Xi'an jest często uznawane za trzeci kierunek turystyczny, jeśli chodzi o Chiny, po Pekinie i Szanghaju. Jest stolicą prowincji Shaanxi i jedną ze starożytnych stolic Chin, więc jest to bardzo znaczące miasto w tym ogromnym kraju. Dla turystów jest pełne kultury i historii. Należy pamiętać, że Xi'an to nie tylko Terakotowa Armia, gdyż cały region ma wspaniałą kulturową mieszankę islamu, buddyzmu i ateizmu. Szczyci się też apetycznym jedzeniem ulicznym. Przy okazji zachęcam do przeczytania pierwszej części artykułu o Xi'an.
Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Inne atrakcje Xi’an i okolicy:
Las Stel słynący z licznych historycznych napisów
Świątynia Famen i jej wysoka pagoda położona 120 km na zachód od Xi’an
Świątynia Xi Ming
Świątynia Wolong na pasie Kaitong
Świątynia Xingjiao w Shaolin Yuan
(gdzie leży Grobowiec Xuanzanga)
Świątynia Jianfu
Świątynia Niebieskiego Smoka
Świątynia Wangji
Neolityczna wioska Banpo znajduje się na obrzeżach miasta
Muzeum Historii Shaanxi z dużą kolekcją artefaktów zarówno współczesnych, jak i starożytnych
Góra Zhongnan
Mount Li
Huaqing Hot Springs, u stóp Mt. Li, ma historię 6000 lat, sąsiadujący pałac Huaqing ma historię 3000 lat. Uznany za jeden z kilkuset słynnych ogrodów w Chinach, ma również status Narodowej Jednostki Ochrony Relikwii Kulturalnej i Narodowego Kluczowego Obszaru Krajobrazowego
Daming Palace National Heritage Park, miejsce dawnej królewskiej rezydencji cesarzy dynastii Tang
Kuchni Xi'an nie można pominąć.
Położone w środkowej części Chin, Xi'an stanowi skrzyżowanie czy też połączenie wielu wspaniałych chińskich kuchni. Restauracje w Xi'anie to taka mieszanka od kantońskiego po pikantne style syczuańskie. Pierogi, makaron, jagnięcina i kebaby składają się na listę najlepszych potraw w Xi'an. Oto nazwy niektórych z bardziej znanych dań z Xi'an, które można napotkać, szczególnie w muzułmańskiej dzielnicy: Roujiamo, Kebab Xi'an (!), Guantang Baozi, biangbiang noodles i Yangrou Paomo.
Wpływy muzułmańskie na chińską kuchnię.
Dzielnica muzułmańska to tętniąca życiem część miasta z szeregiem restauracji i straganów sprzedających żywność, taką jak pikantne szaszłyki jagnięce, szaszłyki wołowe, kanapki Shaanxi (chińskie hamburgery), pierogi, miski z makaronem, Roujiamo (kanapki na parze nadziewane rozdrobnioną wołowiną), sok z suszonych śliwek, przyprawy, smażone ziemniaki i desery wszelkiego rodzaju. I uprzedźmy wszystkich turystów z Polski: ponieważ jest to dzielnica muzułmańska, to raczej nie można tam liczyć na wieprzowinę.
Polecamy spróbować:
Roujiamo (肉夹馍) - kanapki na parze nadziewane rozdrobnioną wołowiną
Kabobs (烤串 儿) - kebab na patyku z mięsem lub warzywami pokryte przyprawami i grillowane na ogniu
Liangpi (凉皮) - zimny makaron - najbardziej podstawowym sposobem serwowania zimnego makaronu jest skropienie sosem z oleju chili, proszku z pieprzu, octu i pokrojonego w kostkę czosnku, zwieńczonego kiełkami fasoli i pokrojonym ogórkiem. Można dodać wołowinę, jajko, jabłko i gruszkę.
Suantang shuijiao (酸汤 水饺) - pierogi z baraniny pokryte ziarnami sezamu z mielonym porem zanurzone w bulionie z kolendry
Fenzhengrou ( 粉蒸肉) - mięso na parze, składa się z tłustego mięsa (zwykle wołowiny) marynowanego w połączeniu z pikantną pastą fasolową z Siczuanu, sosem sojowym i winem ryżowym, które jest następnie pokrywane grubą warstwą tostowanego ryżu.
Yangrou Paomo (羊肉 泡 馍) - pita namoczona w zupie jagnięcej - gorący gulasz z pokrojonego chleba na parze, ugotowany w bulionie jagnięcym i podawany z mięsem jagnięcym, czasami zastępowany wołowiną
Shì zi bǐng (柿子饼) - smażone, suszone owoce kaki w cukrze z różnymi nadzieniami
Zong Zi z miodem (蜂蜜 粽子) - miód w połączeniu z lepkim ryżem i często podawany na zimno - to ulubione danie w lecie.
Wśród różnych miejsc z jedzeniem w Xian, wyróżnia się dzielnicę muzułmańską i okolice Yongxingfang. W dzielnicy muzułmańskiej można skosztować wielu lokalnych potraw Xian i przekąsek w stylu halal, podczas gdy jedzenie w Yongxingfang obejmuje również kuchnię mieszkańców Han.
Poleca się 4 nocne targi - tzw. night market w Xi'an: