reklama
reklama
SAT Kurier logowanie X
  • Zaloguj
ODBLOKUJ-REKLAMY.jpg

Pistacje - źródło luteiny - chronią oczy

dodano: 2024-10-29 00:39 | aktualizacja: 2024-10-29 22:18
autor: Janusz Sulisz | źródło: Tufts University/Journal of Nutrition

Pistacje pistacja luteina satkurier 360px Okazuje się, że codzienne jedzenie pistacji może być skuteczną strategią dietetyczną dla zachowania zdrowia oczu. Pistacje są jedynymi orzechami, które stanowią mierzalne źródło luteiny - silnego przeciwutleniacza, który pomaga chronić oczy. Niewielu wie, że pistacja to nie tylko wciągająca przekąska, ale także może  zapewniać znaczące korzyści dla zdrowia oczu.

satkurier.pl
Pistacje to zdrowe oczy satkurier 760px


Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.

Pistacja źródłem luteiny ksantofilowej.

Według najnowszego badania przeprowadzonego przez Tufts University i Tufts Medical Center, dieta z codziennym jedzeniem pistacji, czyli biodostępnego źródła luteiny ksantofilowej jest skuteczna w zwiększaniu gęstości optycznej pigmentu plamki żółtej (MPOD) u zdrowych osób dorosłych.

Trzeba wiedzieć, że luteina i zeaksantyna to dietetyczne ksantofile, klasa karotenoidów najczęściej występujących w warzywach i owocach, przy czym szczególnie bogatym źródłem są zielone warzywa liściaste.

Te 2 związki mogą przenikać przez barierę krew-mózg i gromadzą się wyłącznie w plamce żółtej siatkówki człowieka, gdzie nazywane są pigmentem plamki żółtej.

Pistacje są jedynymi orzechami zawierającymi znaczną ilość luteiny i zeaksantyny.

Pistacje w przeciwieństwie do jaj, które zawierają wyłącznie luteinę, mają też zeaksantynę.

Podobnie jak jaja, pistacje są źródłem tłuszczu, głównie tłuszczów jedno- i wielonienasyconych, co potencjalnie czyni je wysoce biodostępnym źródłem luteiny.

To szczególnie ważne odkrycie dla ludzi starszych, którzy coraz częściej są bardziej narażeni na jakąś formę upośledzenia wzroku - najczęściej nie widzą z bliska.

Badanie z randomizacją wykazało, że w porównaniu ze stosowaniem wyłącznie zwykłej diety, spożywanie 57 g pistacji dziennie przez 12 tygodni w ramach zwykłej diety skutkowało istotnym wzrostem MPOD u zdrowych osób w średnim i starszym wieku.

Orzechy pistacjowe (Pistachio) - nazwa naukowa to Pistacia vera  L.
Mimo że nazywane są orzechami, to tak naprawdę pistacja to nasiona drzewa pistacjowego pochodzącego z Iranu, przed rozprzestrzenieniem się na inne kraje. Chociaż często jesteśmy przyzwyczajeni do zielonych pistacji, pistacje mogą w rzeczywistości mieć wiele różnych kolorów - zwykle mają odcienie od żółtego do zielonego, ale bywa też fioletowy.

Naukowcy odkryli również, że spożywanie pistacji niemal podwoiło dzienne spożycie luteiny u uczestników badania i znacząco podniosło jej stężenie w osoczu.

Okazuje się, że wystarczy dodać garść pistacji do swojej diety i dość prosto można zwiększyć spożycie luteiny, która jest kluczowa dla ochrony oczu. Istotne jest, że pistacje są źródłem zdrowego tłuszczu, co potencjalnie sprawia, że ​​luteina z pistacji jest lepiej wchłaniana przez organizm.

Pistacje dostarczają około 1,6 mg luteiny

Dzięki takim wartościom naturalnej luteiny dość łatwo można podwoić średnie dzienne spożycie luteiny. Luteina zawarta w pistacjach nie tylko wspomaga zdrowie oczu, ale może również korzystnie wpływać na funkcjonowanie mózgu. Luteina łatwo przenika przez barierę krew-mózg, gdzie może pomóc zmniejszyć stres oksydacyjny i stan zapalny. Luteina selektywnie gromadzi się w mózgu i może odgrywać ważną rolę w zmniejszaniu pogorszenia funkcji poznawczych.

Wyższy poziom luteiny wiąże się z lepszą sprawnością poznawczą, w tym pamięcią i szybkością przetwarzania, co sprawia, że ​​pistacje są cennym dodatkiem do diety mającej na celu wspieranie ogólnego zdrowego starzenia się.

Pistacje są bardzo bogate w kwas foliowy, wapń i potas.

Pistacje zawierają kwas foliowy i wiele kwasów tłuszczowych omega 3, a te obniżają poziom cholesterolu. Pistacje mają dużo białka, magnezu i wapnia - dobrego dla mięśni i kości. Potas w pistacjach jest korzystny zarówno dla mięśni jak i dla ciśnienia krwi. Trzeba wiedzieć, że w 100 g pistacji jest 590 kcal, a mimo tego pistacje są doskonałe dla osób na diecie. Witaminy m.in. B6 i składniki odżywcze zawarte w pistacjach mogą przyczynić się do uczucia zmęczenia, a ostatecznie pomóc w zasypianiu. Nic dziwnego, bo pistacje zawierają dużo melatoniny - hormonu odpowiedzialnego za zdrowy sen. Szacuje się, że jedna garść ma aż 6,5 mg melatoniny.

Za najzdrowsze uchodzą pistacje nieprażone i niesolone. 
Regularne spożywanie 30g niesolonych pistacji dziennie może obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu LDL o 4,8-10,2 mg/dl.

Badanie opublikowano 17 października 2024 r. w czasopiśmie Journal of Nutrition.

Źródło: nutrition.org  wikipedia.org 

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.
pistacje luteina




Więcej z kategorii Produkty eko


Informacje
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
HOLLEX.PL - Twój sklep internetowy

Miernik Satlink ST-6986 DVB-T/T2/C DVB-S/S2 z podglądem i testerem optycznym

Miernik Satlink ST-6986 do pomiarów cyfrowych sygnałów satelitarnych DVB-S/S2, naziemnych...

1 579 zł Więcej...

Odbiornik AB CryptoBox 752HD Combo

Odbiornik HD Combo DVB-S2X, DVB-T2, DVB-C z kieszenią na moduły...

339 zł Więcej...

Odbiornik Vu+ ZERO 4K

Vu+ ZERO 4K - najtańszy odbiornik Ultra HD od koreańskiego...

649 zł Więcej...