reklama
reklama
SAT Kurier logowanie X
  • Zaloguj
ODBLOKUJ-REKLAMY.jpg

Więcej gorzkiej czekolady to mniejsze ryzyko cukrzycy typu 2

dodano: 2024-12-20 18:02
autor: Janusz Sulisz | źródło: BMJ

Gorzka czekolada satkurier 360px Gorzka czekolada była badana pod kątem korzyści dla zdrowia kardiometabolicznego, ale wyniki były niespójne. Pytanie czy gorzka czekolada ma zalety przewyższające wady? Nowe badania nad czekoladą wskazują jej wpływ na ryzyko cukrzycy typu 2 i przyrost masy ciała w badaniu obejmującym prawie 200 tys. Amerykanów. Czy gorzka czekolada jest tak dobra dla zdrowia?

satkurier.pl
Czekolada gorzka kakao wedel satkurier 760px


Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.

Wystarczy tylko 5 porcji gorzkiej czekolady tygodniowo - to czyni cuda!

Nowa analiza przeprowadzona przez naukowców z Harvard TH Chan School of Public Health w USA i Chinach wykazała, że ​​spożywanie 5 porcji gorzkiej czekolady tygodniowo może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 o 21% w porównaniu do osób, które całkowicie powstrzymują się od jej spożywania lub robią to rzadko.

Mleczna czekolada odpada!

Ulubieńcy mlecznej czekolady nie mają tych samych korzyści, bo w praktyce są bardziej narażeni na negatywne skutki zdrowotne. Okazuje się, że jedzenie mlecznej, a nie gorzkiej czekolady, było powiązane z faktycznym przybieraniem na wadze.

W porównaniu z osobami, które nie zmieniły spożycia czekolady, zwiększone spożycie mlecznej czekolady w czteroletnich okresach było powiązane z 0,35 kg większym przyrostem wagi w tym czasie. Zwiększone spożycie gorzkiej czekolady (extra dark chocolate) nie było powiązane ze zmianą wagi. 

Gorzka czekolada powinna mieć co najmniej 70% zawartości masy kakaowej

Producenci kombinują jak zmniejszyć zawartość procentową kakao, a jednocześnie udawać, że to nadal gorzka czekolada. Warto kupować czekolady uznanej marki. Dobrej jakości czekolada jest twarda i nie wygina się. Charakterystyczna cecha dobrej gorzkiej czekolady jest to, że gdy ją łamiemy to słychać charakterystyczny trzask. Bez tego trzasku już tak nie smakuje. Są gorzkie czekolady 100%, ale smakowo nadaje się tylko dla koneserów jej gorzkości.
 
Tylko gorzka czekolada! - fot. satkurier.pl


Uwzględniając czynniki ryzyka związane z cechami osobistymi, stylem życia i dietą, naukowcy – analizując dane obejmujące ćwierć wieku – odkryli, że rozpowszechnienie cukrzycy typu 2 było najniższe u osób, które jadły 5 porcji gorzkiej czekolady tygodniowo. Do tego połączenie gorzkiej czekolady z owocami, takimi jak granaty i acai, może również zapewnić jeszcze większe korzyści zdrowotne. Można wybierać gorzkie czekolady z owocami: wiśnią, maliną, ale im wyższa zawartość kakao tym lepiej.

Analiza danych: 10% niższe ryzyko rozwoju choroby u jedzących gorzką czekoladę.

W początkowej analizie 192 208 uczestników, którzy jedli dowolny rodzaj czekolady, stwierdzono, że 18 862 z nich rozwinęło cukrzycę typu 2 w trakcie badań. Było to około 10% niższe ryzyko rozwoju choroby niż u osób niejedzących czekolady. Jednak gdy przeprowadzono analizę wtórną – oceniając osoby, które stwierdziły, że jedzą gorzką czekoladę w porównaniu z innymi rodzajami, takimi jak mieszanki mleczne – korzyści zdrowotne przesunęły się w stronę kohorty jedzącej gorzką czekoladę. A w tej analizie nie było zauważalnej korzyści ze spożywania tylko mlecznej czekolady.

Cukrzyca typu 2 dotyka coraz więcej ludzi

Globalna częstość występowania cukrzycy typu 2 (T2D) zauważalnie wzrosła w ciągu ostatnich kilku dekad. Szacuje się, że w 2019 r. na świecie na cukrzycę chorowało 463 mln osób, a do 2045 r. liczba ta wzrośnie do 700 mln ludzi.

Kto je czekoladę i jaką? Czas na badania naukowe

Według National Health and Nutrition Examination Survey 11,1% dorosłych Amerykanów regularnie jadło czekoladę, ale tylko 1,4% wybierało ciemną (produkty zawierające 45% lub więcej kakao). Należy pamiętać, że jedna porcja odpowiada standardowej tabliczce czekolady, czyli 29 g.  Młodsi uczestnicy badań jedli więcej gorzkiej czekolady niż starsi.

