reklama
reklama
SAT Kurier logowanie X
  • Zaloguj
ODBLOKUJ-REKLAMY.jpg

Pokrzywa - chwast czy zioło?

dodano: 2021-05-03 16:47 | aktualizacja: 2021-06-20 01:40
autor: Janusz Sulisz | źródło: Amael.pl/satkurier.pl

Pokrzywa  chwast zioło 360px.jpg Pokrzywa to taki niby chwast. Pokrzywa parzyła od zawsze i nigdy nie była lubiana - wyrywano ją lub szeroko omijano. Tu można poczytać o pokrzywie. Na wsi pokrzywę traktowano jednak z pewnym szacunkiem ze względu na właściwości lecznicze i wartości odżywcze, a także na fakt, że była od wieków podawana świniom, bo szybko powodowała przyrost ich wagi. Pokrzywa zawiera wiele cennych witamin, mikroelementów i soli mineralnych (głównie żelazo) pomocnych m.in. przy leczeniu kamicy nerkowej i artretyzmu, ale nie wszyscy mogą korzystać z jej zalet. Pokrzywy zwyczajnej (parzącej) nie należy mylić z jasnotą białą (ma białe kwiaty i nie parzy) lub z pokrzywą poziewnokolistną (nie parzy).

Amael.pl/satkurier.pl
Pokrzywa chwast zioło 760px.jpg


Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.) ze względu na swoje właściwości od dawna znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej. Na przednówku z pokrzywy gotowano kiedyś zupę. Od wieków gospodynie dodawały do karmy dla zwierząt (świnie rosły jak szalone!) jej sparzone i drobno posiekane liście.

Jak sobie poradzić po poparzeniu pokrzywą?
Dolegliwości oparzenia się pokrzywą łagodzi pocieranie podrażnionego miejsca zgniecionymi liśćmi babki, szałwii, mięty lub szczawiu, ewentualnie posmarowanie oliwą. Podobno z czasów rzymskich wiadomo, że można użyć soku wyciśniętego właśnie z... pokrzywy. Istotna jest uwaga, że miejsc poparzonych nie należy przemywać wodą przez 2 - 3 dni, by nie wróciło pieczenie. 

Jest prosta zasada: liście pokrzywy przestaną parzyć, jeśli zwiędną lub zostaną poddane obróbce cieplnej (wrzątek lub słońce po ścięciu). Co ciekawe bywają ludzie całkowicie niewrażliwi na poparzenie pokrzywą. Pocieszmy tych poparzonych lub obawiających się pokrzyw: ból i swędzenie zwykle trwa do 10 minut i wielu bagatelizuje oparzenie.

Do celów leczniczych wykorzystywane są liście pokrzywy, zbierane przed kwitnieniem oraz korzenie - wykopywane jesienią lub wczesną wiosną, jak również całe ziele. Surowcem, równie często stosowanym, jest sok uzyskiwany ze świeżych pędów pokrzywy i im wcześniej na wiosnę tym lepiej. Zaleca się, aby przy wiosennym zmęczeniu pić taki napar co dzień na wzmocnienie. Trzeba jednak uważać, bo nie wszyscy i nie zawsze mogą taki sok pić.

Kurację tę warto stosować wczesnym latem.
Zimą najlepszym pomysłem jest herbata pokrzywowa przyrządzona z suszonej pokrzywy zebranej wiosną lub latem. Taki napar z liści pokrzywy zalanych wrzątkiem i pozostawiony przez 15 minut pod przykryciem robi jedna ważną rzecz: pomaga walczyć ze stresem. W połączeniu z innymi ziołami działa nawet wtedy, gdy mamy tzw. pokrzywkę, czyli objawy uczulenia.

Herbata z pokrzywy jest silnym wzmacniaczem odpornościowym
Przede wszystkim ma zdolność do neutralizowania toksycznych antygenów w organizmie. Ważne, że wspomaga układ hormonalny, w tym śledzionę, tarczycę i trzustkę. Działa korzystnie na wątrobę, serce, nerki oraz zapobiega infekcjom dróg moczowych oraz pęcherza, pomaga ograniczyć oddawanie moczu w nocy. Herbata pokrzywowa sprawdza się jako płyn do oczyszczenia jamy ustnej, działa kojąco na dziąsła i zabiega gromadzeniu się płytki nazębnej.
 
Herbaty z liści i korzenia pokrzywy na rynku nie brakuje

Pokrzywa to niewątpliwie skarbnica aktywnych związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Specjaliści od ziołolecznictwa uważają pokrzywę za naturalny antybiotyk.

