reklama
reklama
SAT Kurier logowanie X
  • Zaloguj
ODBLOKUJ-REKLAMY.jpg

„Antypody smaków” w styczniu na kanale Nat Geo People

dodano: 2016-12-19 12:17
autor: Jakub Sulisz | źródło: Nat Geo People

Antypody smaków Nat Geo People Sara La Fountain zagłębi się w piękno Australii, by przemierzając miejsca spoza popularnych szlaków turystycznych, znaleźć najlepsze składniki i stworzyć z nich niezwykłe dania. Podczas swojej podróży poznaje urokliwe zakątki kraju, pełne zapierających dech w piersiach krajobrazów oraz niezwykłej fauny i flory. 

Antypody smaków Nat Geo People


Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
„Antypody smaków” to program podróżniczo-kulinarny, w którym szefowa kuchni i prezenterka telewizyjna Sara La Fountain odkrywa ukryte skarby Australii. Przemierzając dalekie i odizolowane terytoria, będzie odwiedzała niezwykłe, przepiękne miejsca oraz szukała regionalnych produktów. Wszystko po to, by następnie skorzystać z wiedzy lokalnych kucharzy i w mistrzowski sposób zmieszać ze sobą składniki, tworząc nowe kompozycje smaków, łączące w sobie precyzję, pasję i kreatywność. Przygotowywanym przez nią daniom przyświecać będzie zasada mówiąca, że mając naprawdę dobre składniki, nie trzeba używać dużej ilości dodatków, przypraw czy skomplikowanych receptur. Potrawy, jakie przygotuje z sezonowych produktów, będą więc proste i oryginalnie zaprezentowane.

Podróż Sary pokaże, jak pięknym i zróżnicowanym krajem jest Australia. Warto czasem zboczyć z głównych szlaków, by odkryć niezwykłe miejsca tego niejednorodnego biologicznie i geograficznie kraju, w którym zobaczyć możemy zarówno pustynie, jak i lasy deszczowe, czy też mokradła.  

Opisy odcinków:

Odcinek 1. „Antypody smaków: pierwsze spotkanie z Australią”, premiera w poniedziałek 9 stycznia o godz. 21:00
Sara przemierza australijskie Terytorium Północne. W rejonie Kakadu aborygeński przewodnik pokazuje jej rosnące naturalnie zioła, których lokalna ludność używa w kuchni od wieków, zaś strażnik leśny - malowidła skalne sprzed dwudziestu tysięcy lat, nawiązujące do australijskiej tradycji kulinarnej. Szef kuchni lokalnej restauracji przygotuje dla Sary specjalne danie: rybę barramundi w regionalnych ziołach, mięso kangura z sosem z dziko rosnących pomidorów, a także mięso krokodyla.  
 

Odcinek 2. „Antypody smaków: wizyta w Darwin”, premiera w poniedziałek 9 stycznia o godz. 21:30  
Podróżując dalej po Północnym Terytorium, Sara odwiedza lokalny targ w mieście Darwin. Przekonuje się, jak duży wpływ na lokalną kuchnię mają azjatyccy emigranci. Następnie, przewodnik Munro zabiera Sarę w rejs poduszkowcem przez las deszczowy, by z bliska zobaczyć krokodyle. Razem z Rachel, znawczynią owoców morza, oraz Zico, właścicielem lokalnego sklepu rybnego, Sara wybiera składniki na jej danie. Przygotuje azjatycką sałatkę fusion z krabem błotnym.
 

Odcinek 3. „Antypody smaków: dwa oblicza outbacku”, premiera w poniedziałek 16 stycznia o godz. 21:00  
Sara wybiera się w rejs o wschodzie słońca przez Żółte Wody, które zamieszkują rzesze krokodyli. Dociera do Centrum Kulturalnego Warradjan, gdzie kobiety z plemienia Murumburr przekazują jej wiedzę na temat przygotowywania prawdziwych aborygeńskich potraw w tradycyjny sposób. Sara odwiedza również odizolowane tawerny i puby, do których dotrzeć można jedynie helikopterem.
 
 


Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.




Więcej z kategorii Propozycje stacji TV i VOD


reklama
reklama
reklama
HOLLEX.PL - Twój sklep internetowy

Konwerter Unicable II Inverto 32 tunery (5520) EVOBOX

Konwerter Unicable II marki Inverto pozwala na jednoprzewodową (szeregową) transmisję...

219 zł Więcej...

SAT Kurier - 11-12/2023 wersja elektroniczna

Elektroniczna wersja SAT Kuriera 11-12/2023

12 zł Więcej...

Odbiornik Vu+ UNO 4K SE S2X FBC Multistream

Vu+ UNO 4K SE - najnowsza wersja tunera 4K od...

1 230 zł Więcej...