W sobotę, 12 września br. o godz. 10:10 w telewizji Polsat wyemitowany zostanie premierowo drugi odcinek dwudziestego siódmego sezonu programu kulinarnego Ewy Wachowicz „Ewa gotuje”. Wcześniejsze serie tej produkcji mogą obecnie oglądać widzowie kanałów Polsat 1, Polsat Rodzina i ATM Rozrywka TV. A co wydarzy się w premierowej odsłonie tego programu?
Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Ewa Wachowicz kocha gotować i tą pasją dzieli się w autorskim programie „Ewa gotuje”. W sobotę, 12 września br. o godzinie 10:10 miłośniczka pysznego jedzenia zaprasza na grilla do swojej ogrodowej kuchni w Zawoi pod Babią Górą. Ciekawi jesteście co wrzuci na ruszt? - W sobotę, 12 września br. poszukajcie inspiracji do wrześniowego grillowania w nowym odcinku programu „Ewa gotuje! - zachęca nadawca.
Przed głównym daniem Ewa Wachowicz przyrządzi sałatkę z grillowanych warzyw, kiszonego buraczka i wędzonego pstrąga, udekorowaną domowym sosem pesto - z prażonego słonecznika, liści rzodkiewki z dodatkiem pokrzywy.
Na półmisek trafią: rukola, kawałki pstrąga wędzonego na ciepło, słupki marynowanych buraczków pokrojone grillowane warzywa: bakłażan, cukinia i papryka. Na koniec sos do polania - z zielonego pesto z sokiem z cytryny oraz olejem z pestek z winogron. Sałatka jest kolorowa jak polska kwietna łąka.
Po przystawce pora na zupę. Ewa Wachowicz ugotuje jarzynową w stylu włoskiej minestrone. W garnku znajdzie się moc warzyw: marchewki, pietruszka, ziemniak, fasolka szparagowa, kapusta, seler naciowy, kilka rzodkiewek, przeciśnięte ząbki czosnku i malinowe pomidory.
Na danie główne będą wegetariańskie szaszłyki z warzyw i oscypka. Do grillowania trzeba wybrać ser, który nie rozpłynie się podczas pieczenia. Taki właśnie jest oscypek. Na patyczki do szaszłyków gospodyni nabije: kolorowe papryki, cebulę, pomidorki koktajlowe i tygrysie, ser i cukinię.
Zwieńczeniem pysznych dań będzie, jak zwykle, coś słodkiego. Ewa Wachowicz przygotuje tiramisu w pucharkach. To będzie błyskawiczny owocowy deser. A do przygotowania będą potrzebne: biszkopty namoczone w kawie, bita śmietany z serkiem mascarpone i dowolne sezonowe owoce. Najpiękniejsza kobieta polskiej kuchni pokaże też, jak zrobić napój oczyszczający z mięty i pokrzywy (więcej tutaj).
„Ewa gotuje” - sezon 27., emisja w soboty o godz. 10:10 w telewizji Polsat. Wcześniejsze sezony tego programu mogą obecnie oglądać widzowie kanałów Polsat 1, Polsat Rodzina i ATM Rozrywka TV.
reklama
Materiał chroniony prawem
autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.