dodano: 2018-06-20 11:28 | aktualizacja:
2018-06-20 12:04
autor: Jakub Sulisz |
źródło: National Geographic
Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Wyobraźcie sobie kilkutysięczny tłum ludzi.
A teraz pomyślcie, że wszyscy są głodni i jednocześnie wchodzą do jednej restauracji. W kuchni musi być naprawdę gorąco. Seria
„Kulinarne wyzwania” zabierze nas na zaplecza pubów, restauracji, miejsc, gdzie zbierają się tłumy ludzi, których trzeba szybko i smacznie nakarmić.
W pierwszym odcinku serii przeniesiemy się do największego pubu w Australii.
Tutaj dwunastu kucharzy będzie uwijać się, by przyjąć kilka tysięcy gości. Na przygotowania do tej wielkiej uczty mają bardzo niewiele czasu. Zakupy i gotowanie – wszystko musi być zrobione w cztery dni.
W kolejnym odcinku zawitamy do Florencji. Jeśli myślicie, że znajdziemy się w małej klimatycznej knajpce – jesteście w błędzie. Będziemy na Men’s Fashion Week, razem z tłumem zaproszonych gości, którzy przyjadą nie tylko podziwiać najnowsze trendy mody, ale zechcą też dobrze zjeść.
A jak wygląda stołówka pracownicza największego hotelu w Singapurze? Jedno jest pewne - jest wypełniona po brzegi głodnymi pracownikami.
Hotel jest ogromny, pracują tu tabuny ludzi, a to znaczy, że w miejscu, które zobaczycie, codziennie wydaje się tysiące posiłków.
Czwarty odcinek przeniesie nas do wodnego parku rozrywki w Orlando. Rozbawieni i wygłodniali, mniejsi i więksi turyści szturmują tutejsze bary i restauracje w poszukiwaniu smacznych i przede wszystkim pożywnych posiłków. Dlatego właśnie, żeby ich nie zawieść, praca w tutejszych punktach gastronomicznych trwa całą dobę.
Na koniec wzbijemy się w przestworza. Kilkugodzinny lot to dużo czasu, by spróbować pokładowej kuchni. Czy zastanawialiście się kiedyś, kto przygotowuje serwowane w samolotach dania? A czy wiecie, że czasem na wymianę cateringu ekipa ma tylko godzinę? Zobaczcie, jak wygląda kuchenno-logistyczna presja czasu.
„Kulinarne wyzwania” – premiera w
poniedziałek 2 lipca od godz. 19:00 na kanale Nat Geo People
Materiał chroniony prawem
autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.