Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
„Antypody smaków” to program podróżniczo-kulinarny, w którym
szefowa kuchni i prezenterka telewizyjna Sara La Fountain odkrywa ukryte skarby Australii. Przemierzając dalekie i odizolowane terytoria, będzie odwiedzała niezwykłe, przepiękne miejsca oraz szukała regionalnych produktów. Wszystko po to, by następnie
skorzystać z wiedzy lokalnych kucharzy i w mistrzowski sposób zmieszać ze sobą składniki, tworząc nowe kompozycje smaków, łączące w sobie precyzję, pasję i kreatywność. Przygotowywanym przez nią daniom przyświecać będzie zasada mówiąca, że mając naprawdę dobre składniki, nie trzeba używać dużej ilości dodatków, przypraw czy skomplikowanych receptur. Potrawy, jakie przygotuje z sezonowych produktów, będą więc proste i oryginalnie zaprezentowane.
Podróż Sary pokaże, jak pięknym i zróżnicowanym krajem jest Australia. Warto czasem zboczyć z głównych szlaków, by odkryć niezwykłe miejsca tego niejednorodnego biologicznie i geograficznie kraju, w którym zobaczyć możemy zarówno pustynie, jak i lasy deszczowe, czy też mokradła.
Opisy odcinków:
Odcinek 1. „Antypody smaków: pierwsze spotkanie z Australią”, premiera w poniedziałek 9 stycznia o godz. 21:00
Sara przemierza
australijskie Terytorium Północne. W rejonie Kakadu aborygeński przewodnik pokazuje jej rosnące naturalnie zioła, których lokalna ludność używa w kuchni od wieków, zaś strażnik leśny -
malowidła skalne sprzed dwudziestu tysięcy lat, nawiązujące do australijskiej tradycji kulinarnej. Szef kuchni lokalnej restauracji przygotuje dla Sary specjalne danie: rybę barramundi w regionalnych ziołach, mięso kangura z sosem z dziko rosnących pomidorów, a także mięso krokodyla.
Odcinek 2. „Antypody smaków: wizyta w Darwin”, premiera w poniedziałek 9 stycznia o godz. 21:30
Podróżując
dalej po Północnym Terytorium, Sara odwiedza lokalny targ w mieście Darwin. Przekonuje się, jak duży wpływ na lokalną kuchnię mają azjatyccy emigranci. Następnie, przewodnik
Munro zabiera Sarę w rejs poduszkowcem przez las deszczowy, by z bliska zobaczyć krokodyle. Razem z Rachel, znawczynią owoców morza, oraz Zico, właścicielem lokalnego sklepu rybnego, Sara wybiera składniki na jej danie. Przygotuje azjatycką sałatkę fusion z krabem błotnym.
Odcinek 3. „Antypody smaków: dwa oblicza outbacku”, premiera w poniedziałek 16 stycznia o godz. 21:00
Sara wybiera się w
rejs o wschodzie słońca przez Żółte Wody, które zamieszkują rzesze krokodyli. Dociera do
Centrum Kulturalnego Warradjan, gdzie kobiety z plemienia Murumburr przekazują jej wiedzę na temat przygotowywania prawdziwych aborygeńskich potraw w tradycyjny sposób. Sara odwiedza również odizolowane tawerny i puby, do których dotrzeć można jedynie helikopterem.
Materiał chroniony prawem
autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.