reklama
reklama
SAT Kurier logowanie X
  • Zaloguj

Arouca i Portal do Inferno - wrota do piekieł w Portugalii

dodano: 2018-07-11 16:03 | aktualizacja: 2019-10-16 13:53
autor: Janusz Sulisz | źródło: podrozezantena.pl

Arouca_napis_360px.jpg Mocno potaniały bilety na loty do Portugalii, a szczególnie do Porto (latają tam Ryanair i Wizz Air). Samo Porto jest piękne, ale okolice na wschód od tego miasta są dla Polaków prawie nieznane. Porto jest odległe o około 55 km od małego miasta Arouca (40°56′N 8°15′W) i około 35 km od zachodniej granicy gminy Arouca, a tam warto zobaczyć Portal do Inferno czy Rio Paiva.

Arouca_napis_760px.jpg


Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.

Vinho verde
Prawie całe terytorium Arouca należy do regionu Vinho Verde, które jest drugim najczęściej eksportowanym winem portugalskim, po winie porto, co daje również kilka pochodnych, takich jak spirytus winny, bagaceira i brandy z miodem, produkowane i spożywane również w Arouca. W Polsce całkiem dobre Vinho Verde tanio można kupić w Biedronce. Oryginalność Vinho Verde jest wynikiem charakterystyki gleby, klimatu i specyfiki tamtejszych odmian winorośli tego regionu, ale także własnych sposobów uprawy. Przez to wina te są nieco kwaśne (czasami aż za bardzo - taki typowy „kwasior") i różni się od innych win światowych, o wysokim stężeniu kwasu jabłkowego. Smak podkreśla, że szczególnie latem ​​jest on przyjemnie świeże, bo czasami jest ono mocno napowietrzone z bąbelkami. Zwykle nie ma dużo alkoholu - Vinho Verde zawsze towarzyszy daniom kuchni aroukańskiej tzw. „arouquense".
 
Vinho Verde

Z różnych tradycyjnych potraw tego regionu zalicza się Carne Arouquesa (wołowina) i Cabrito da Gralheira (potrawa z dziczyzny), bacalhau (suszony dorsz), ośmiornice i ryby z rzeki, choć krewetki z oceanu to normalna sprawa, bo do Porto ledwie 50 km. Niezłe są też zupy w Arouca, np. Caldo Verde. Próbowałem też podrobów na ostro z ryżem - prawie jak zupa, tylko taka gęstsza - smaczna i pożywna potrawa. Ceny w tej części Portugalii są wyjątkowo niskie mimo, że w euro, to zapłata za posiłki czy napoje zwykle są dużo niższe niż turystycznych miejscowościach w Polsce.

Arouca jest również znana z wysokiej jakości mięsa wołowego - Carne Arouquesa - z miejscowej rasy. Przy rzece Rio Paiva spotkaliśmy bydło, które pasło się w kanionie tej górskiej rzeki - jak tam zeszło - trudno stwierdzić. Akurat w centrum Arouca trafiliśmy też na lokalny kiermasz, gdzie sprzedawano różnego rodzaju kiełbasy i sztuki mięsa. W górach spotyka się kozy pasione na stokach, więc w okolicy kupić można świetne sery kozie, ale także mięso z młodych kóz.
 
Kram z wyrobami wędliniarskimi na kiermaszu w Arouca

Słodycze Arouca
Słodycze tej okolicy są wykwintne. Pierwotnie były tworzone przez zakonnice klasztoru Arouca, potem stały się tradycją rodzinną tej okolicy. Do składników stosowanych w jego produkcji należą jajka, cukier i migdały. Najbardziej znane słodycze regionu Arouca to słodkie kasztany, nitki migdałowe, tzw. brzuchy zakonnicy oraz chleb św. Bernarda i migdałowe cygara.

Wilgotny chleb z Arouca
Pão de ló de Arouca, czyli chleb - gąbka Arouca, zwykle jedzony w towarzystwie na mokro i na sucho wyrywany rękami w plastrach z kuli chleba - smakuje jak nasza bułka zmoczona alkoholem - tu wykorzystano syrop cukrowy. Chleb Pão de ló de Arouca jest znany od roku 1840.
 
Pão de ló de Arouca - tak się wyrywa rękami plaster z kuli chleba

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.




Więcej z kategorii Europa


reklama
reklama
reklama
HOLLEX.PL - Twój sklep internetowy

Nagrywarka 4K UHD HyperCap II Duo

Nagrywarka (grabber) i streamer sygnału HDMI w wysokiej jakości, bezpośrednio...

1 790 zł Więcej...

SAT Kurier - 9-10/2021 wersja elektroniczna

Elektroniczna wersja SAT Kuriera 9-10/2021

10 zł Więcej...

Odbiornik DVB-T/T2 Wiwa H.265 HEVC

Cyfrowy odbiornik DVB-T/T2 z HEVC/H.265 marki Wiwa dla Naziemnej Telewizji...

109 zł Więcej...