reklama
reklama
SAT Kurier logowanie X
  • Zaloguj

Polsat: Hinduski detoks i pieczone pierogi drożdżowe

dodano: 2020-11-06 06:00 | aktualizacja: 2020-11-06 13:07
autor: Łukasz Knapik | źródło: Cyfrowy Polsat/satkurier.pl

Polsat „Ewa gotuje” Ewa Wachowicz W sobotę, 7 listopada br. o godz. 10:10 w telewizji Polsat wyemitowany zostanie premierowo 10. odcinek 27. sezonu programu kulinarnego Ewy Wachowicz „Ewa gotuje”. Wcześniejsze serie tej produkcji mogą obecnie oglądać widzowie kanałów Polsat 1, Polsat Rodzina i ATM Rozrywka TV. A co wydarzy się w premierowej odsłonie tego programu?

Polsat „Ewa gotuje” Ewa Wachowicz


Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Ewa Wachowicz zabierze widzów w podróż po smakach Azji oraz polskich klasykach. Gospodyni zacznie gotowanie od oczyszczającej hinduskiej potrawy, czyli kiczeri. Potem wróci jednak do korzeni, żeby pokazać tradycyjne dania i deser w nieco odmienionych wersjach. Szczegóły w dziesiątym odcinku dwudziestego siódmego sezonu programu „Ewa gotuje” - premierowa emisja w sobotę, 7 listopada br. o godzinie 10:10 w telewizji Polsat (więcej tutaj).

Na początek Ewa Wachowicz przyrządzi hinduską potrawę o nazwie kiczeri, która wedle znawców Ajurwedy zapewnia oczyszczenie organizmu. Dwie godziny przed rozpoczęciem gotowania ryż i fasolę mung trzeba namoczyć w wodzie. Potem do garnka trafiają: odcedzony ryż i fasola, woda i sól do smaku. Na patelni podsmażamy przyprawy na klarowanym maśle: kumin, kurkumę, świeżo starty imbir, utłuczony w moździerzu goździk, ziarenka kardamonu i dodajemy do ryżu z fasolą mung. Na gotowe danie kładziemy świeżą kolendrę. Kiczeri jest niesamowicie zdrowe, odżywcze i lekkostrawne.

Po kulinarnym detoksie Ewa Wachowicz sięgnie po sprawdzoną recepturę na pieczone pierogi drożdżowe faszerowane pikantnymi kawałkami kurczaka z warzywami. Gospodyni dostała ten przepis od znajomej z Zagórza. Do przygotowania ciasta będą potrzebne: mąka orkiszowa, świeże drożdże, cukier trzcinowy i ciepłe mleko, żółtka jajek, oregano i sól. Farsz to: pokrojona w kostkę pierś z kurczaka, klarowane masło, na którym karmelizujemy przyprawy do mięsa: słodką wędzoną paprykę w proszku i ostrą paprykę chili (też w proszku) oraz kurkumę. Potem w aromatycznych przyprawach obsmażamy mięso, dorzucamy posiekane pieczarki, pokrojoną paprykę i pora. Farsz przyprawiamy solą, tymiankiem, rozmarynem i majerankiem. Kiedy całkowicie przestygnie, dodajemy do niego garść startego twardego dojrzewającego sera. Rozwałkowane ciasto kroimy na kwadraty, kładziemy na nie farsz i lepimy pierogi, które przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym białkiem. Do pieczonych pierogów idealnie pasuje sos z jogurtu z miętą i czosnkiem, doprawiony do smaku solą i pieprzem.

Ewa Wachowicz pokaże, jak zrobić nietypową kiszonkę, bo z kaszy gryczanej i czosnku. Z takiej ukiszonej kaszy można zrobić bardzo smaczne kotlety. Do słoika wsypujemy na przemian niepaloną kaszę gryczaną oraz czosnek pokrojony w plasterki i zalewamy przegotowaną letnią wodą.

