dodano: 2021-07-13 17:31 | aktualizacja:
2021-07-13 23:32
autor: Marta Sochacka |
źródło: satkurier.pl
Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Dalekowzroczność to jedna z najpoważniejszych wad wzroku.
W przypadku dalekowzroczności obiekty znajdujące się blisko siebie stają się słabo widoczne. Jeśli zignorujesz ten problem, wkrótce osoba zacznie widzieć słabo i z pewnej odległości. Gdy wzrok się pogarsza, oczy szybciej się męczą, co powoduje dyskomfort i pieczenie oczu. Później narządy wzroku ulegają zapaleniu i pojawia się migrena. W najgorszym przypadku u pacjenta w zaawansowanym stadium rozwija się zez, jaskra, podwyższone ciśnienie śródgałkowe i uszkodzenie nerwu wzrokowego oraz niedowidzenie, czyli tzw. „leniwe oko".
Osobom z dalekowzrocznością lekarze z Akademii Oksfordzkiej zalecają włączenie do codziennego menu pokarmów bogatych w
cynk, selen, kwas askorbinowy, witaminy A i B oraz
wapń.
Kwas askorbinowy - witamina C pomaga przy zmęczeniu oczu i zmęczeniu.
Witamina C normalizuje przepływ krwi i wzmacnia napięcie naczyniowe. Znajduje się m.in. w papryce, czarnej porzeczce, jeżynach, truskawkach, czerwonych porzeczkach, kapuście, brokułach, porach, brukwi, agreście, malinach, pomidorach i kalafiorze.
Rutyna - dobrze współdziała z witaminą C.
Rutyna zawarta jest w wiśniach, kaszy gryczanej i zielonej sałatce - niezawodnie chroni organizm przed substancjami utlenionymi, zapewnia młodość, wzmacnia układ odpornościowy i zapobiega pojawianiu się różnych chorób.
Jednym z głównych elementów siatkówki oka jest witamina A.
Witamina A to retinol. Z braku witaminy A oczy gorzej widzą w ciemności. Ludzie, którzy dobrze widzą w ciemności zwykle mają lepszy dostęp do witaminy A (odpowiednie odżywanie lub suplementy diety z witaminą A). Co ciekawe, zwykle kobiety gorzej widzą w ciemności, np. podczas jazdy samochodem i podświadomie unikają w związku z tym jazdy po ciemku. A im człowiek jest w starszy, tym ten problem jest szczególnie widoczny. W tym przypadku należy jeść więcej wątroby, marchwi, szpinaku, brokułów, batatów, dyni, śmietany, twarożku, sera, zielonych/żółtych warzyw oraz rośliny strączkowe.
Witamina B jest niezbędna dla ludzkiego organizmu.
Dobrze wpływa na widzenie w nocy, ale także na percepcję kolorów. Zawarta jest m.in. w zielonej fasolce, kapuście, mleku, szpinaku, chlebie żytnim, jabłkach, ziemniakach i orzechach.
Najkorzystniejszym pierwiastkiem śladowym dla oczu jest potas.
Ten niezbędny minerał znacznie poprawia przepływ krwi do narządów wzroku, a także spowalnia ich starzenie się i chroni przed osłabieniem. Można go otrzymać z następujących produktów: pomarańczy, dyni, szpinaku, łososiu, awokado, śliwkach, suszonych morelach, fasoli, suszonych pomidorach i ziemniakach.
Selen zapobiega rozwojowi jaskry i zaćmy.
Selen można go znaleźć w tuńczyku, kalmarach, krewetkach, łososiu, dorszu, czyli generalnie w rybach i owocach morza. Za to równie cenny cynk znajduje się w soczewicy, orzechach nerkowca, wołowinie, wieprzowinie i jogurcie.
Nie zapomnij o witaminie D.
Witamina D jest głównie w żółtkach jajek i rybach. Ta witamina pomaga oczom eliminować stany zapalne. Ważne jest przybywanie na słońcu (oby bez przesady). Zima brakuje słońca i brakuje witaminy D, stąd wiele suplementów z witaminą D.
Luteina zawsze dobra.
Luteina zmniejsza ryzyko ekspozycji siatkówki na światło ultrafioletowe, a także chroni soczewkę przed zmętnieniem i działa przeciwutleniająco. Występuje w kukurydzy, zielonym groszku, papryce i marchwi.
Uwaga:
Przed użyciem wymienionych produktów należy skonsultować się z okulistą.
Materiał chroniony prawem
autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.