reklama
reklama
SAT Kurier logowanie X
  • Zaloguj

Orzeszki ziemne dobre na stres i funkcje poznawcze

dodano: 2021-10-09 21:34 | aktualizacja: 2022-10-09 16:24
autor: Marta Sochacka | źródło: Clinical Nutrition

Orzeszki ziemne orzechy arachidowe fistaszki 360px Naukowcy ocenili wpływ orzeszków ziemnych na mózg człowieka. Według badań przeprowadzonych przez hiszpańskich naukowców, codzienne spożywanie orzeszków ziemnych - tak naprawdę prawidłowa nazwa to orzecha ziemna (Arachis hypogaea L.) - ma bardzo pozytywny wpływ na funkcje poznawcze i reakcję na stres u zdrowych, młodych ludzi. Artykuł na ten temat został opublikowany w Clinical Nutrition. Badania będą kontynuowane.

satkurier.pl
Fistaszki orzeszki ziemne760px


Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Orzeszki ziemne to roślina strączkowa, która została sprowadzona do Europy z Ameryki Południowej w XVIII wieku. Rodzaj Arachis pochodzi z Ameryki Południowej, na wschód od Andów, w okolicach Peru, Boliwii, Argentyny i Brazylii. De facto orzeszek ziemny nie jest orzechem. Bardziej zbliżony jest do fasoli czy grochu.
 
Orzeszki ziemne w Chinach [fot. www.podrozezantena.pl]


Popularne w fistaszki są bogate w kwasy tłuszczowe, białka, błonnik, polifenole i inne korzystne dla zdrowia związki biologicznie czynne. Jednak jego wpływ na aktywność mózgu nie został jeszcze zbadany.

Co wiadomo?
Orzeszki ziemne w Anglii nazywane są peanut lub nawet monkey nut (małpi orzech), a w USA nazywa się je pindar lub goober.

Ze wszystkich orzechów to właśnie orzeszki ziemne posiadają najwięcej witaminy B3, czyli niacyny, bo 12mg na 100g, a to stanowi prawie 85% dziennego zapotrzebowania energetycznego na witaminę B3 u dorosłych. Fistaszki są także bogate w kwas foliowy, witaminę E, potas, fosfor i wiele innych cennych witamin i minerałów. Jednym z aminokwasów wchodzących w skład orzeszków ziemnych jest arginina, która odpowiada za przyrost masy mięśniowej - dlatego tak lubią je kulturyści.

Alergie na orzeszki ziemne
Są też ujemne skutki jedzenia orzeszków ziemnych i trzeba na to zwracać uwagę. U wielu osób orzeszki ziemne mogą wywoływać alergię.
Podobno aż 0,6% populacji może zgłaszać, że doświadczają reakcji alergicznych na orzeszki ziemne. Objawy są czasami dość ciężkie. Mogą obejmować łzawienie oczu lub nawet wstrząs anafilaktyczny, który jest na ogół śmiertelny, jeśli nie jest leczony. Aktualnie dobre restauracje czy producenci niektórych produktów podają, czy dana potrawa czy produkt posiadają w sobie orzeszki ziemne.

Wiele niejasności jest na temat masła arachidowego, które jedni uznają za niezdrowie, a drudzy za zdrowe.
I tu się wyjaśniło, że masło orzechowe jest zdrowe, jeśli zawiera 100% orzechów – bez dodatku soli, cukru czy szkodliwego oleju palmowego - trzeba doczytać i sprawdzać co zawiera masło arachidowe przed zakupem. Ciekawostką jest to, że masło orzechowe zostało opracowane w latach 80. i 90. XIX wieku w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie.

Wartość energetyczna orzeszków ziemnych (na 100g):
  • kalorie – 581
  • białko – 26 g
  • węglowodany – 12 g
  • tłuszcz – 46 g
  • błonnik – 8,5 g
Tak rosną orzeszki ziemne [fot. www.podrozezantena.pl]


Badanie na młodych 
Aby wypełnić lukę badawczą na temat orzeszków ziemnych, naukowcy z Barcelony i Madrytu zrekrutowali grupę 63 zdrowych młodych dorosłych w wieku od 19 do 33 lat, którzy codziennie włączali do swojej diety porcję produktów z orzeszków ziemnych.

- Większość dotychczasowych badań była prowadzona u osób z otyłością, zespołem metabolicznym lub zagrożonych przewlekłą chorobą metaboliczną. U takich osób, zmieniając strukturę diety lub wprowadzając zdrową żywność do zwyczajowej diety, łatwiej zaobserwować pozytywne efekt -  to cytat w komunikacie prasowym Uniwersytetu w Barcelonie słowa kierownika tych badań.


Autorzy wybrali nieco odmienną drogę badań.
Do tego eksperymentu wybrano młodych i absolutnie zdrowych ludzi. Wykorzystując szeroką gamę testów poznawczych i analiz związanych z biochemicznymi wskaźnikami reakcji na stres, takimi jak kortyzol, naukowcy wykazali, że w tej grupie osób codzienne spożywanie orzeszków ziemnych lub produktów z orzeszków ziemnych prowadzi do poprawy funkcji poznawczych i reakcji na stres.

Naukowcy uważają, że efekt ten wynika z wpływu na mózg związków bioaktywnych, takich jak resweratrol, kwercetyna, kemferol, rutyna i kwas p-kumarowy, a także krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych specyficznych dla orzechów ziemnych i długołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych.

Naukowcy zauważyli również pozytywny wpływ wprowadzenia pokarmów z orzeszków ziemnych do zdrowej diety na oś mikrobioty jelitowo-mózgowej.

- Dane wskazują na dwukierunkowy związek między związkami fenolowymi a mikroflorą jelitową. Substancje prebiotyczne obecne w orzeszkach ziemnych, takie jak polifenole, mogą pośrednio wpływać na funkcje poznawcze i nastrój poprzez interakcje z mikroflorą jelitową poprzez oś mikroflory jelitowo-mózgowej

– wyjaśnia autorka badania - Sara Hurtado z Uniwersytetu w Barcelonie.


Okazuje się, że krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, takie jak kwas octowy, propionowy i masłowy, są głównymi metabolitami wytwarzanymi przez mikrobiotę jelitową i wydają się działać przeciwko różnym chorobom, w tym depresji i chorobom neurodegeneracyjnym.

W przyszłości naukowcy planują rozszerzyć badania nad wpływem orzeszków ziemnych i ich związków bioaktywnych na mikrobiotę o analizę mikrobiomu, a także analizy lipidomiczne i transkryptomiczne.


Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.




Więcej z kategorii Eko produkty


reklama
reklama
reklama
HOLLEX.PL - Twój sklep internetowy

SAT Kurier - 9-10/2022 wersja elektroniczna

Elektroniczna wersja SAT Kuriera 9-10/2022

12 zł Więcej...

Odbiornik Vu+ ZERO 4K

Vu+ ZERO 4K - najtańszy odbiornik Ultra HD od koreańskiego...

849 zł Więcej...

SAT Kurier abonament za 2022 rok

Roczna prenumerata magazynu SAT KURIER w 2022 r. z wysyłką...

109 zł Więcej...