reklama
SAT Kurier logowanie X
  • Zaloguj

Włoska Sardynia z rajskimi plażami

dodano: 2016-11-16 18:57 | aktualizacja: 2019-10-16 14:11
autor: Janusz Sulisz | źródło: SAT Kurier 5/2013

flaga_sardynia Włoska wyspa Sardynia jest mało znana w Polsce, a szkoda. Bardziej popularna turystycznie jest Sycylia. Na Sardynię można dolecieć z Polski w niecałe 2,5 godz. samolotem tanich linii Ryanair lub Alitalią przez Rzym lub Mediolan. Są bezpośrednie loty z Krakowa do Cagliari, zaczynające się już z końcem marca i trwające do końca października. Najlepiej wybrać się tam w miesiącach przedsezonowych - w maju lub czerwcu, ewentualnie we wrześniu lub październiku, bo słonko i ciepło dopisuje, a plaże nie są tak zatłoczone, jak w szczycie sezonu (w sierpniu Włosi zamykają firmy i jadą na obowiązkowe urlopy). Przed sezonem ceny hoteli i kwater są dużo niższe - naprawdę można zaoszczędzić.

Sardynia_basen_760


Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.

PULA - SMAKI SARDYNII

Zapewne nie poznałbym smaków sardyńskiej kuchni (choć podobno takiej nie ma!), gdyby nie organizacja przez berlińskie targi IFA w Forte Village niedaleko od Cagliari corocznego zjazdu dziennikarzy z 55 krajów. Organizatorzy targów IFA 2013 wpadli na genialny pomysł, by „wykupić” na jeden wieczór rynek małego miasteczka Pula, blisko Cagliari (nie mylić z Pulą w Chorwacji), co oznaczało lokalny kiermasz w darmowym próbowaniem wina, piwa, pizzy, lodów, miodów, ale także serów, szynki i wszelkich „wynalazków” tamtejszej kuchni.

Kto słyszał w Polsce o winie z Sardynii? Częściej mowa o winie z Sycylii! A to sardyńskie wino prawdopodobnie ma najstarszy rodowód na świecie. Jeszcze kilka lat temu uważano, że pierwsze szczepy winorośli trafiły na Sardynię dzięki Fenicjanom w IX w. p.n.e. To przekonanie zmieniło się przez odnalezienie na terenie Sardynii nasion winorośli, które zostały datowane na 1200 r. p.n.e. Przy nasionach znaleziono kamienne pojemniki ze śladami wina ze szczepu Cannonau oraz owoce figi, które zwiększały zawartość alkoholu w cennym trunku. Ponoć to najstarsze znane wino.
 
Wino i inne przysmaki na kiermaszu w miejscowości Pula

Ichnusa to sardyńskie piwo 4,7%, obecnie należące do Heinekena. Godne polecenia wina z Sardynii to Monica di Sardegna i IIselis - czerwone wino oraz Vernaccia di Oristano - białe wino. Mirto to typowy dla Sardynii biały i czerwony likier z owoców mirtu.

Co interesujące, na Sardynii równie popularne jak makaron są pizza i chleb, a także różne grillowane potrawy, m.in. z karczochów.
Typowo sardyńską potrawą jest Malloreddus al Sugo di Pollo, znany również jako sardyńskie gnocchi lub inaczej makaron Cavatelli o długości 2 cm z sosem z kurczaka.
 
Miody Sardynii

Carasau to cienki, suszony chleb pasterzy z mąki pszennej, drożdży i soli. Cienkie placki są wypiekane bardzo szybko. Sebadas, duże, słodkie pączki z serem zapiekane w oliwie z miodem. Torrone di Tonara - słodki nugat z białka jajek, miodu i cukru, nadziewany migdałami, orzechami włoskimi i laskowymi.


Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.




Więcej z kategorii Europa


reklama
reklama
HOLLEX.PL - Twój sklep internetowy

Miernik SatLink WS-6933 dla DVB-S/S2

Miernik, do pomiarów cyfrowych sygnałów satelitarnych DVB-S z pomiarem PWR,...

259 zł Więcej...

Antena Fuba DAA 850 ceglasta

Fuba DAA 850 to profesjonalna, włoska antena offsetowa. Łatwa w...

429 zł Więcej...

Odbiornik Vu+ Ultimo 4K + dysk 3TB

Vu+ Ultimo 4K - najpotężniejszy odbiornik Ultra HD z rodziny...

2 890 zł Więcej...
reklama