dodano: 2020-12-20 17:32 | aktualizacja:
2021-04-05 19:53
autor: Marta Sochacka |
źródło: Amael.pl / zdrowykacik.com.pl
Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Lista 14 najskuteczniejszych naturalnych antybiotyków:
1. Witamina C
Jej zalet jest wiele. Skutecznie wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega infekcjom, przyspiesza gojenie ran, ułatwia przyswajanie żelaza, wpływa stabilizująco na psychikę, zwalcza bakterie powodujące próchnicę oraz wzmacnia zęby i dziąsła. Witamina C obniża ciśnienie krwi i poziom tzw. złego cholesterolu oraz stymuluje syntezę kolagenu.
Człowiek w odróżnieniu do większości zwierząt i roślin, nie potrafią wytworzyć jej samodzielnie . Dlatego ważne jest dostarczenie odpowiedniej dawki witaminy C z pożywieniem lub w postaci suplementu. Według różnych źródeł zapotrzebowanie na witaminę C wynosi
40-50 mg u dzieci, 75 mg u kobiet i 90 mg u mężczyzn (dziennie). W przypadku zwiększonego zapotrzebowania, dorosły człowiek może potrzebować nawet 1000 mg witaminy C dziennie. Trudno ją przedawkować, bo jej nadmiar jest wydalany z moczem i potem. Witamina C rozkłada się w kontakcie z żelazem, więc trzeba wiedzieć o tym w procesie przygotowania wielu potraw.
W suplementach diety zawierających witaminę C często występuje też
rutozyd (rutyna) wpływający na funkcjonowanie naczyń krwionośnych i
wzmacniający działanie tej witaminy. Spośród naturalnych źródeł witaminy C najbardziej znana jest
acerola, dostępna w postaci tabletek, proszku albo naturalnych soków. Do naturalnych źródeł witaminy C zaliczyć można przede wszystkim
dziką różę pod różnymi postaciami (susz, przecier, dżem, wino),
owoce rokitnika, czarną porzeczkę, czerwoną paprykę oraz
natkę pietruszki. Kto by pomyślał, że niedoceniany
chrzan ma więcej witaminy C niż... cytryna.
Co ciekawe nim nie było tak wielu szczepionek i antybiotyków witamina C pod kontrolą lekarza było wykorzystywana do leczenia polio i innych chorób związanych z wirusami. Mówi się, że pomaga zapobiegać rakowi, ale nie leczy co jasne!
Niedostateczna ilość witaminy C wywołuje wiele oznak starości, w tym zmarszczki, tzw. pochyłe plecy czy ciemne plamki na skórze oraz łatwość powstawania krwotoków. Mówi się wręcz, że witamina C razem z witaminą E to tzw.
„witaminy młodości". Należy ją jednak zażywać regularnie, aby działała zarówno antywirusowo, jak i na oznaki starości.
2. Czosnek
Czosnek był znany od wieków z tego, że działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo, przeciwwirusowo, zwalcza infekcje oraz obniża ciśnienie krwi. Jego regularne stosowanie, nawet w niewielkich ilościach, skutecznie przeciwdziała również różnym problemom zdrowotnym (m. in. przerost Candida, wysokie ciśnienie krwi, przeziębienie, choroby układu sercowo-naczyniowego). Dobrze o tym wiedzą w krajach śródziemnomorskich, gdzie jest dodawany do wielu potraw, a przez to mniej ludzi choruje na choroby serca, bo jest tam mniej zawałów i udarów (także przez oliwę z oliwek). Czosnek zawiera dużo witaminy C, ale także witaminy z grupy B, selen oraz cynk.
