reklama
reklama
SAT Kurier logowanie X
  • Zaloguj

„Ewa gotuje” 35 w telewizji Polsat

dodano: 2022-08-12 11:20
autor: Anita Kaźmierska/Łukasz Knapik | źródło: Grupa Polsat Plus/satkurier.pl

Polsat „Ewa gotuje” Ewa Wachowicz W sobotę, 3 września br. o godz. 10:10 w telewizji Polsat wyemitowany zostanie premierowo 1. odcinek 35. sezonu programu kulinarnego Ewy Wachowicz „Ewa gotuje”, którego producentem jest firma Promiss Ewa Wachowicz. Gościem specjalnym programu będzie Adam Borowicz - kucharz, który od kilku lat mieszka w Ustroniu, a widzom Polsatu znany jest jako juror w programie „Family Food Fight. Pojedynek na smaki”. Wcześniejsze serie tej produkcji mogą obecnie oglądać widzowie kanałów Polsat, Polsat 1, Polsat 2 i Polsat Rodzina.

Polsat „Ewa gotuje” Ewa Wachowicz


Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
„Ewa gotuje” - sezon 35., w kolejnych odcinkach:

Odcinek 1.
emisja: w sobotę, 3 września br. o 10:10

Po wakacyjnej przerwie Ewa Wachowicz zaprosi widzów Polsatu na premierowe odcinki „Ewa gotuje”. A że wrzesień jest znakomitą porą na kucharzenie pod chmurką, to obiad powstanie w ogrodzie. Najpierw widzowie zobaczą jak przyrządzić znakomitą zupę ogórkową - co ciekawe: nie na kiszonkach, lecz na ogórkach gruntowych. Daniem głównym będzie hiszpańska paella, czyli bardzo prosta, rolnicza potrawa, składająca się głównie z ryżu. Na deser Ewa Wachowicz zaproponuje wyjątkowo orzeźwiającą tartę z rabarbarem i bezą. Ale to nie wszystko - widzowie zobaczą też jak przygotować arbuzoladę, czyli lemoniadę z arbuza.

Odcinek 2.
emisja: w sobotę, 10 września br. o 10:10

To, że coś ma tajemniczą nazwę, wcale nie oznacza, że musi być bardzo skomplikowane. Tak jest chociażby w przypadku francuskiej zupy Vichysoisse, która jest bardzo łatwym w przygotowaniu kremem z poczciwych ziemniaków, od lat podawanym w okolicach uzdrowiska Vichy, jak też w samym kurorcie. I właśnie od tej receptury rozpocznie się kolejny odcinek programu „Ewa gotuje”. Danie główne będzie sentymentalnym powrotem do przeszłości - makaron z twarogiem i truskawkami. Po obiedzie widzowie zobaczą, jak zrobić sorbet z arbuza i malin. Ale to nie wszystko - autorka programu zabierze widzów na wycieczkę w góry.

Odcinek 3.
emisja: w sobotę, 17 września br. o 10:10

Jak myślicie - czy mając kilka prostych składników, takich jak: serwatka, maślanka, śmietana, góralska bryndza, cebula i czosnek oraz kawałek boczku lub słoniny, można przygotować wyśmienitą, regionalną zupę? Jak najbardziej - pod warunkiem, że sięgniemy po recepturę na serulę, która w Beskidzie Śląskim znana jest jako chuda jewa. Po góralskich specjałach Ewa Wachowicz zaprosi na tradycyjną, drożdżową buchtę z rodzynkami. Gościem specjalnym programu będzie Adam Borowicz - kucharz, który od kilku lat mieszka w Ustroniu, a widzom Polsatu znany jest jako juror w programie „Family Food Fight. Pojedynek na smaki” (więcej tutaj).

Odcinek 4.
emisja: w sobotę, 24 września br. o 10:10

Ewa Wachowicz wiele razy mówiła, że w jej kuchni nic nie może się zmarnować, jak też wielokrotnie wykorzystywała rosół z poprzedniego obiadu do przygotowania zupełnie nowej potrawy, ale chyba nigdy nie robiła wczorajszego bulionu z lanymi kluskami. Po takiej błyskawicznej zupie w stylu zero waste Ewa Wachowicz zaprosi na potrawę, która w wielu śląskich domach robiona jest na wszelkiego rodzaju uroczystości rodzinne a zwie się garnuszkiem górnika. Na deser będą intrygujące jabłka w szlafrokach. Jako gościa ponownie widzowie zobaczą Adama Borowicza - kucharza i rodowitego Ślązaka, który przybliży widzom specjały kuchni górnośląskiej.

Odcinek 5.
emisja: w sobotę, 1 października br. o 10:10

Ewa Wachowicz wiele razy mówiła, że w kuchni ceni sobie sezonowość, jak też potrawy powstające z ogólnodostępnych produktów. Dlatego też w tym odcinku pokaże jak z podstawowych składników wyczarować coś naprawdę fantastycznego. Gotowanie zacznie od bardzo smacznego kremu z ziemniaków, cukinii i kopru włoskiego. Na danie główne Ewa Wachowicz przyrządzi inspirowane roladą śląską roladki rybne w sosie koperkowym - faszerowane tapenadą, czyli hiszpańską pastą z oliwek. Deser będzie równie prosty co zaskakujący, bowiem Ewa Wachowicz zrobi niezwykle smaczne ciasto, które nie wymaga pieczenia. Widzowie zobaczą też jak zawekować domowy przecier pomidorowy.

Odcinek 6.
emisja: w sobotę, 8 października br. o 10:10

Na pierwsze danie autorka programu ugotuje ramen, czyli orientalny bulion. Jakiś czas temu Ewa Wachowicz robiła już taką zupę na indyku, więc tym razem zaproponuje bezmięsną wersję tego azjatyckiego rosołu. Kolejna potrawa to z kolei inspiracja kuchnią włoską - widzowie zobaczymy jak przyrządzić zapiekankę ziemniaczaną w stylu lasagne. Na deser będzie francuskie clafoutis. W programie po raz kolejny weźmie udział Adam Borowicz - propagator kuchni śląskiej, jak też, o czym nie wszyscy wiedzą, znawca owoców morza, który zdradzi swe sekretne sposoby na przygotowanie krewetek i muli (więcej tutaj).
 
Ewa Wachowicz w programie „Ewa gotuje”, foto: Promiss Ewa Wachowicz/Cyfrowy Polsat
Ewa Wachowicz w programie „Ewa gotuje”, foto: Promiss Ewa Wachowicz/Cyfrowy Polsat


„Ewa gotuje” - sezon 35., emisja w soboty (od 3 września 2022 roku) o godz. 10:10 w telewizji Polsat. Wcześniejsze odcinki tego programu mogą obecnie oglądać widzowie kanałów Polsat, Polsat 1, Polsat 2, Polsat Rodzina i Nowa TV.


Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.




Więcej z kategorii Nowe programy


reklama
reklama
reklama
HOLLEX.PL - Twój sklep internetowy

SAT Kurier - 3-4/2022 wersja elektroniczna

Elektroniczna wersja SAT Kuriera 3-4/2022

12 zł Więcej...

Odbiornik AB CryptoBox 752HD Combo

Odbiornik HD Combo DVB-S2X, DVB-T2, DVB-C z kieszenią na moduły...

369 zł Więcej...

Google TV Next 4K Stick HDMI

Google TV Next 4K Stick HDMI to ciekawy i wydajny...

379 zł Więcej...