Odważni, może trochę szaleni budowniczowie, zaprezentują na CANAL+ Domo nietuzinkowe domy w nowym sezonie „Wielkich projektów”. Dla równowagi, „Mały metraż w wielkim stylu” zaprosi do „smart” mikro-przestrzeni, które dzięki umiejętnościom architektów są w pełni funkcjonalne. Z CANAL+ Kuchnia zawitamy do Włoch, Nowej Zelandii i Hiszpanii.
Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Co nowego w CANAL+?
CANAL+ DOMO
„Wielkie projekty 22” - nowy sezon, a premierowe odcinki na CANAL+ DOMO co sobota, od 18.01 o 21:00 i następnego dnia w serwisie CANAL+
Budowa własnego domu to epickie przedsięwzięcie, wymagające od budujących ogromnej wytrwałości, determinacji – i oczywiście środków finansowych. A ta seria, to święto najbardziej ambitnych projektów budowlanych, wykonywanych na własną rękę przez prawdziwych zapaleńców.
Uhonorowany nagrodą BAFTA program prezentuje najbardziej wyszukane projekty domów w najróżniejszych zakątkach świata, śledząc zarówno finansową, jak i emocjonalną podróż ich właścicieli od pomysłu, do zamieszkania. Podążając za marzeniami o wyśnionym miejscu na ziemi, mierzą się oni nierzadko ze skrajnie trudnymi wyzwaniami, w które wliczone są też spektakularne porażki.
Kevin McCloud ze znaną sobie lekkością, przeprowadza widzów przez nierzadko długi proces budowy, dokumentujący najważniejsze jego etapy. W tym sezonie przejdziemy od projektu zburzenia domu z dzieciństwa, aby stworzyć idylliczne spa, po przeprojektowanie jednej z najbardziej imponujących wież ciśnień.
„Wielkie projekty 22” - nowy sezon w CANAL+ DOMO @Malgosia Lonsdale photography
„Mały metraż w wielkim stylu” premiera na CANAL+ DOMO od 24.01, po dwa premierowe odcinki co piątek, od 21:15 i następnego dnia w serwisie streamingowym CANAL+.
Dobrze zaprojektowana przestrzeń nigdy nie jest za mała.
Rosnąca populacja ludzi nie idzie w parze z magicznie powiększającą się przestrzenią, którą możemy zagospodarować. Ilość ziemi pod inwestycje mieszkaniowe w aglomeracjach miejskich jest skończona. To sprawia, że na całym świecie ludzie zwracają się ku bardziej przystępnym cenowo i mniejszym lokalom.
Seria, która miała swój początek na YouTube zbierając ponad 220 mln wyświetleń, zabiera widzów w podróż po świecie.
Poszukuje nagradzanych projektantów i utalentowanych architektów, by zaprezentować ich niewielkie domy, mikroapartamenty i inne fascynujące przestrzenie. Przestrzenie, które pomimo swych małych rozmiarów i dzięki pomysłowości ludzi, stanowią pełnowartościowe i przytulne miejsca do egzystencji. Program ujawnia, jak przyszły design urbanistyczny i architektura wpłyną na nasze życie, pracę i sposób nawiązywania relacji.
Każdy odcinek koncentruje się na innym temacie, od zachowywania historycznych walorów budynków, przez zrównoważony rozwój na terenach wiejskich, po życie w najbardziej zaludnionych miastach świata.
CANAL+ KUCHNIA
„Włoskie życie Sophie Grigson” sezon 2. Premierowe odcinki od 12.01, co niedziela o godz. 17:20 na CANAL+ KUCHNIA i następnego dnia w serwisie CANAL+
Widzowie CANAL+ poznali Sophie w pierwszym sezonie serii, który w całości jest dostępny w serwisie streamingowym CANAL+.
Sophie Grigson porzuciła swoje życie w Wielkiej Brytanii, spakowała samochód i przeniosła się do Apulii, regionu położonego w „obcasie” Włoch. Tam rozpoczęła nowe życie, poznając nowych przyjaciół, ucząc się gotować w apulijskim stylu i odkrywając tę często pomijaną część Włoch.
