dodano: 2017-11-30 15:55 | aktualizacja:
2023-02-17 22:20
autor: Władze miasta Wilno |
źródło: Informacja prasowa
Kochasz świąteczną atmosferę? Uwielbiasz muzykę klasyczną? A może marzysz o tym, by w bajkowej, zimowej scenerii wziąć udział w zawodach biegowych? Jeśli tak, koniecznie wybierz się na Boże Narodzenie do Wilna, stolicy Litwy.
Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Dizajnerska biżuteria i tradycyjne słodkości. Zakupowe szaleństwo w Wilnie
Komu udziela się świąteczna zakupowa gorączka, w Wilnie poszukiwanie idealnych prezentów przeżyje bezstresowo. Stolica Litwy gwarantuje duży wybór różnorodnych świątecznych jarmarków - od straganów z tradycyjnymi słodkościami, przez kramy z drewnianymi zabawkami po stoiska współczesnych projektantów. W całym świątecznym okresie na placu Katedralnym i Ratuszowym czynne są tradycyjne bożonarodzeniowe miasteczka. Między 1 grudnia a 7 stycznia gości rozgrzeją gorące napoje i rozpieszczą słodycze. Wśród sezonowych smakołyków szczególną popularnością cieszą się piernikowe ciasteczka, kūčiukai (wigilijne ciastka z makiem), aguoninis pyragas (ciasto z makiem, różniące się jednak od naszego makowca) i oczywiście grzane wino.
Na obiad dobrze się wybrać do jednej ze znajdujących się na Placu Katedralnym restauracji, jak Zoe's czy La Cave bądź zlokalizowanych w pobliżu Ratusza Kitchen i Amatininkai. Popularne wśród wilnian są także Keulė Rūkė z burgerami i nowoczesne Bistro 18. Wieczór można zakończyć na drinku w Salionas lub przy piwie w Vėjai.
Lokalne przysmaki można znaleźć także na popularnym, największym targu w Wilnie - Kalvarijų Market, który w każdą sobotę oferuje mnóstwo smakołyków. Można tam zarówno zrobić zakupy, jak i zjeść coś na miejscu. Alternatywą jest znacznie młodszy Uptown Bazaar. W niedzielę warto wybrać się do którejś z wileńskich piekarni czy cukierni. Słodkości znajdziemy w Desertinė Atostogos (kawa i desery), Pilies kepyklėlė (naleśniki) czy Pinavija.
Prawdziwi miłośnicy kulinariów powinni skosztować lokalnych specjałów, wśród których znajdują się aguonų pienas (makowe mleko serwowane z odrobiną cukru, najlepsze z ciastami i ciastkami) czy panguolių kisielius (kisiel z soku żurawinowego, podawany zarówno na zimno jak i ciepło). Podczas gdy Polacy w święta zajadają się karpiem, Litwini preferują śledzia w rozmaitych postaciach, często według tradycyjnych, rodzinnych przepisów.