Inaczej niż w zwykłym garnku czy czajniku, w kuchence mikrofalowej nagrzewanie całej masy wody jest równomierne, jej temperatura rośnie jednocześnie we wszystkich punktach, a wydzielanie tlenu na skutek ogrzewania - wrzenie następuje natychmiast, prawie jak eksplozja - tak opisują to naukowcy, zwracając uwagę, że podgrzewanie wody może spowodować poparzenia.
Każdy szczelnie zamknięty pojemnik lub produkt z całą skorupką może eksplodować w kuchence mikrofalowej, nawet jagody czy jabłka - zamieniają się w swoistą „bombę owocową”, która może zrobić krzywdę użytkownikowi mikrofalówki. Dodatkowo w kuchence mikrofalowej zniszczeniu ulega cenna witamina C, a także zmienia się cała struktura błonnika pokarmowego. Lepiej więc upiec jabłka w piekarniku lub przynajmniej naciąć skórkę jabłka, choć trzeba się liczyć ze stratą witaminy C.
Zwraca się uwagę na fakt, że podczas gotowania w kuchence mikrofalowej żywność często traci swoje użyteczne właściwości, a niektóre substancje w jej składzie stają się trujące.
Nie należy podgrzewać niczego, co zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Nierafinowane oleje utleniają się i stają się czynnikiem rakotwórczym. Dlatego też nie należy smażyć żadnych nasion w kuchence mikrofalowej, bo nie przydadzą się do niczego.
Nie powinno podgrzewać w ten sposób niektórych warzyw i roślin okopowych: szpinaku, pietruszki, selera, szczawiu, buraków, rzodkiewki i marchwi. Zawierają azotany, które po podgrzaniu zamieniają się w nitrozoaminę - organiczny związek, który jest toksyczny i rakotwórczy.
Ponadto kuchenki mikrofalowej nie należy używać do podgrzewania napojów dietetycznych. Zawarty w nich zamiennik cukru - najczęściej aspartam - po podgrzaniu zamienia się w bardzo szkodliwy dla zdrowia formaldehyd. Skutki mogą być na tyle poważne, że jeśli np. małe dziecko wypije taki podgrzany napój, to może to być nawet śmiertelne. Objawy to głównie ból głowy, zawroty głowy, ogólne osłabienie, bladość, nudności, duszność, kaszel, bóle brzucha, niewydolność nerek. Warto dodać, że nie ma potrzeby podgrzewania mleka matki dla dziecka: zawiera on nienasycone kwasy, które mutują.
Co więcej, w kuchence mikrofalowej giną pożyteczne bakterie w fermentowanych produktach mlecznych. Raczej odradza się również, aby rozmrażać ryby i mięso w kuchence mikrofalowej, bo także w tych produktach niszczone są witaminy. Nie powinno się podgrzewać w mikrofalówce batonów czekoladowych, bo zawarte w nich chemikalia staną się bez smaku i prawdopodobnie trujące.
Antena Inverto 120 grafit
Antena stalowa, cynkowana 120cm z zawieszeniem sztywnym w kolorze grafitowym....
399 zł Więcej...Miernik FindSAT VF-6800 PRO Combo (WS-6944P) DVB-S/S2/T/T2/C2
Miernik dla pomiarów cyfrowych sygnałów satelitarnych DVB-S/S2, DVB-T/T2, DVB-C/C2 w...
419 zł Więcej...