Sophie osiedliła się w małym, historycznym miasteczku Ceglie Messapica, a jedzenie stało się jej sposobem na poznawanie nowego otoczenia. Jak sama mówi: – We Włoszech wystarczy wspomnieć o jedzeniu i od razu wszyscy się przyjaźnią
Kuchnia ujawnia „DNA” miast, wiosek i rodzin, niosąc w sobie ślady historii, krajobrazu, kultury i klimatu. Ten program to pełna życia seria o lokalnych bohaterach, wyśmienitym jedzeniu, pięknych krajobrazach i letnich, apulijskich wieczorach. Sophie z entuzjazmem zanurza się w nowym włoskim życiu.
W drugim sezonie serii Sophie zacznie od absolutnej podstawy włoskiej kuchni – od pomidorów! Pisarka uda się do Puglii (Apulii), zwanej Toskanią Południa, aby zobaczyć jak te błyszczące owoce są hodowane, zbierane, przechowywane i przygotowywane. W drugim odcinku Sophie pozna kontrasty smakowe włoskiej kuchni: od najłagodniejszego serka ricotta, po ognistą koreańską kuchnię w apulijskim stylu. W dalszej części podróży Sophie odwiedza stołówkę serwującą regionalne dania na miejscowej stacji benzynowej, odkrywa nowoczesne bary szybkiej obsługi, a nawet całodobowy automat sprzedający prosecco!
„Mistrzowie przekąsek w akcji – Nowa Zelandia”, premierowe odcinki co sobota, od 4.01 o 18:00 na CANAL+ KUCHNIA i następnego dnia w serwisie CANAL+
„Mistrzowie przekąsek w akcji – Nowa Zelandia” to kulinarne wyzwanie, jakiego jeszcze nie było! W każdym odcinku dwóch znanych szefów kuchni rywalizuje, próbując stworzyć idealne repliki jednych z najbardziej ukochanych przekąsek mieszkańców tego wyspiarskiego kraju. „Prostych”, jak jeżynowe lody w rożku czy chipsy. Takich, do przygotowania których szefowie wielogwiazdkowych restauracji sami nigdy by się pewnie nie… zniżyli. Teraz muszą zrezygnować z wysublimowanego smaku i zejść na kulinarną „ziemię”.
Mają do dyspozycji jedynie nieograniczone zapasy przekąsek i własne kubki smakowe. Sami muszą odkryć recepturę danego produktu i ją odtworzyć, możliwie jak najwierniej.
Prowadzący, Kim Crossman i Tom Sainsbury, śledzą każdy krok najlepszych nowozelandzkich szefów kuchni, w międzyczasie zaglądając do fabryk, by odkryć przed widzami historię i tajemnice procesu produkcji kultowych nowozelandzkich przegryzek. Każdy odcinek kończy się emocjonującym starciem, w którym szefowie kuchni prezentują swoje wersje przekąski przed jury składającym się z pracowników fabryki.
„James Martin: hiszpańska przygoda”, premierowe odcinki co poniedziałek od 20.01 o godz. 17:50 na CANAL+ KUCHANIA i następnego dnia w serwisie CANAL+
W nowej serii uwielbiany i doświadczony brytyjski szef kuchni, James Martin, odkrywa kraj, którego dotąd prawie nie znał, ale z radością chce go zgłębić – Hiszpanię. Pozna historię i kulturę różnorodnych regionów tego kraju, oczywiście poprzez jedzenie.
To niezwykła podróż kulinarna, podczas której James odwiedzi 20 wyjątkowych miejsc, przemierzając Hiszpanię w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara – od San Sebastián po Gironę. Po drodze będzie podziwiać zmieniające się krajobrazy, poszukiwać wyjątkowych składników do potraw, próbować wykwintnych dań, rustykalnych i tradycyjnych przepisów, które sprawiają, że Hiszpania jest jednym z najbardziej ekscytujących miejsc na świecie dla miłośników gastronomii.
W trakcie podróży James będzie rozstawiał swoją mobilną kuchnię na tle zapierających dech w piersiach krajobrazów i gotował tylko da swoich widzów. Zamieszka też w przepięknej willi na szczycie góry, gdzie przygotuje aż 80 zachwycających przepisów.
reklama
Materiał chroniony prawem
autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.