Pokrzywa zwyczajna stosowana jest w celu:
  • zmniejszenia alergii
  • obniżenia poziomu cholesterolu
  • podniesienie poziomu hemoglobiny
  • zahamowania wypadania włosów
  • obniżenia poziomu mocznika
  • obniżenia poziomu chlorku sodu
  • redukcji stanów zapalnych
  • łagodzenia bólu
  • rozszerzenia naczyń krwionośnych
  • obniżenia ciśnienia krwi
  • pozytywnie wpływa ona na proces leczenia ran.
Pokrzywa jako niepozorna roślina ma właściwości moczopędne, niezastąpione w leczeniu kamicy nerkowej i innych schorzeń układu moczowego. Wspomaga wydalanie z organizmu szkodliwych substancji, np. złogów kwasu moczowego. Równocześnie przeciwdziała zatrzymywaniu płynów w organizmie.

Pokrzywa na skąpomocz, a pomocniczo w leczeniu:
  • kamicy moczowej
  • dny moczanowej (artretyzmu)
  • chorobach reumatycznych
  • niektórych chorobach skóry, zwłaszcza wieku młodzieńczego
Pokrzywa na przerost prostaty
Warto wiedzieć, że Komisja Europejska zaleca stosowanie korzenia pokrzywy w leczeniu pierwszego i drugiego stadium przerostu gruczołu krokowego tzw. BPH. Zaleca się używanie pokrzywy w leczeniu zaburzeń oddawania moczu towarzyszącym BPH. Prawdopodobnie za łagodzenie objawów BPH odpowiedzialne są hydrofilowe części pokrzywy zawarte w korzeniu, a mianowicie lektyny i polisacharydy odpowiedzialne za hamowanie aktywności aromatazy.

Pokrzywa na dolegliwości trawienne
Picie naparów lub dodawanie świeżych listków młodej pokrzywy do sałatek ułatwia przemianę materii i wzmaga apetyt. Związki w niej zawarte oczyszczają układ pokarmowy, odprowadzają złogi żółciowe, a także korzystnie wpływają na pracę trzustki, wątroby i żołądka. Pokrzywę stosuje się w chorobach wątroby i przewodu pokarmowego, nieżytach żołądka i jelit, a także przy biegunkach. Częste picie pokrzywowej herbatki podobno jest w stanie powstrzymać rozrost komórek nowotworowych (ale to na razie teoria).

Jakie witaminy i mikroelementy zawiera pokrzywa?
  • żelazo
  • potas
  • jod
  • krzem
  • sód
  • magnez
  • fosfor
  • wapń
  • siarkę
  • witamina A
  • witamina K
  • witamina B2
  • witamina C
  • kwas pantotenowy - witamina B5
  • kwasy organiczne m.in. mrówkowy, glikolowy, glicerolowy
  • chlorofil
  • serotonina
  • histamina
  • acetylocholina
W medycynie ludowej od dawna stosowano pokrzywę by łagodzić ból
I nie ma tu wątpliwości, bo przeciwbólowe właściwości pokrzywy zostały udowodnione naukowo. Brytyjscy naukowcy z University of Plymouth przebadali grupę 18 osób, u których zdiagnozowano stany zapalne stawów i kości, a także bóle dysku oraz bóle wywołane urazami mechanicznymi, tj. naciągnięcie i zapalenie ścięgien, w tym m.in. tzw. „łokieć tenisisty".
 


Pokrzywa i żelazo
W działaniu krwiotwórczym pokrzywa próbuje dorównać preparatom żelaza. Wpływa korzystnie na produkcję czerwonych krwinek, co przydaje się w leczeniu anemii i przy osłabieniu. Jako jeden z nielicznych surowców zielarskich pokrzywa obniża poziom cukru we krwi i w niewielkim stopniu także ciśnienie tętnicze.

Alergie i uczulenia
Wyciąg z pokrzywy spożywany w zwiększonych dawkach może powodować reakcje alergiczne. Reakcja alergiczna może wystąpić także podczas stosowania zewnętrznego, jednak zdarza się to bardzo rzadko.

Pokrzywa w ciąży i po urodzeniu? Też można!
Kobiety w ciąży mogą pić pokrzywę, ponieważ zawiera dużo minerałów i witamin. Herbata z pokrzywy pita po urodzeniu dziecka wzmaga karmienie piersią i pomaga w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu.

