reklama
SAT Kurier logowanie X
  • Zaloguj

Wirtualna Polska w nowej siedzibie

dodano: 2020-03-05 14:24
autor: Anita Kaźmierska | źródło: WP/satkurier.pl

WP siedziba Żwirki i Wigury 16 Warszawska siedziba WP w pełni pracuje już pod nowym adresem przy ul. Żwirki i Wigury 16 (wcześniej siedziba mieściła się przy ul. Jutrzenki 137a). Jest to część siedmiobudynkowego kompleksu, jednego z najbardziej ekologicznych w stolicy. Pracownicy zyskali m.in. otwarte przestrzenie, zielone strefy odpoczynku, siłownię oraz klub do wspólnego spędzania czasu.

fot. WP
WP siedziba Żwirki i Wigury 16


Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Wnętrza nowej siedziby WP to aż 2 tys. m2 więcej niż w dotychczasowym biurowcu. Biuro zaprojektowano tak, aby można je było łatwo dostosowywać do dalszego rozwoju firmy, bez męczących przemeblowań i remontu. Dlatego, jednym z głównych wyzwań było stworzenie wspólnej przestrzeni, tak aby mogła efektywnie pomagać w pracy.
 

– Tempo rozwoju spółki wymagało tej zmiany. W ciągu niespełna 5 lat liczba naszych pracowników wzrosła czterokrotnie. Stawiamy ich na pierwszym miejscu, dlatego chcemy zapewnić różne rodzaje przestrzeni, które odpowiadają współczesnym potrzebom. Jednocześnie staraliśmy się działać oszczędnie i zdroworozsądkowo. Mnóstwo elementów z poprzedniego biura wykorzystaliśmy ponownie, dając im nowe życie w naszym nowym domu – mówi Elżbieta Bujniewicz-Belka, wiceprezes ds. finansowych Wirtualna Polska Holding SA.

Całość biura zaprojektowana została wspólnie przez Pracownię Architektury i Urbanistyki FBT oraz Fruitorchard Interior Design w ścisłej współpracy z Wirtualną Polską.

Poza klasycznymi strefami do pracy przy biurku, nowa siedziba to też mnóstwo przestrzeni dedykowanych indywidualnym potrzebom pracowników. Na wszystkich piętrach znajdują się kameralne greenzony z ogromnymi sofami, gdzie każdy może wygodnie usiąść z laptopem i w ciszy, w sąsiedztwie roślin pracować w bardziej udomowionej przestrzeni. Znajdziemy tu również game room czy mikrosalki z sofami i ekranami. Na każdym piętrze znajdują się też wydzielone funkcjonalne kuchnie, jadalnie i punkty z kawą.
 

Największa wspólna przestrzeń dedykowana wszystkim pracownikom to mieszczący się na parterze WP Klub. W jego centralnej części znalazła się scena i videowall, składający się z 9 dużych ekranów. Służą one nie tylko do większych prezentacji zewnętrznych i wewnętrznych, ale też do rozrywki czy wspólnego oglądania wydarzeń sportowych. Na parterze znajduje się także strefa Telewizji WP wraz z nowoczesnymi studiami i przestrzeniami dedykowanymi produkcji telewizyjnej. W budynku jest też siłownia.

Nowa przestrzeń to o połowę więcej salek konferencyjnych, z czego prawie wszystkie wyposażone są w zaawansowane systemy do wideokonferencji. Poza klasycznymi salami konferencyjnymi, pracownicy mają też do dyspozycji umieszczone wewnątrz stref pracy enklawy z sofami, stoły coworkingowe dedykowane szybkim spotkaniom zespołów i budki telefoniczne.
 

– Fenomenalne, wielkoformatowe, dynamiczne fotografie polskich miast autorstwa Macieja Margasa, które przywędrowały z nami z poprzedniej siedziby i ponownie zagościły w strefach pracy, zyskały nowe artystyczne sąsiedztwo w postaci przepięknych grafik młodych polskich ilustratorów i plakacistów ilustrujących tym razem przestrzenie „zielonej Polski” w strefach wypoczynkowych – mówi Katarzyna Miastkowska, projektantka wnętrz i koordynatorka projektu.

Graficzne interpretacje regionów kojarzonych z wypoczynkiem, takich jak Hel, Mazury, Podhale czy Bieszczady przygotowali m.in.: Katarzyna Bogucka, Sonia Hensler, Marlena Stawarz, Aneta Klejnowska, Tomasz Opaliński, Igor Kubik, Karolina Pawelczyk, Joanna Gniady. WP współpracowała również z MAD illustrators.
 

– Wszystkie przestrzenie zostały połączone spójną kolorystyką. Dotychczasowe kolory stosowane we wnętrzach WP, czyli czerwony, szary i biały ociepliły zielenie i elementy z drewna. Nowe biuro WP wyróżniają mocne digitalowe akcenty, które oddają ducha marki i jej dynamiczny charakter – mówi Anna Federowicz-Tomaszewska, architekt FBT.

Nowe biuro WP mieści się w kompleksie Business Garden, jednym z najlepszych w stolicy przykładów architektury proekologicznej. Aż 60 proc. powierzchni kompleksu stanowią biologiczne czynne tereny zielone. Tam, gdzie była taka możliwość, stworzono zielone dachy. Budynki wyposażone są w system zarządzania wodą opadową, co pozwala w całym kompleksie zaoszczędzić 6 mln litrów wody rocznie. Na terenie kompleksu powstały także ule i domki dla ptaków.

Nowy adres Wirtualnej Polski to: ul. Żwirki i Wigury 16, 02-092 Warszawa.
 


Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.




Więcej z kategorii Polonica


reklama
reklama
HOLLEX.PL - Twój sklep internetowy

Antena Fuba DAA 110A grafit

Fuba DAA 110A to profesjonalna, włoska antena offsetowa. Łatwa w...

649 zł Więcej...

Odbiornik GiGaBlue UHD UE 4K

Najtańszy na rynku odbiornik 4K z podwójną głowicą FBC DVB-S2X...

990 zł Więcej...

Tivusat: Black card + CAM w UHD

Najnowsza karta Tivusat tzw. Black card z modułem CAM v.1.4...

790 zł Więcej...
reklama