Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Jedzenie jest jak oddychanie. Ale to także sposób wyrażania emocji, tworzenia wspomnień i komunikowania się – uważa Miljuschka Witzenhausen, autorka głośnej książki o kuchni Wietnamu.
W jej towarzystwie udamy się z północnej części kraju na południe, szukając kulinarnych skarbów, które – jak się szybko okaże – można znaleźć naprawdę wszędzie. Wspólnie odkryjemy niezwykłą kulturę ulicznego jedzenia.
Miljuschka pokaże, co koniecznie powinno znaleźć się w menu każdego turysty i przybliży nam najdziwaczniejsze zwyczaje żywieniowe Wietnamczyków. Mieszkańcy tego kraju wyznają różne religie, ale wszystkich łączy jedno – przekonanie, że jedzenie musi być superświeże. Miłośniczka azjatyckich smaków przeniesie także osiem swych ulubionych ulicznych dań do własnej kuchni, by pokazać widzom, że wietnamskie smakołyki nie są wcale tak trudne w przygotowaniu, jak moglibyśmy sądzić.
„Wietnamski street food” - premiery codziennie
od poniedziałku 16 kwietnia do czwartku 19 kwietnia od godz. 21:00
Odcinek 1 –
premiera w poniedziałek 16 kwietnia o godz. 21:00
Zaczynamy w Hanoi, wietnamskiej stolicy, zamieszkałej przez 7 milionów ludzi. W starej części miasta znaleźć można liczne stoiska z lokalnymi przysmakami uznawanymi za najlepsze w Wietnamie. Miljuschka już o 4:30 zabiera nas na bazar Long Bien, na który trzeba wybrać się właśnie w nocy. Pośród tysięcy smakołyków jej oko przyciągnie stoisko, gdzie podawane są dania z węża. Czy odważy się ich spróbować? Dowiemy się też, jak przygotować w domu potrawę bun cha z wieprzowiny i makaronu, którą podczas pobytu w Hanoi rozsławił sam Barack Obama.
Odcinek 2 –
premiera w poniedziałek 16 kwietnia o godz. 21:30
Miljuschka przedziera się motorowerem przez ulice Hanoi do najstarszej dzielnicy miasta. Znów spróbuje oryginalnych, nieco dziwnych dań i napojów. Czy skusilibyście się na kawę z… jajkiem? Z pewnością byłoby to łatwiejsze niż sprawdzenie, jak smakuje bardzo popularne w Wietnamie mięso psa. Wybierzemy się też nad Zatokę Ha Long, gdzie spróbujemy pysznej zupy pho. Miljuschka zdradzi, jak w łatwy sposób przyrządzić ją w domu.
Odcinek 3 –
premiera we wtorek 17 kwietnia o godz. 21:00
Jesteśmy w Zakazanym Mieście Hue, w środkowym Wietnamie. Przeniesiemy się tu w czasy cesarskie, gdy podczas jednej kolacji serwowano władcy 50 dań – każde gotowane przez innego kucharza. Spróbujemy lokalnych specjałów – Banh In oraz zupy Bun Bo Hue. Sprawdzimy też, czym różnią się oryginalne sajgonki od tych, które znamy z azjatyckich budek w polskich miastach. Miljuschka wyjaśni, w jaki sposób przyrządzić ten wietnamski specjał.
Materiał chroniony prawem
autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.