reklama
reklama
SAT Kurier logowanie X
  • Zaloguj

Wuhan: rok od początku pandemii [wideo]

dodano: 2021-04-04 14:16 | aktualizacja: 2021-04-17 14:29
autor: Justyna Sulisz | źródło: podrozezantena.pl

Justyna Sulisz Wuhanu chyba nikomu nie trzeba specjalnie przedstawiać, bo poza Pekinem to przez pandemię najbardziej znane miasto w Chinach. To właśnie w Wuhan w 2019 r. odnotowano pierwsze przypadki choroby wywołującej zapalenie płuc wśród mieszkańców związanych z targiem rybnym i zwierzęcym. Rozpoznano nowego koronawirusa. Od 24 stycznia do 8 kwietnia 2020 r. 11-milionowe miasto Wuhan zostało objęte kwarantanną z powodu epidemii wirusa SARS-CoV-2, a w mediach na świecie pokazywano, jak Chińczycy radzą sobie z tą sytuacją. Pandemia rozlała się po świecie i nadal jest z nami, ale w Wuhan już żyje się [prawie] normalnie. Mamy bezpośrednią relację z kwietnia 2021 r., więc w momencie, kiedy w Polsce trwał szczyt 3. fali pandemii.

Wuhan


Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.

Kuchnia w Wuhan:

Kuchnia Hubei (Wuhan) to jeden z 10 stylów gotowania w Chinach. Z ponad 2000-letnią historią, kuchnia Hubei, wywodząca się ze starożytnej kuchni Chu, rozwinęła szereg charakterystycznych potraw, takich jak gotowany na parze leszcz w klarownej zupie czy konserwowana szynka z kapustą pekińską. Styl kuchni wuhańskiej specjalizuje się w zupach.
 
Przygotowanie słonych pączków - mianwo

Guozao to popularny sposób na powiedzenie „zjedz śniadanie” w Wuhan i poniekąd część kultury tego miasta. Najbardziej znanym miejscem na guozao (śniadanie) jest Hubu Street, 150-metrowa ulica w sąsiedztwie Simenkou. To na tej ulicy można znaleźć prawie wszystkie tradycyjne potrawy z Wuhan, takie jak:
  • gorący i suchy makaron - re-gan mian, który składa się z długiego, świeżo gotowanego makaronu zmieszanego z pastą sezamową. Uważa się, że jest to najbardziej typowe lokalne jedzenie na śniadanie w Wuhan;
  • szyja kaczki - Ya Bozi to lokalna wersja tego popularnego chińskiego dania, przyrządzanego z kaczych szyi i przypraw;
  • doupi to lokalne wuhańskie danie z nadzieniem z jajka, ryżu, wołowiny, grzybów i fasoli gotowane między dwiema dużymi okrągłymi skórkami sojowymi i pocięte na kawałki;
  • xiaolongtangbao to rodzaj pierożka z cienką skórką z mąki, gotowany na parze z bardzo soczystym mięsem w środku, stąd nazwa: tang (zupa) bao (bułka) - za każdym razem, gdy się go gryzie „zupa” w środku może się wylać;
  • słony pączek - mianwo to rodzaj pikantnego pączka o słonym smaku - jest znacznie cieńszy niż zwykły pączek i jest typowym lokalnym jedzeniem w Wuhan.
Hongshan Caitai z czosnkiem (na dole), kaczka (po lewej) i kurczak z papryczkami (po prawej)

Słynne danie z Caitai o nazwie Hongshan Bolts Fried with Smoked Pork czy Hongshan Caitai z czosnkiem i chili można znaleźć w praktycznie każdym menu w każdej restauracji w Wuhan. Za najlepsze uznawane są warzywa uprawiane w okolicy świątyni Baotong w Hongshan. Caitai to smaczne warzywo i chińska specjalność. Trudno znaleźć tę chińską zieleń w innych krajach - nawet w Chinach jest uprawiana tylko w kilku południowych prowincjach, w szczególności w Guangdong, Hunan, Sichuan i właśnie Hubei. Mówi się, że caitai uprawiane w Wuhan jest najlepsze, jakie istnieje. Caitai od dawna jest produkowana w Wuhan, w dystrykcie Hongshan. W okresie dynastii został podarowany cesarzowi jako dar.

Generalnie potrawy w Wuhan i prowincji Hubei są bardziej kwaśne niż ostre (jak w Hunan) i dotyczy to zarówno zup, jak innych potraw.
 
Wuhańska kuchnia: ryba z youtiao (u góry) i wołowina z patelni (po prawej na dole)
Lody w kształcie Wieży Żółtego Żurawia

Co ciekawe mieszkańcy Wuhan są również przyzwyczajeni do jedzenia... żywych zwierząt. Dlatego nawet w Chinach powszechnie uważa się, że ten zwyczaj poniekąd mógł doprowadzić do wybuchu pandemii COVID-19. Plotek i teorii spiskowych dotyczących początków pandemii jest tak dużo, że trudno w niektóre wierzyć - nie warto o tym pisać.

Media, telewizja i anteny:

Siedziba Hubei Television znajduje się w dzielnicy Wuchang.
Wieża telewizyjna Tortoise Mountain (Góry Żółwia) to pierwsza samodzielnie zbudowana w Chinach wieża telewizyjna, którą otwarto w 1986 r.
 
Mała antena satelitarna w Pawilonie Qingchuan

Na terenie Wuhan jest wiele anten satelitarnych, zwykle małych antenek z napisami CCTV. Chińczycy korzystają z telewizji w ramach dostępu po sieci 5G, więc telewizja satelitarna czy naziemna jest wykorzystywana przez nielicznych mieszkańców.
 
Wieża telewizyjna Tortoise Mountain




Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.




Więcej z kategorii Azja


reklama
reklama
reklama
HOLLEX.PL - Twój sklep internetowy

Kabelio: CAM CI+ 3 m gratis

Oryginalny, bezkartowy moduł (CAM) CI+ nowej szwajcarskiej platformy Kabelio z...

530 zł Więcej...

Antena Fuba DAA 850 ceglasta

Fuba DAA 850 to profesjonalna, włoska antena offsetowa. Łatwa w...

479 zł Więcej...

nc+ telewizja na kartę + moduł CI+ 4K ECP

CAM CI+ 4K ECP z odbiorem TVP 4K, CANAL+ 4K...

199 zł Więcej...