dodano: 2020-09-22 20:45 | aktualizacja:
2020-12-25 19:38
autor: Marta Sochacka |
źródło: satkurier.pl
Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
W jeżynach zawarte jest bogactwo witamin z grupy B oraz magnez, fosfor i potas. Witamina C oraz E w jeżynach przyczynia się do zmniejszenia groźby zwyrodnienia plamki żółtej oka.
Mnie można pominąć faktu, że jeżyny zawierają bardzo dużo błonnika, który ogranicza wchłanianie tłuszczów. Dzięki tej właściwości naczynia krwionośne są mniej narażone na miażdżycę, a serce jest zdrowsze. Spożywanie soku z jeżyn sprzyja dbaniu o zgrabną figurę. Wzmaga bowiem przemianę materii, co znakomicie przyspiesza znikanie tkanki tłuszczowej i nadmiernych kilogramów.
W lecznictwie wykorzystywane są także liście jeżyn. Napar z nich skutecznie zatrzymuje biegunkę. Można wykorzystać także wywar z liści. Pomoże nam w razie przeziębienia. Szybko też ulży, gdy rozłoży nas grypa.
Trudno przecenić zdrowotne zalety jeżyn. Warto wykorzystywać je w rożnej postaci. Na pewno rewelacyjnie sprawdzi się sok z jeżyn.
Przepis na sok z jeżyn:
- świeżo zerwane jeżyny umyć na sicie
- przełożyć do garnka i dosypać cukru wg uznania - jeżyny wymagają go trochę więcej niż słodkie owoce
- przykryć garnek czystą ściereczką i odstawiam na całą noc
- następnego dnia garnek postawić na ogniu i zagotować sok
- przełożyć gorący sok do wymytych słoików
- dokładnie zakręcić i odstawić wierzchem do dołu
Sok z jeżyn przygotowany w ten sposób zachowuje wszystkie swoje zdrowotne wartości i przez całą zimę będzie chronił przed zachorowaniem. Nie bez znaczenia jest również to, że w zimowe dni przywoła słoneczne wspomnienie lata.
Materiał chroniony prawem
autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.