraju podbijają podniebienia smakoszy na całym świecie. W pierwszym dokumencie Magda Gessler zwiedzi rejony Meksyku Centralnego (Mexico Districto Federale i Puebla de los Angeles). Kto nie kojarzy takich potraw jak guacamole czy tortilla? Magda Gessler ruszy tropem tych kultowych dań i odkryje wszystkie ich tajniki.
Kolejnym celem Magdy Gessler stał się stan Oaxaca w południowym Meksyku. To idealne miejsce, żeby poznać autentyczną kuchnię prekolumbijską oraz potrawy i receptury stosowane przez Indian.
Czy w zalewie amerykańskich dań typu fast food Magdzie Gessler uda się odnaleźć tradycyjny i powiązany z naturą sposób odżywania? Pierwszy odcinek zatytułowany będzie „Pikantny Meksyk”, natomiast drugi „Tradycyjny Meksyk”.
„Kulinarne podróże Magdy Gessler” - emisja w niedzielę, 16 kwietnia 2017 roku o 16:10 i w poniedziałek, 17 kwietnia 2017 roku o 16:10 w TVN Style (TVN Style HD).
reklama
Materiał chroniony prawem
autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.