Jednak naukowcy połączyli dane z poprzednich badań dotyczących czekolady gorzkiej, aby poprawić swoje ustalenia. W jednym z takich badań, 15-dniowym randomizowanym badaniu kontrolnym dotyczącym nietolerancji glukozy, u pacjentów z nadciśnieniem, którzy spożywali 100 g czekolady gorzkiej o wysokiej zawartości polifenoli dziennie, zaobserwowano znaczną redukcję ciśnienia krwi i lepszą wrażliwość na insulinę w porównaniu z grupą kontrolną, która w tym samym czasie zjadła 90 g białej czekolady.

Badania wykazały korzyści zdrowotne w postaci poprawy insulinooporności u osób z nadwagą i otyłością, zwiększenia poziomu cholesterolu HDL i obniżenia ciśnienia krwi u pacjentów z cukrzycą.

Flawanole, polifenolowe przeciwutleniacze – związki występujące również w owocach i warzywach – są powiązane z lepszym zdrowiem serca i niższym ryzykiem cukrzycy typu 2.

Gorzka czekolada z 50-80% kakao ma najwyższą zawartość flawan-3-olu, wynoszącą 3,65 mg/g, podczas gdy średnia zawartość 35% kakao w czekoladzie mlecznej wynosi tylko 0,69 mg/g. Biała czekolada nie ma go wcale.

Poprzednie badania nad flawan-3-olem wykazały jego właściwości antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, kardioprewencyjne, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwwirusowe i neuroprotekcyjne. Podczas gdy ten rodzaj polifenolu jest idealnie pozyskiwany z nieprzetworzonych środków, takich jak owoce i warzywa, jego obecność w gorzkiej czekoladzie może pomóc zrównoważyć negatywne aspekty mlecznej czekolady.

Naukowcy zauważyli, że podczas gdy gorzka czekolada ma porównywalną wartość energetyczną i zawartość tłuszczów nasyconych do odmian mlecznych, jej polifenole mogą zmieniać sposób, w jaki organizm metabolizuje ten cukier i tłuszcz, a w rezultacie niwelować przyrost masy ciała i pomagać obniżać czynniki ryzyka chorób kardiometabolicznych.

Wcześniejsze badania wykazały również, że gorzka czekolada ma pozytywny wpływ na populację flory jelitowej, która odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia metabolicznego.

Okazuje się, że związki bioaktywne w kakao, takie jak flawan-3-ole i ich monomeryczna forma, epikatechina, zmniejszają ryzyko cukrzycy typu 2 poprzez poprawę wrażliwości na insulinę, ochronę komórek β trzustki przed stresem oksydacyjnym, obniżenie poziomu prozapalnych cytokin, takich jak czynnik martwicy nowotworu alfa i IL-6, oraz poprawę funkcji śródbłonka poprzez stymulację produkcji tlenku azotu, rozszerzacza naczyń krwionośnych, co może prowadzić do poprawy metabolizmu glukozy i zmniejszenia ryzyka cukrzycy typu 2.

Czekolada mleczna ma wyższą zawartość dodanego cukru, co jest „ustalonym czynnikiem ryzyka dietetycznego chorób kardiometabolicznych".

Zwiększone spożycie gorzkiej, a nie mlecznej czekolady wiązało się z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2.

Zwiększone spożycie mlecznej, ale nie gorzkiej czekolady wiązało się z długoterminowym przyrostem masy ciała - to wnioski ostateczne i warto to brać pod uwagę przy zakupie czekolady.

Chociaż badanie pokazuje dość silny związek między zdrowiem a spożyciem gorzkiej czekolady, nie jest to związek przyczynowy. Potrzebne są dalsze badania kliniczne, aby lepiej zrozumieć i ocenić potencjalne mechanizmy w działaniu.
 
gorzka czekolada firmy Wedel
80-procentowa mocno gorzka czekolada firmy Wedel - fot. satkurier.pl


Badanie opublikowano w czasopiśmie BMJ .

Źródło: bmj.com  sci.news  newatlas.com

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.
czekolada




Więcej z kategorii Zdrowie


Informacje
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
HOLLEX.PL - Twój sklep internetowy

Odbiornik Ferguson Ariva 9000 4K CI+ HDR Dolby Vision

Ariva 9000 4K CI+ to uniwersalny odbiornik typu Combo z...

449 zł Więcej...

Miernik SatLink WS-6933 dla DVB-S/S2

Miernik, do pomiarów cyfrowych sygnałów satelitarnych DVB-S z pomiarem PWR,...

239 zł Więcej...

Mini PC Homatics Dongle G Google TV

Homatics Dongle G to odtwarzacz multimedialny 4K o kompaktowej konstrukcji...

269 zł Więcej...