dodano: 2020-12-02 16:00 | aktualizacja:
2020-12-03 14:05
autor: Karolina Dobrowolska |
źródło: TVP
Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Program przybliża historię kuchni żydowskiej, a także pokazuje, jak kształtowała się tradycja kuchni polskich Żydów, jak mieszały się smaki polskich potraw i jak pod wpływem judaistycznych zasad tworzyły nową jakość. Dzięki programowi widzowie dowiedzą się ile potraw żydowskich zostało włączonych do kuchni polskiej do kanonu „smaków z dzieciństwa”.
Kuchnia i związane z nią tradycje to odbicie wspólnych losów dwóch narodów żyjących w sąsiedztwie przez 8 wieków. Każdy odcinek jest opowieścią o innym historycznym okresie wzajemnych relacji –
od Kazimierza Wielkiego po wiek XIX. To także historia żydowskich świąt, które przez wieki były ważnymi punktami w polskim kalendarzu.
Pascha, Rosz ha-szana, Szabat, Chanuka, Sukkot, to tradycje i biblijne korzenie wspólne dla judaizmu i chrześcijaństwa.
W pierwszym odcinku, 5 grudnia,
Łukasz Modelski przeniesie widzów TVP Historia do czasów wypraw krzyżowych i wielkiej emigracji Żydów, głównie z Hiszpanii do Polski, która gościnnie przyjmowała prześladowanych za wiarę uciekinierów. Stąd też śródziemnomorski rys w potrawach żydowskiej kuchni XII i XIII wieku. Pasta z bakłażana, duszony jarmuż, czy groch z ryżem dzięki współczesnej modzie przeżywają renesans.
Program poprowadzi
Łukasz Modelski z wykształcenia historyk sztuki i kultury średniowiecza, z zawodu redaktor, autor książek o historii kuchni, uczestnik inicjatyw kulinarnych związanych z próbami ustalenia kanonu polskiej kuchni, znany jest już widzom TVP Historia z cyklu „Kuchnia Jagiellonów”.
Gefilte fish czy karp po żydowsku, knedle czy kneidlach, kreplach czy pierogi. Kuchnia polska i żydowska współistniały od stuleci. Cykl Kuchnia Polskich Żydów autorzy podzielili na dwa obszary, świąteczny opowiadający o kuchni wyznaczonej przez judaizm, przez wymogi religijne i historyczny, ten który opowiada o kuchni Żydów, którzy trafili na polskie ziemie.
W pierwszym odcinku prowadzący Łukasz Modelski pokaże jak przyrządzić
żydowski kawior, czyli
pastę z bakłażana oraz
ryż szafranowy z przyprawami.
Premiera od 5 grudnia w soboty, o godz. 17:25 w TVP Historia.
Materiał chroniony prawem
autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.