reklama
SAT Kurier logowanie X
  • Zaloguj

Polsat: Prażonka z kociołka i kiszone jabłka

dodano: 2020-10-02 05:44
autor: Łukasz Knapik | źródło: Cyfrowy Polsat/satkurier.pl

Polsat „Ewa gotuje” Ewa Wachowicz W sobotę, 3 października br. o godz. 10:10 w telewizji Polsat wyemitowany zostanie premierowo piąty odcinek dwudziestego siódmego sezonu programu kulinarnego Ewy Wachowicz „Ewa gotuje”. Wcześniejsze serie tej produkcji mogą obecnie oglądać widzowie kanałów Polsat 1, Polsat Rodzina i ATM Rozrywka TV. A co wydarzy się w premierowej odsłonie tego programu?

Polsat „Ewa gotuje” Ewa Wachowicz


Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
W sobotę, 3 października br. Ewa Wachowicz w swojej kuchni w Zawoi przygotuje cwibak, czyli keks, ale tym razem nietypowy - bo z warzywami i upiecze szarlotkę. Z kolei w ogrodzie zrobi pieczone golonki indycze w kiszonej kapuście z kociołka oraz zakisi jabłka, które będzie można wykorzystać do surówek, sałatek, czy do faszerowania pieczonych gęsi i kaczek. Swoimi przepisami gospodyni podzieli się w programie „Ewa gotuje” (więcej tutaj).

Cwibak na słono - czemu nie. Kolejny odcinek programu „Ewa gotuje” zacznie się od wytrawnego ciasta z oliwkami, papryką i suszonymi pomidorami. Keks, zwany w Krakowie cwibakiem, to ciasto ucierane z bardzo dużą ilością bakalii. Tym razem zamiast nich Ewa Wachowicz użyje warzyw. Do przygotowania cwibaka będą potrzebne: jajka, olej z pestek winogron, mąka orkiszowa, proszek do pieczenia, mleko bez laktozy, czerwona i żółta papryka, suszone pomidory zalane oliwą, zielone oliwki, czosnek, sól i pieprz. Taki słony cwibak smakuje idealnie z masłem na śniadanie, ale może być też dodatkiem do głównego dania.

Na główne danie będą pieczone golonki indycze przyprawione świeżym tymiankiem w kiszonej kapuście. Wnętrze kociołka należy posmarować tłuszczem o wysokiej temperaturze dymienia, na spodzie kładziemy skórę z boczku, a boki i dno wykładamy liśćmi kapusty. Do złożenia potrawy będą potrzebne: kiszona kapusta, cebula, marchewka, boczek, golonki i ciemne piwo.

Natomiast po pieczystym Ewa Wachowicz pokaże, jak przyrządzić kiszone jabłka.

Na koniec gospodyni przygotuje pyszny deser również z jabłkami. Zrobi kruche ciasto z tymi owocami z pianą z białek. Do jego wykonania potrzebne będą: mąka orkiszowa, zimne masło, szczypta soli, ksylitol, jajka, mąka ziemniaczana i płatki migdałowe.

- Smacznego! - życzy nadawca.
 
Ewa Wachowicz w programie „Ewa gotuje”, foto: Promiss Ewa Wachowicz/Cyfrowy Polsat
Ewa Wachowicz w programie „Ewa gotuje”, foto: Promiss Ewa Wachowicz/Cyfrowy Polsat
Ewa Wachowicz w programie „Ewa gotuje”, foto: Promiss Ewa Wachowicz/Cyfrowy Polsat
Ewa Wachowicz w programie „Ewa gotuje”, foto: Promiss Ewa Wachowicz/Cyfrowy Polsat


„Ewa gotuje” - sezon 27., emisja w soboty o godz. 10:10 w telewizji Polsat. Wcześniejsze sezony tego programu mogą obecnie oglądać widzowie kanałów Polsat 1, Polsat Rodzina i ATM Rozrywka TV.


Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.




Więcej z kategorii Propozycje


reklama
reklama
HOLLEX.PL - Twój sklep internetowy

Antena Laminas AS-1500 AE

Podświetlana antena epoksydowa - offset 1,6 m w wersji AE...

1 950 zł Więcej...

Odbiornik Vu+ UNO 4K SE S2X FBC Multistream

Vu+ UNO 4K SE - najnowsza wersja tunera 4K od...

1 159 zł Więcej...

Odbiornik Vu+ DUO 4K SE

Vu+ DUO 4K SE - najnowszy odbiornik Ultra HD 4K...

1 690 zł Więcej...
reklama