reklama
reklama
SAT Kurier logowanie X
  • Zaloguj

Polsat: W kolorze śliwki - domowo i tradycyjnie

dodano: 2020-12-11 01:38
autor: Łukasz Knapik | źródło: Cyfrowy Polsat/satkurier.pl

Polsat „Ewa gotuje” Ewa Wachowicz W sobotę, 12 grudnia br. o godz. 10:10 w telewizji Polsat wyemitowany zostanie premierowo 15. odcinek 27. sezonu programu kulinarnego Ewy Wachowicz „Ewa gotuje”. Wcześniejsze serie tej produkcji mogą obecnie oglądać widzowie kanałów Polsat 1, Polsat Rodzina, Nowa TV i ATM Rozrywka TV. A co wydarzy się w premierowej odsłonie tego programu?

Polsat „Ewa gotuje” Ewa Wachowicz


Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Jakie dania tym razem przygotowała Ewa Wachowicz dla widzów telewizji Polsat? Na początek winna polewka, czyli zupa na domowym bulionie i winie. Jako danie główne gęsie udka w sosie śliwkowo-sojowym, a na deser rogaliki krucho-drożdżowe. A dla fanów zdrowej żywności instrukcja, jak zrobić kombuchę, czyli fermentowaną herbatę, której przypisuje się wiele właściwości zdrowotnych. Premierowa emisja piętnastego odcinka dwudziestego siódmego sezonu programu „Ewa gotuje” odbędzie się w sobotę, 12 grudnia br. o godzinie 10:10 w Polsacie.

Ewa Wachowicz lubi sięgać po tradycyjne przepisy kuchni polskiej. Na pierwszy ogień niebywale smaczna, prosta i szybka w przygotowaniu winna polewka. Do ugotowania zupy są potrzebne: bulion drobiowy lub jarzynowy, białe wytrawne wino, gałka muszkatołowa, słodka śmietanka, żółtka jajek oraz sól i pieprz. A do podania: grzanki przygotowane na maśle oraz szczypiorek i błyskawiczna staropolska winna zupa gotowa!

Danie główne to gęsie udka w sosie śliwkowo-sojowym. Do przygotowania dania oprócz gęsich udek są potrzebne: smalec gęsi lub masło klarowane do wysmarowania naczynia, sól, pieprz i papryka słodka. Następnie należy przygotować powidła z namoczonych z goździkami suszonych śliwek, z dodatkiem kurkumy i soku z cytryny. Te powidła oraz sok i ocet z jabłek lub z kombuchy, sos sojowy i miód służą do zrobienia sosu do potrawy. Zamarynowane i zalane sosem śliwkowo - sojowym gęsie udka pieczemy w piekarniku. Gotowe danie podajemy z purée ziemniaczano-selerowym i surówką z czerwonej kapusty.

Gospodyni przygotowała także instrukcję, jak zrobić pyszny i prozdrowotny napój, jakim jest kombucha, czyli fermentowana herbata.

Z kolei na deser krucho-drożdżowe rogaliki, nadziewane przygotowanymi wcześniej powidłami z suszonych śliwek. Do ciasta na wypieki są potrzebne: mąka orkiszowa jasna lub pszenna, śmietana 18-proc., świeże drożdże, cukier trzcinowy, jajka i masło. Do nadzienia: powidła, cynamon i kakao. A do lukru: sok z cytryny, cynamon i cukier puder (więcej tutaj).
 
Ewa Wachowicz w programie „Ewa gotuje”, foto: Promiss Ewa Wachowicz/Cyfrowy Polsat
Ewa Wachowicz w programie „Ewa gotuje”, foto: Promiss Ewa Wachowicz/Cyfrowy Polsat
Ewa Wachowicz w programie „Ewa gotuje”, foto: Promiss Ewa Wachowicz/Cyfrowy Polsat
Ewa Wachowicz w programie „Ewa gotuje”, foto: Promiss Ewa Wachowicz/Cyfrowy Polsat
Ewa Wachowicz w programie „Ewa gotuje”, foto: Promiss Ewa Wachowicz/Cyfrowy Polsat
Ewa Wachowicz w programie „Ewa gotuje”, foto: Promiss Ewa Wachowicz/Cyfrowy Polsat
Ewa Wachowicz w programie „Ewa gotuje”, foto: Promiss Ewa Wachowicz/Cyfrowy Polsat
Ewa Wachowicz w programie „Ewa gotuje”, foto: Promiss Ewa Wachowicz/Cyfrowy Polsat


„Ewa gotuje” - sezon 27., emisja w soboty o godz. 10:10 w telewizji Polsat. Wcześniejsze sezony tego programu mogą obecnie oglądać widzowie kanałów Polsat 1, Polsat Rodzina, Nowa TV i ATM Rozrywka TV.


Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.




Więcej z kategorii Propozycje


reklama
reklama
reklama
HOLLEX.PL - Twój sklep internetowy

Mini PC Homatics Dongle Q

Homatics Dongle Q to najpotężniejszy odtwarzacz multimedialny 4K na rynku...

299 zł Więcej...

Odbiornik Vu+ DUO 4K SE

Vu+ DUO 4K SE - najnowszy odbiornik Ultra HD 4K...

1 699 zł Więcej...

Fransat: CAM + karta

Oryginalny moduł (CAM) CI wraz z kartą Fransat. Zapewnia dostęp...

499 zł Więcej...