Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Związki zawarte w liściach bazylii mogą hamować rozwój choroby Alzheimera.
Choroba Alzheimera (AD) jest najczęstszą przyczyną demencji starczej. Chociaż badania nad tą chorobą dokonały ważnych przełomów, patogeneza tej choroby nadal pozostaje niejasna.
Naukowcy wskazują, że
fenchol jest w stanie obniżyć poziom neurotoksyczności mózgu. Zauważono, że lecznicze działanie popularnej bazylii wynika z mechanizmów wpływających na mikrobiom jelitowy.
Podczas badań naukowcy badali interakcje molekularne między mózgiem a jelitami, aby określić, w jaki sposób mogą one wpływać na zdrowie mózgu i pogorszenie funkcji poznawczych.
Po przeanalizowaniu 144 tys. naturalnych związków zespół odkrył, że to właśnie
fenchol - związek, który nadaje bazylii jej aromatyczny zapach, najlepiej stymuluje określony receptor, co z kolei zapobiega gromadzeniu się toksycznych związków beta-amyloidowych w mózgu. Fenchol
zawiera 15,9% olejków eterycznych niektórych gatunków astrów.
Takie związki jak fenchole pozyskiwane są z terpentyny. Fenchole hamują aktywność wielu mikroorganizmów, są w ograniczonym stopniu stosowane jako rozpuszczalniki i składniki sztucznych olejków eterycznych.
Naturalny fenchol wyekstrahowany z roślin jest zawsze mieszaniną 4 różnych izomerów o ogólnym zapachu kamforowym, którego skład zależy od gatunku rośliny.
Najlepszy fenchol w przypadku demencji jest ten z bazylii.
Należy tu przypomnieć, że na całym świecie na chorobę Alzheimera cierpi około 24 mln ludzi.
Co gorsze, oczekuje się, że liczba chorych na Alzheimera będzie się podwajać co 20 lat z powodu starzenia się społeczeństwa. Odkrycie naukowców związane z fencholem zawartym w liściach bazylii byłoby pewnego rodzaju przełomem.
Materiał chroniony prawem
autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.