reklama
SAT Kurier logowanie X
  • Zaloguj

Uwaga na potrawy w mikrofalówce: co jest niebezpieczne?

dodano: 2020-10-25 15:17
autor: Marta Sochacka | źródło: NPO

Mikrofale mikrofalowka 360px.jpg Dietetyk potwierdził, które potrawy nie powinny być podgrzewane w kuchence mikrofalowej. We Francji jest zakaz podawania posiłków w restauracjach przygotowanych w mikrofalówce (bez wiedzy konsumenta). Wyjaśniono, że ​​mikrofale w kuchence mikrofalowej przekazują energię wodzie w pożywieniu. Jak zauważyli naukowcy, np. w jajkach umieszczonych w mikrofalówce woda zamienia się w parę, która uciska skorupkę. W każdej chwili jajko może eksplodować jak granat. Teoretycznie nawet podgrzewanie zwykłej wody w kuchence mikrofalowej może być niebezpieczne.

własne
jaja


Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.

Inaczej niż w zwykłym garnku czy czajniku, w kuchence mikrofalowej nagrzewanie całej masy wody jest równomierne, jej temperatura rośnie jednocześnie we wszystkich punktach, a wydzielanie tlenu na skutek ogrzewania - wrzenie następuje natychmiast, prawie jak eksplozja - tak opisują to naukowcy, zwracając uwagę, że podgrzewanie wody może spowodować poparzenia.

Każdy szczelnie zamknięty pojemnik lub produkt z całą skorupką może eksplodować w kuchence mikrofalowej, nawet jagody czy jabłka - zamieniają się w swoistą „bombę owocową”, która może zrobić krzywdę użytkownikowi mikrofalówki. Dodatkowo w kuchence mikrofalowej zniszczeniu ulega cenna witamina C, a także zmienia się cała struktura błonnika pokarmowego. Lepiej więc upiec jabłka w piekarniku lub przynajmniej naciąć skórkę jabłka, choć trzeba się liczyć ze stratą witaminy C.

Zwraca się uwagę na fakt, że podczas gotowania w kuchence mikrofalowej żywność często traci swoje użyteczne właściwości, a niektóre substancje w jej składzie stają się trujące.

Nie należy podgrzewać niczego, co zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Nierafinowane oleje utleniają się i stają się czynnikiem rakotwórczym. Dlatego też nie należy smażyć żadnych nasion w kuchence mikrofalowej, bo nie przydadzą się do niczego.

Nie powinno podgrzewać w ten sposób niektórych warzyw i roślin okopowych: szpinaku, pietruszki, selera, szczawiu, buraków, rzodkiewki i marchwi. Zawierają azotany, które po podgrzaniu zamieniają się w nitrozoaminę - organiczny związek, który jest toksyczny i rakotwórczy.

Ponadto kuchenki mikrofalowej nie należy używać do podgrzewania napojów dietetycznych. Zawarty w nich zamiennik cukru - najczęściej aspartam - po podgrzaniu zamienia się w bardzo szkodliwy dla zdrowia formaldehyd. Skutki mogą być na tyle poważne, że jeśli np. małe dziecko wypije taki podgrzany napój, to może to być nawet śmiertelne. Objawy to głównie ból głowy, zawroty głowy, ogólne osłabienie, bladość, nudności, duszność, kaszel, bóle brzucha, niewydolność nerek. Warto dodać, że ​​nie ma potrzeby podgrzewania mleka matki dla dziecka: zawiera on nienasycone kwasy, które mutują.

Co więcej, w kuchence mikrofalowej giną pożyteczne bakterie w fermentowanych produktach mlecznych. Raczej odradza się również, aby rozmrażać ryby i mięso w kuchence mikrofalowej, bo także w tych produktach niszczone są witaminy. Nie powinno się podgrzewać w mikrofalówce batonów czekoladowych, bo zawarte w nich chemikalia staną się bez smaku i prawdopodobnie trujące.



Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.




Więcej z kategorii Zdrowie


Informacje
reklama
reklama
reklama
reklama
HOLLEX.PL - Twój sklep internetowy

Odbiornik Vu+ DUO 4K SE

Vu+ DUO 4K SE - najnowszy odbiornik Ultra HD 4K...

1 690 zł Więcej...

Mini PC Homatics Dongle Q

Homatics Dongle Q to najpotężniejszy odtwarzacz multimedialny 4K na rynku...

319 zł Więcej...

Odbiornik Dreambox TWO Ultra HD BT

Najnowszy i najszybszy odbiornik UHD cenionej marki Dreambox - nowy...

1 690 zł Więcej...
reklama