reklama
reklama
SAT Kurier logowanie X
  • Zaloguj

„Kuchnia Żydów Polskich" - premiera w TVP Historia

dodano: 2020-12-02 16:00 | aktualizacja: 2020-12-03 14:05
autor: Karolina Dobrowolska | źródło: TVP

Kuchnia żydów TVP Historia Modelski program 360px.jpg W sobotę, 5 grudnia o godz. 17:25 w TVP Historia zostanie wyemitowany premierowy odcinek „Kuchni Żydów Polskich” Łukasza Modelskiego. W programie przepisy wraz z ciekawą opowieścią o 800 latach sąsiedztwa i wzajemnych relacji Polaków i Żydów.

TVP Historia
Kuchnia żydów polskich TVP Historia Modelski program 760px.jpg


Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Program przybliża historię kuchni żydowskiej, a także pokazuje, jak kształtowała się tradycja kuchni polskich Żydów, jak mieszały się smaki polskich potraw i jak pod wpływem judaistycznych zasad tworzyły nową jakość. Dzięki programowi widzowie dowiedzą się ile potraw żydowskich zostało włączonych do kuchni polskiej do kanonu „smaków z dzieciństwa”.

Kuchnia i związane z nią tradycje to odbicie wspólnych losów dwóch narodów żyjących w sąsiedztwie przez 8 wieków. Każdy odcinek jest opowieścią o innym historycznym okresie wzajemnych relacji – od Kazimierza Wielkiego po wiek XIX. To także historia żydowskich świąt, które przez wieki były ważnymi punktami w polskim kalendarzu. Pascha, Rosz ha-szana, Szabat, Chanuka, Sukkot, to tradycje i biblijne korzenie wspólne dla judaizmu i chrześcijaństwa.

W pierwszym odcinku, 5 grudnia, Łukasz Modelski przeniesie widzów TVP Historia do czasów wypraw krzyżowych i wielkiej emigracji Żydów, głównie z Hiszpanii do Polski, która gościnnie przyjmowała prześladowanych za wiarę uciekinierów. Stąd też śródziemnomorski rys w potrawach żydowskiej kuchni XII i XIII wieku. Pasta z bakłażana, duszony jarmuż, czy groch z ryżem dzięki współczesnej modzie przeżywają renesans.

Program poprowadzi Łukasz Modelski z wykształcenia historyk sztuki i kultury średniowiecza, z zawodu redaktor, autor książek o historii kuchni, uczestnik inicjatyw kulinarnych związanych z próbami ustalenia kanonu polskiej kuchni, znany jest już widzom TVP Historia z cyklu „Kuchnia Jagiellonów”.

Gefilte fish czy karp po żydowsku, knedle czy kneidlach, kreplach czy pierogi. Kuchnia polska i żydowska współistniały od stuleci. Cykl Kuchnia Polskich Żydów autorzy podzielili na dwa obszary, świąteczny opowiadający o kuchni wyznaczonej przez judaizm, przez wymogi religijne i historyczny, ten który opowiada o kuchni Żydów, którzy trafili na polskie ziemie.

W pierwszym odcinku prowadzący Łukasz Modelski pokaże jak przyrządzić żydowski kawior, czyli pastę z bakłażana oraz ryż szafranowy z przyprawami.

Premiera od 5 grudnia w soboty, o godz. 17:25 w TVP Historia.


Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.




Więcej z kategorii Propozycje


reklama
reklama
reklama
HOLLEX.PL - Twój sklep internetowy

Nagrywarka 4K UHD Velocap X Pro

Nagrywarka HDMI  - materiału wideo wysokiej rozdzielczości na zewnętrzne nośniki...

990 zł Więcej...

Usługa CANAL+ BOX 4K Ultra HD

Najnowszy dekoder CANAL+ BOX 4K (model HY4001) w nowej cenie...

199 zł Więcej...

Odbiornik AB CryptoBox 752HD Combo

Odbiornik HD Combo DVB-S2X, DVB-T2, DVB-C z kieszenią na moduły...

329 zł Więcej...