Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Premierowy cykl kanału
Travel Channel zabierze widzów na niezwykłą wyprawę. Ruszymy tropem szokujących potraw, nieznanych Polakom z ich rodzimych stołów. Gospodarzem nowej serii jest
Jarek Nowak, antropolog, znawca wielu kultur i miłośnik egzotycznych krajów. Przemierzył Tajlandię motocyklem, mieszkał pośród Papuasów na Nowej Gwinei. Posiada doświadczenie w produkcji telewizyjnej. Współpracował m.in. przy organizacji kilku planów zdjęciowych programu „Kobieta na krańcu świata”.
Prowadzący zatrzyma się w wybranych miastach, by poznać ich kulinarne tradycje oraz spróbować niezwykłych potraw. Pozna lokalnych kucharzy, hodowców, rybaków, dostawców niecodziennych produktów. Odwiedzi też targi i bazary, gdzie spróbuje najdziwniejszych dań przyrządzanych na ulicy. Dowie się, w jaki sposób kuchnia danego rejonu jest związana z naturalnymi bogactwami i historią. Prowadzący pojedzie się do m.in. Wietnamu, Kambodży i Singapuru.
W premierowym odcinku wybierzemy się do
Peru, by odkryć jedne z najbardziej szokujących potraw na świecie. Jarek Nowak odwiedzi Iquitos, miasto położone nad Amazonką, do którego nie prowadzi żadna droga lądowa. W poszukiwaniu ekstremalnych doznań smakowych dotrze na targ, gdzie handluje się produktami prosto z dżungli. Oprócz
żółwi, krokodyli, ryb i robaków można dostać tam
magiczne zioła i mikstury na różne przypadłości. Prowadzący odwiedzi też plemię, którego najsłynniejszym przysmakiem jest…
małpa. W jego menu znajdą się również
żółwie jaja, jelito z pełną zawartością i ostra zupa z ryby karaczama.
Czy Jarek Nowak będzie w stanie spróbować wszystkich potraw? Jak zaskoczą go lokalne przysmaki?
Szokujące potrawy
Premiera: 1 czerwca (sobota), godz. 10:50, Travel Channel.
Emisje w późniejszym czasie także na antenie TVN.
Materiał chroniony prawem
autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.