W programie „Ewa gotuje” nie może zabraknąć słodkości. Na deser będzie bardzo ciekawy bezglutenowy sernik jaglany z wiśniami, na orzechowym spodzie. Do przyrządzenia spodu będą potrzebne: roztopione masło, garść drobno pokrojonych włoskich orzechów i zmiksowane herbatniki bezglutenowe. Wymieszane składniki przekładamy do okrągłej formy, ubijamy i wstawiamy do lodówki, aby spód się związał. Kaszę jaglaną należy dobrze wypłukać pod bieżącą zimną wodą. Potem w garnku zalewamy ją mlekiem, słodzimy ksylitolem, dodajemy miąższ z laski wanilii i gotujemy do miękkości. W gorącej wodzie rozpuszczamy wiśniowe galaretki. Do ugotowanej gęstej kaszy dodajemy mleko, rozpuszczoną we wrzątku żelatynę i wszystko razem miksujemy. Dodajemy dwukrotnie zmielony biały ser i również chwilę miksujemy. Masę jaglano-serową przekładamy do formy na stężały orzechowy spód. Kiedy przestygnie, układamy na niej rozmrożone, odsączone wiśnie i zalewamy przestudzoną galaretką wiśniową. Wkładamy sernik do lodówki, aby dobrze stężał. - Ciasto nie tylko pięknie wygląda, ale cudownie smakuje! - zapewnia nadawca.
 
Ewa Wachowicz w programie „Ewa gotuje”, foto: Promiss Ewa Wachowicz/Cyfrowy Polsat
Ewa Wachowicz w programie „Ewa gotuje”, foto: Promiss Ewa Wachowicz/Cyfrowy Polsat
Ewa Wachowicz w programie „Ewa gotuje”, foto: Promiss Ewa Wachowicz/Cyfrowy Polsat
Ewa Wachowicz w programie „Ewa gotuje”, foto: Promiss Ewa Wachowicz/Cyfrowy Polsat
Ewa Wachowicz w programie „Ewa gotuje”, foto: Promiss Ewa Wachowicz/Cyfrowy Polsat
Ewa Wachowicz w programie „Ewa gotuje”, foto: Promiss Ewa Wachowicz/Cyfrowy Polsat
Ewa Wachowicz w programie „Ewa gotuje”, foto: Promiss Ewa Wachowicz/Cyfrowy Polsat
Ewa Wachowicz w programie „Ewa gotuje”, foto: Promiss Ewa Wachowicz/Cyfrowy Polsat
Ewa Wachowicz w programie „Ewa gotuje”, foto: Promiss Ewa Wachowicz/Cyfrowy Polsat
Ewa Wachowicz w programie „Ewa gotuje”, foto: Promiss Ewa Wachowicz/Cyfrowy Polsat
Ewa Wachowicz w programie „Ewa gotuje”, foto: Promiss Ewa Wachowicz/Cyfrowy Polsat
Ewa Wachowicz w programie „Ewa gotuje”, foto: Promiss Ewa Wachowicz/Cyfrowy Polsat


„Ewa gotuje” - sezon 27., emisja w soboty o godz. 10:10 w telewizji Polsat. Wcześniejsze sezony tego programu mogą obecnie oglądać widzowie kanałów Polsat 1, Polsat Rodzina i ATM Rozrywka TV.


Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.




Więcej z kategorii Propozycje


reklama
reklama
reklama
HOLLEX.PL - Twój sklep internetowy

TechniSat DigitRadio 700 mini wieża

Technisat DigitRadio 700 - kompaktowa wieża stereo 2x20W

749 zł Więcej...

Antena Fuba DAA 850 grafit

Fuba DAA 850 to profesjonalna, włoska antena offsetowa. Łatwa w...

479 zł Więcej...

Odbiornik Opticum HD Sloth Combo Plus Mini

Odbiornik cyfrowy HD Combo (DVB-S2 + DVB-T/T2/C) PVR Ready marki...

239 zł Więcej...