Uwaga na dengę
W październiku 2012 r. odnotowano epidemię gorączki dengi na wyspie. Od początku października 2012 r. odnotowano ogółem 2188 przypadków gorączki denga. Liczba przypadków zmniejszała się od połowy listopada 2012 r., ale do 4 lutego 2013 r. już nie zgłoszono nowych przypadków, więc zagrożenie jest dużo mniejsze. Istnieje zagrożenie związane z tropikalnymi komarami, które zasiedliły Maderę i mogą przenosić groźną dengę. Trzeba na nie uważać.
Kuchnia Madery
Jak wiadomo, najbardziej charakterystyczną potrawą w Portugalii jest słynne bacalhau, przy czym taki suszony dorsz nie zawsze wszystkim smakuje. Na Maderze też na bacalhau można trafić. Ze względu na położenie geograficzne Madery na Oceanie Atlantyckim jest tam mnóstwo różnych gatunków ryb. Najczęściej konsumowanymi gatunkami są espada (czarny pałasz), tuńczyk błękitnopłetwy, biały i niebieski marlin, tuńczyk długopłetwy, tuńczyk bonito i wiele innych gatunków, które można znaleźć w lokalnych potrawach. Ciekawostką jest espada, którą często podaje się z miejscowym bananem.
Na Maderze jest wiele dań mięsnych, z których jedną z najpopularniejszą jest espetada, tradycyjnie przygotowywana z dużych kawałków wołowiny w które wciera się czosnek, sól i liść laurowy. Następnie espetada jest marynowana przez 4-6 godzin w winie z Madery, occie z czerwonego wina i oliwie z oliwek, następnie grilluje się nad tlącymi się wiórkami. Są one tak integralną częścią tradycyjnych nawyków żywieniowych z Madery, że dostępny jest specjalny żelazny grill w kształcie litery T, przy czym każde odgałęzienie „T” ma szczelinę pośrodku, aby pomieścić szpikulec; mała płytka jest następnie umieszczana pod spodem, aby zebrać soki. Szpilki są bardzo długie i mają ostrze w kształcie litery V, aby łatwiej przebić mięso. Zazwyczaj espetadzie towarzyszy miejscowy chleb o nazwie bolo do caco.
Inne popularne dania na Maderze to açorda, feijoada, carne de vinha d'alhos.
Tradycyjne wypieki na Maderze zawierają zazwyczaj lokalne składniki, z których jednym z najpowszechniejszych jest mel de cana, dosłownie z port. „miód z trzciny cukrowej" (melasa). Tradycyjne ciasto z Madery nazywa się Bolo de Mel, co tłumaczy się jako „cukrowy tort" i (według zwyczaju) nigdy nie jest cięte nożem, ale rozrywane na kawałki ręcznie. Co ciekawe w Anglii to ciasto powszechnie znane jako „Madeira Cake" znajduje swoje korzenie na wyspie Madera.
Odbiornik DVB-T/T2/C Opticum AX LION NS H.265 HEVC
Najnowszy hybrydowy odbiornik DVB-T/T2/C z HEVC/H.265 marki Opticum firmy AX...
109 zł Więcej...Konwerter Unicable II Inverto 32 tunery (5520) EVOBOX
Konwerter Unicable II marki Inverto pozwala na jednoprzewodową (szeregową) transmisję...
219 zł Więcej...Miernik Signal ST-5155 DVB-T/T2/C DVB-S/S2 z podglądem
Miernik Signal ST-5155 do pomiarów zarówno cyfrowych sygnałów satelitarnych DVB-S/S2,...
679 zł Więcej...