Naukowcy udowodnili, że
czosnek skutecznie wspomaga leczenie infekcji wirusowych układu oddechowego, co w dobie pandemii koronawirusa ma istotne znaczenie w zapobieganiu infekcjom. Te śmierdzące olejki eteryczne w czosnku stanowią
naturalny antybiotyk, który niszczy niebezpieczne bakterie: gronkowca złocistego czy paciorkowca. I tu jest istotne, że czosnek nie uszkadza naturalnej flory bakteryjnej. Regularne spożywanie czosnku zmniejsza ryzyko zachorowania na raka żołądka, okrężnicy i jelita grubego.
Czosnek od wieków był dodawany do różnych mikstur, typu
ocet 4 złodziei, nalewek czy wina czerwonego z czosnkiem, itp, które wtedy uznawano za leczące. Nie wszystkim odpowiada zapach czosnku, więc albo mogą łykać tabletki czosnkowe, albo jeść popijając mlekiem z miodem, ew. rzuć miętę, która eliminuje przykry zapach. Są tacy, którzy kładą plasterki czosnku na języku, aby go potem pogryźć. Dużo ludzi miażdży czosnek i to nie zdejmując łusek, a podobno nie wolno go kroić nożem. Ile w tym prawdy trudno pojąć, ale średniowieczne przepisy mówią o dobrej kombinacji czosnku z czerwonym winem, octem winnym i miedzianymi naczyniami.
3. Cebula
Cebula ma właściwości bardzo podobne do czosnku. Zwykle czosnek z cebulą w wielu przepisach są łączone. Cebula łagodzi ból, poprawia krążenie oraz łagodzi stany zapalne.
Przynosi ulgę w przypadku uporczywego kaszlu, grypy i przeziębienia, a także przyspiesza detoksykację organizmu i usuwa nadmiar wody z organizmu.
Cebula jest bogatym źródłem wapnia, witaminy C, fosforu, magnezu, siarki oraz cynku, dzięki czemu w znaczący sposób podnosi odporność. Rozrzedza krew, przeciwdziałając powstawaniu zakrzepów i wzmacniając układ krwionośny. Ponadto obniża ciśnienie i poziom złego cholesterolu - przeciwdziała miażdżycy. Niestety cebula jest ciężkostrawna, szczególnie dla kobiet, więc musi być stosowana z rozwagą i odpowiednio przygotowana. Stosowana bywa w formie smażonej razem z wątróbką czy w jajecznicy. Znane są liczne przepisy na nalewki, wina i wyciągi cebulowe.
4. Ocet jabłkowy i winny
Ocet jabłkowy zawiera kwas jabłkowy, który skutecznie zwalcza wirusy, grzyby i bakterie. Ponadto absorbuje toksyny dzięki czemu oczyszcza organizm i zapobiega uszkodzeniu tkanek. Zwykle jest łączony
w różnych przepisach z czosnkiem i cebulą, a także z chrzanem, kurkumą i imbirem.
Ocet winny był ceniony za swoje właściwości już w starożytności. Wtedy używano go do przyprawiania żywności i konserwowania mięs - pełnił też rolę antybiotyku i środka dezynfekującego.
Szczególne właściwości ma
czerwony ocet winny, dzięki obecności silnego antyoksydantu -
resweratrolu - spowalnia proces starzenia, bo hamuje powstawanie zmarszczek, przebarwień i plam na skórze.
5. Miód Manuka
Honey Manuka pochodzi z Australii i Nowej Zelandii. Nazwa oznacza dosłownie
„miód z drzewa herbacianego". Działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo, antyseptycznie oraz przyspiesza gojenie. Ma także właściwości antyoksydacyjne. Stosowany również w przypadku zakażeń i szczepów odpornych na antybiotyki np. MRSA.
Miód Manuka wspomaga organizm w walce z bakteriami, które przyczyniają się do infekcji układu pokarmowego, zapalenia gardła, zatok oraz błony śluzowej nosa. Oprócz tego miód Manuka stosowany jest w kuracjach przeciwtrądzikowych i przy gojeniu zmian na skórze.