Płukanka do ust i na łupież
Ekstrakt z pokrzywy jest też doskonałą, odkażającą płukanką do jamy ustnej. Można również masować skórę głowy pokrzywowym naparem. To nie tylko zmniejsza napięcie mięśni i poprawia krążenie, ale jednocześnie działa leczniczo w chorobach skóry głowy, przy łupieżu i łojotoku, przy wypadaniu włosów. Warto stosować pokrzywę razem z łopianem - może być w formie płukanki lub szamponu.

Pokrzywa na wzmocnienie włosów
Prawda jest taka, że kosmetyki do pielęgnacji ciała i włosów zawierają dużą ilość substancji chemicznych, które czasem okazują się szkodliwe dla naszego zdrowia. Lepiej skorzystać z produktów naturalnych, bądź domowych receptur. Istnieje wiele prostych sposobów, które mogą przywrócić włosom blask i połysk. Dzięki dużej zawartości żelaza, karotenu i witamin z grupy B, pokrzywa rewelacyjnie wpływa na kondycję włosów. Jest powszechnie stosowana w leczeniu chorób skóry, co wzmacnia skórę głowy.

Ekstrakt z pokrzywy
Wystarczy do szklanki wrzącej wody wrzucić około łyżkę suszonych rozdrobionych liści pokrzywy. Potem po upływie godziny należy przecedzić wywar i wcierać w skórę głowy po umytych włosach. Należy stosować 1 - 2 razy w tygodniu.

Wywar z pokrzywy i łopianu
Do wrzącej wody należy dodać 2 łyżki suchego korzenia łopianu i 2 łyżki liści pokrzywy. Potem gotować przez około 10 minut. Następnie odcedzić i nałożyć na umyte włosy pozostawiając do wyschnięcia.

Nalewka pokrzywowa
Wystarczy umyć świeże liście pokrzywy, a następnie polać wrzątkiem. Potem należy zmielić sparzone liście i zalać 10-krotną ilością alkoholu. Należy taką nalewkę zamknąć szczelnie w naczyniu i pozostawić w ciemnym miejscu. Po tygodniu należy wycisnąć i odcedzić pokrzywę. Gotową do zastosowania nalewkę trzeba wcierać w skórę głowy 1 - 2 razy w tygodniu.

Uwaga:
Soku czy herbaty z pokrzywy nie należy spożywać w przypadku nadmiaru żelaza w organizmie, a mierzy się to poziomem hemoglobiny. Nadmiar żelaza nie jest taka dobry jak się wydaje, podobnie jak jego brak. Szczególnie dotyczy to kobiet, bo pokrzywa może nawet zablokować menstruację i może być nerwowo w pewnych przypadkach. Z pokrzywy w postaci soku powinny zrezygnować kobiety, które zmagają się z chorobami narządów rodnych, np. rak, mięśniaki, krwawienia. Inne przeciwwskazania to przewlekłe choroby nerek, zabiegi chirurgiczne oraz cukrzyca.

Stosowanie pokrzywy należy skonsultować z lekarzem, bo czasami może zaszkodzić zamiast pomóc.

Polecamy sałatkę z pokrzywy jaką znaleźliśmy w Internecie:

Sałatka z młodej pokrzywy i mniszka wg Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr

Składniki:
  • 3-4 garście liści pokrzyw
  • garść winogron lub innych drobnych owoców np. truskawek
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka pestek słonecznika
  • kilka orzechów włoskich
  • łyżka rodzynek
  • garść kwiatów mniszka - można też dodać liście mniszka
Sposób przygotowania:

W rękawiczkach przekładamy liście pokrzywy do miski z wodą i pozostawiamy na kilka chwil, by ją przepłukać. Następnie liście należy posiekać i zalać oliwą oraz sokiem cytrynowym. Potem należy pomieszać i odstawić na kilka minut - dzięki temu liście pokrzywy przestaną parzyć. Owoce przekrawamy na połówki - orzechy siekamy i dodajemy je do sałatki razem z pestkami, rodzynkami i mniszkiem.

Źródło: poradnikzdrowie.pl  herbapol.com.pl 

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.




Więcej z kategorii Zdrowie


reklama
reklama
reklama
HOLLEX.PL - Twój sklep internetowy

SAT Kurier - 11-12/2022 wersja elektroniczna

Elektroniczna wersja SAT Kuriera 11-12/2022

12 zł Więcej...

Google TV Next 4K Stick HDMI

Google TV Next 4K Stick HDMI to ciekawy i wydajny...

339 zł Więcej...

Stojak ścienny regulowany 60-100cm

stojak ścienny boczny, ocynkowany

129 zł Więcej...