reklama
SAT Kurier logowanie X
  • Zaloguj

Maroko - królewskie miasta

dodano: 2016-12-22 16:33 | aktualizacja: 2017-04-19 17:48
autor: Leszek Wrona | źródło: SAT Kurier 10/2015

Agadir Do tego muzułmańskiego kraju, leżącego w północnej Afryce, po czerwcowym zamachu na plaży w Tunezji leciałem z obawą, czy i ten kraj nie stanie się obiektem ataków terrorystycznych tzw. fanatyków religijnych. Z informacji, które zebrałem przed wylotem, wynikało, że to jedno z ostatnich państw w północnej Afryce, po którym można podróżować w miarę bezpiecznie. Dodatkowo tłumaczyłem sobie, że teraz już chyba nigdzie nie jest bezpiecznie, a bez ryzyka towarzyszącego każdej podróży nasze poznawanie świata paraliżowane wiecznym strachem ograniczałoby się do oglądania programów podróżniczych w telewizji.

Maroko


Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.

Marokańska kuchnia

Jak mówią znawcy, to prawdziwa uczta dla zmysłów. Nie ma w niej zbyt dużo soli i ostrych przypraw, ale za to mnóstwo aromatycznych dodatków w postaci szafranu, imbiru czy słodkiej papryki. Wszechobecny tadżin to rodzaj gulaszu z wołowiny, jagnięciny lub kurczaka duszony z warzywami w glinianym garnku z charakterystyczną stożkowatą pokrywką. Pastilla (bastela), czyli cienkie placki przekładane farszem z mięsa gołębia lub kurczaka i migdałów. Kuskus – gotowana na parze drobna kasza podawana z mięsnym gulaszem i duszonymi warzywami. Matisza – potrawa z drobiu gotowanego w pomidorach z dodatkiem miodu, cynamonu i imbiru. Harira – gęsta zupa z fasoli, soczewicy gotowana na wywarze z jagnięciny. Częstym dodatkiem do potraw jest kiszona cytryna. Kuchnia marokańska to także ryby i owoce morza. Odławiane lokalnie krewetki królewskie, ośmiornice, kalmary, ale przede wszystkim sole, płaszczki i sardynki filetowane lub pieczone w całości.
 
Rybołówstwo - podstawowa gałąź marokańskiego przemysłu

Pomimo zakazu religii islamskiej w Maroko warzy się piwo i produkuje wino. Najpopularniejsze to Flag speciale, a z win wino szare spotykane tylko w tej części świata. Na wielu marokańskich uliczkach można skosztować świeżych owoców. W lipcu jest tu mnóstwo dojrzałych arbuzów, melonów oraz owoców których nie znajdziemy raczej w Europie – opuncji kaktusa. Te ostatnie wielkości dojrzałej moreli można kupić od razu do zjedzenia z ulicznych straganów. Sprzedawcy, abyśmy nie pokłuli się igłami, które owoc ma na skórce, zdejmuje ją przy nas, a miąższ z pestkami podają od razu do zjedzenia.
 
Opuncje kaktusa - to się je
 
Wszędzie w Maroko zaglądamy przez dziurkę od klucza


Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.




Więcej z kategorii Afryka


reklama
reklama
HOLLEX.PL - Twój sklep internetowy

DJI Osmo Pocket

1 550 zł Więcej...

Odbiornik AB CryptoBox 700HD

AB CryptoBox 700HD to tani satelitarny dekoder HD oparty na...

235 zł Więcej...

Moduł DeltaCAM Pro Twin REV 2.0 Deltacrypt CI

Uniwersalny moduł dostępu DeltaCAM Twin REV 2.0 Deltacrypt CI z...

520 zł Więcej...
reklama