Wyspa Hainan jest najbardziej wysuniętą na południe prowincją Chin, a także największa chińską wyspą - ma 34 tys. km kw. i ponad 9 mln mieszkańców. Jest to tropikalny raj dla turystów z Chin kontynentalnych szukających słońca i piasku, a więc jest promowany jako „Wschodnie Hawaje", a poza Azją, np. w Polsce jako „chińskie Hawaje". Stolicą jest Haikou, a najbardziej znana jest miejscowość Sanya, gdzie jest jedno z dwóch lotnisk na wyspie. Na kilka dni trafiłam właśnie do Sanyi.
Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Kuchnia
Mówi się, że kuchnia Hainan jest „lżejsza z łagodnymi przyprawami". Wiele lokalnego smaku miesza się z chińskim smakiem kuchni Han. W menu dominują owoce morza - krewetki, kraby, ryby. Owoce morza są obowiązkowe podczas podróży na Hainan. Oprócz kokosów, wyspa jest bogata w inne tropikalne owoce, takie jak banany, liczi, papaja i ananasy. Generalnie kuchnia jest utrzymana w smakach imbirowo-kokosowych, raczej na słodko niż na ostro. Co ciekawe miejscowa czerwona fasola jest słodka i czasami jest zamiennikiem... czekolady w tamtejszych deserach.
Na wyspie można znaleźć wiele lokalnych, hajnańskich przysmaków.
Najsłynniejsze są 4 lokalne specjały - to Hele Crab, Dongshan Mutton, Jiaji Duck i Wenchang Chicken.
Najsłynniejszą potrawą jest ryż z kurczaka po hajnańsku, o czym poniżej.
Krab Hele pochodzi z miejscowości Hele, położonej na południowo-wschodnich brzegach Hainan. Żółte mięso kraba ma tłustą konsystencję i silny aromat - zwykle po sparzeniu podaje się go z imbirem i czosnkiem w occie.
Dongshan lamb/mutton to danie z charakterystycznym smakiem baraniny jest w rzeczywistości mięsem kozim - podawane jest jako delikatne i miękkie, zwykle po duszeniu w mleku kokosowym.
Kaczka Jiaji - pochodzące z Qionghai nad rzeką Wanquan, danie z kaczki Jiaji jest przygotowywane z gotowanej na parze kaczki, która wcześniej była karmiona 3 razy dziennie mieszanką ziaren zboża i twarogu.
Kurczak Wenchang / Von Sio Coi to danie znane w całej prowincji Hainan. Chociaż istnieje wiele odmian tego dania, nazwa ta jest zwykle używana do określenia rodzaju małego kurczaka z wybiegu z Wenchang, położonego na wschodnim wybrzeżu prowincji. W przeciwieństwie do normalnych kurczaków, jego mięso jest nieco suchsze.
Ryż z kurczakiem po hajnańsku to bardzo znane danie w Azji Południowo-Wschodniej z nazwą wyspy Hainan. Tu uwaga: wiele restauracji w Azji używa tłuszczu z kurczaka, aby szybko przygotować danie do jedzenia, ale właściwą lokalną metodą rodem z Hainan jest „marynowanie" ryżu z zupą z kurczaka, aby bardziej wyrazić pełny smak.
Smakował nam tamtejszy deser z mlekiem kokosowym z mąką kukurydzianą, słodkimi żelkami i rodzynkami.