Najlepiej stosować go codziennie 2 - 3 łyżeczki na czczo rano lub wieczorem, tuż przed zaśnięciem. Trzeba tylko uważać na wysoka kaloryczność tego miodu oraz na podróbki przy kupowaniu - nie jest on tani i powinien być kupowany z pewnego źródła z certyfikatem.
6. Imbir
Stosowany jako silny środek przeciw grypie i przeziębieniu. Jego spożycie podnosi temperaturę ciała, co powoduje pocenie się. Wtedy organizm uwalnia substancje chemiczne, które niszczą drobnoustroje. Imbir pomaga
w łagodzeniu bólu gardła, mdłości w czasie ciąży, w migrenie czy zgadze czy bolach menstruacyjnych. Imbir wspomaga trawienie i działa przeciwzapalnie. Na jego bazie znane są
napoje, syropy czy olejki, ale można go jeść na surowo. Znany jest jako olejek eteryczny -
Ginger.
Imbir można zamrozić w formie plasterków i używać do herbaty, kompotu, kawy czy napoju imbirowego lub go zetrzeć i dodawać do potraw. Można też przygotować tzw.
„złote mleko", czyli miksturę gotowaną 15 minut, która ma wiele składników o właściwościach leczniczych, oprócz imbiru - mleko i kurkuma, ale także cynamon, goździki, pieprz i kardamon.
7. Cynamon
Powszechnie stosowana przyprawa wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwalergiczne -
pisaliśmy o tym tu. To silny antyoksydant, który nie dopuszcza do rozwoju szkodliwych rodników. Przyspiesza metabolizm, poprawia proces trawienia, hamuje apetyt na słodycze i pomaga schudnąć. Obniża poziom glukozy we krwi (wskazany dla diabetyków). Cynamon rozgrzewa organizm i dlatego zaleca się we wczesnej fazie przeziębienia.
8. Liść oliwny
W rejonie śródziemnomorskim liść oliwny jest bardzo znany od tysięcy lat, ale u nas mniej znany w medycynie. Wykazuje działanie antybiotyczne, bakteriobójcze, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne.
Potwierdzone jest działanie przeciwko wirusowi opryszczki. Działa też przeciwko rotawirusom i grypie. Znane są preparaty w postaci kapsułek ze standaryzowanym ekstraktem z liści drzewa oliwnego, którego składnikiem aktywnym jest oleuropeina naturalnego pochodzenia. Wykazuje ona właściwości antyoksydacyjne oraz wspiera utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi.
9. Olej/ekstrakt z pestek grejpfruta
Początkowo znany jako lek przeciwpasożytniczy, został jakby na nowo odkryty przez amerykańskiego immunologa Jacoba Haricha w 1972 r. Ekstrakt z pestek grejpfruta niszczy bakterie oporne na antybiotyki. Osoby, którym podawano doustnie nasiona z grejpfruta wykazały zadowalająca odpowiedź organizmu w zwalczaniu infekcji wywołanych przez antybiotykooporne bakterie. Zaobserwowano również lepszą skuteczność antybiotyków po wcześniejszym stosowaniu pestek grejpfruta. Bioflawonoidy w nim zawarte przekształcane są w związki, które przeciwdziałają grypie,
niszczą grzyby Candida, gronkowca, opryszczkę, bakterie E.coli, pasożyty i inne. Lista wirusów na które działa ekstrakt z pestek grejpfruta jest długa. Ze względu na właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe olej/ekstrakt z grejpfruta może być używany jako środek antyseptyczny w stanach zapalnych gardła.
10. Chrzan
Chrzan a właściwie jego korzeń pobudza odporność organizmu, podnosi temperaturę ciała, stymuluje dopływ krwi do wszystkich jego części. Lotne olejki zawarte w chrzanie wykazują silne działanie antybiotyczne oraz przeciwbakteryjne. Jest on jednym z najlepszych źródeł działających bakteriobójczo fitoncydów. Pomocny jest w leczeniu przeziębienia, kaszlu, kataru, zapalenia oskrzeli, astmy i gruźlicy. W przypadku chorych zatok chrzan ułatwia usuwanie z dróg oddechowych zalegającej wydzieliny.
