W niedzielę, 30 października br. o godz. 12:20 na kanale TVP HD wyemitowany zostanie premierowo 1. odcinek 4. sezonu polskiego programu kulinarno-podróżniczego pod tytułem „Przystanek Slow Food”. Jak zapowiada nadawca, Jacek Szklarek, pasjonat dobrej kuchni, ruszy z kolejną porcją apetycznych inspirujących przepisów opartych na tradycyjnych, zdrowych i ekologicznie uprawianych produktach. Obecnie widzowie tej stacji mogą oglądać wcześniejsze odcinki tego programu.
Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Jak zapowiada nadawca, nowa, dziesięcioodcinkowa seria poświęcona jest miłośnikom wyśmienitej regionalnej kuchni, którzy cenią naturalne, ekologiczne uprawy, zdrowe jedzenie oraz życie w stylu slow. Przewodnikiem po świecie kulinariów będzie Jacek Szklarek - pasjonat dobrego jedzenia, znawca kultury kulinarnej oraz produktów najwyższej jakości - zabierze widzów w inspirującą podróż szlakiem najbardziej urokliwych i bogatych kulinarnie zakątków Polski. „Przystanek Slow Food” to opowieść nie tylko o jedzeniu, ale także o wszelkich przejawach idei slow life - życia w zgodzie i nieustannym kontakcie z naturą, świadomie i bez pośpiechu. Na mapie Jacka Szklarka w nowym sezonie znalazły się m.in.: stara Małopolska, stojące sadami Mazowsze, Beskid Żywiecki oraz malownicze Roztocze i Lubelszczyzna.
W pierwszym odcinku czwartego sezonu, w towarzystwie szefa kuchni Pawła Krasa, widzowie sprawdzą, jakie dobrodziejstwa kryje spiżarnia pięknego Pałacu Goetzów w Brzeskum a twórcy programu zdradzą m.in. kultowy przepis na klasyczne, kiszone buraczki w maślance. W odcinku drugim widzowie przyjrzą się rodzinnej tłoczni należącej do Krzysztofa Maurera. Proces wyciskania soków bezpośrednio z owoców nie będzie miał przed widzami żadnych tajemnic. W odcinku trzecim widzowie zawitają do gospodarstwa Dawida Chudego, który w wielkopolskiej Opalenicy uprawia ekologiczne ziemniaki odmiany denar.
Podczas kolejnych wypraw widzowie poznają tajniki produkcji najlepszych wyrobów wędliniarskich, w tym prawdziwej polskiej kiełbasy. Wybiorą się na grzybobranie w Gorcach i pod Babią Górą. W Strzelcach Dolnych w Dolinie Dolnej Wisły skosztują najlepszych śliwkowych powideł, Mazowsze uraczy widzów smakowitymi jabłkami, Roztocze będzie kipieć od kaszy, a w Szamotułach koło Poznania chrzan będzie inspiracją dla kolejnych aromatycznych dań. Na koniec widzowie podpatrzą, jak do świąt Bożego Narodzenia przygotowują się Kaszubi (więcej tutaj).
„Przystanek Slow Food” - sezon 4., emisja w niedziele (od 30 października 2022 roku) o godz. 12:20 w TVP HD. Obecnie widzowie tego kanału mogą oglądać wcześniejsze odcinki tego programu.
reklama
Materiał chroniony prawem
autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.