Zawarta w roślinie witamina C uszczelnia naczynia krwionośne w śluzówce nosa i utrudnia przenikanie patogenów.
Szkoda, że chrzan jest spożywany w Polsce tylko przy okazji świąt, bo
ma liczne zastosowania.
11. Eukaliptus
Eukaliptus którego jest aż 600 gatunków, jest powszechnie stosowany jako miejscowy antybiotyk, bo wykazuje silne działanie antyseptyczne. Eukaliptus jest znany głównie za sprawą australijskiej koali, które przesiadują na ich gałęziach i narkotyzują się liśćmi i usypiają po ich spożyciu. To z liści eukaliptusa pozyskuje się olejek eteryczny, którego jest też znany z leczniczych cukierków na gardło.
Eukaliptus posiada właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze. Jest niezastąpiony w różnych stanach zapalanych dróg oddechowych, zwłaszcza w chorobach oskrzeli, bo łatwo udrożnia je z zalegającej wydzieliny.
Olejek eukaliptusowy przynosi ulgę podczas kataru i uciążliwego kaszlu.
Olejek eukaliptusowy działa wykrztuśnie, więc inhalacje pomagają uporać się z udrożnieniem górnych dróg oddechowych, oczyszczą zatoki czy też zlikwidują katar. Dzięki właściwościom bakteriobójczym zwalcza infekcje gardła i łagodzi ból.
12. Jeżówka purpurowa (Echinacea)
Jeżówka wzmacnia odporność i ma silne działanie antyoksydacyjne, przeciwwirusowe. Ponadto
Echinacea łagodzi stany zapalne i ból.
Jeżówka jest niezastąpiona w okresach infekcji. Z badań naukowców wynika, że przyjmowanie jeżówki przy przeziębieniu skraca czas trwania choroby o 1-2 dni, bo szybciej ustępują kaszel, ból głowy i wydzielina z nosa. Są tacy, którzy zaprzeczają skuteczności wyciągu z jeżówki w zapobieganiu i leczeniu jesienno-zimowych infekcji.
Uwaga! Podczas przyjmowania
Echinacea należy robić przerwy: tydzień zażywania i tydzień przerwy. Jeżówki nie należy podawać dzieciom poniżej 12. roku życia, bo może wywołać alergię.
13. Gorzknik kanadyjski (Goldenseal)
Gorzknik kanadyjski nazywany jest
Goldenseal, Eye Balm, Eyeroot, Yellow Eye lub
Yellowroot. Gorzknika kanadyjskiego najczęściej używa się w postaci suszu. Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwbiegunkowo oraz antynowotworowo. Ponadto obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi.
Za główną zaletę gorzknika uważa się to, że mobilizuje układ immunologiczny do walki z infekcjami, ale też zwalcza bakterie i wirusy chorobotwórcze. Działa leczniczo na wszystkie błony śluzowe w organizmie. Dzięki obecności berberyny wykazuje właściwości przeciw bakterii
Chlamydia pneumoniae. Skutecznie likwiduje kolonie grzybów
Candida oraz liczne bakterie, przy czym nie niszczy pożytecznej flory bakteryjnej.
14. Mirra
Mirra to wonna żywica o której pisano już w Biblii -
pisaliśmy o niej tu. Można mirrę kupić w formie
olejku eterycznego, który wcale nie jest tani, ale rewelacyjny. Ma właściwości antybiotyczne, przeciwwirusowe, antyseptyczne. Przydatna w przypadku bólu gardła, zapaleniu oskrzeli, owrzodzeniach jamy ustnej oraz nieświeżym oddechu. Co więcej podnosi poziom białych krwinek.
Uwaga! Ze względu na silny wpływ na nerki nie stosować dłużej niż 2 tygodnie.
Materiał chroniony prawem
autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.