reklama
reklama
SAT Kurier logowanie X
  • Zaloguj
ODBLOKUJ-REKLAMY.jpg

BBC Lifestyle w czerwcu 2010

dodano: 2010-05-05 12:15 | aktualizacja: 2010-05-05 15:44
autor: Paulina Nietrzpiel | źródło: BBC Lifestyle

BBC Lifestyle Logo Kanał BBC Lifestyle na czerwiec 2010 roku przygotował dla swoich widzów nowe propozycje programowe. W ofercie znajdą się aż cztery nowe programy kulinarne: "Co jeść teraz (lato)", "Lato w River Cottage", "Nowa kuchnia brytyjska" oraz "Nadmorska kuchnia". Premiera pierwszego programu już 5 czerwca 2010 roku.



Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
"Co jeść teraz (lato)" od soboty 5 czerwca o 18:00 i 18:30

Valentine Warner prowadzi nas przez rozkosze jedzenia w lecie. To chyba ulubiona pora roku każdego, kto choć trochę interesuje się gotowaniem. Valentine podaje nam wskazówki co do letnich zakupów, gotowania i jedzenia. Mówi, czego warto spróbować w długie, upalne dni. W każdym odcinku pełno jest zarówno przepisów na wyśmienite dania, jak i przydatnych kulinarnych wskazówek.

Poznamy przepisy na potrawy, którym doprawdy trudno będzie się oprzeć! Dowiemy się, jak ugotować bób czy usmażyć pstrąga, co można zrobić z czereśni, a co ze szparagów. Valentine z wielką pasją opowiada o wszystkim, co warto wiedzieć o owocach, mięsie czy rybach, którym lato zawdzięcza swój wyjątkowy smak. Poznamy nie tylko sposoby przyrządzania różnych potraw, ale dowiemy się też gdzie i kiedy najlepiej kupować różne produkty.

"Lato w River Cottage" od niedzieli 6 czerwca o 18:00

Hugh Fearnley-Whittingstall cieszy się nadejściem lata. Kontynuuje swą kampanię Landshare, w ramach której właściciele nieużytków dzielą się ziemią z ludźmi, którzy marzą o działce pod uprawę. Poznamy niejedną fascynującą historię ogrodników-amatorów i prowadzonych przez nich poszukiwań kawałka ziemi.

W kuchni River Cottage Hugh gotuje różne przysmaki, korzystając z tego, co latem rośnie w ogrodzie, na łąkach, co można złowić w rzece czy w strumieniu. Od zielonego groszku, pesto z pietruszki i pasty z makreli, po sernik z koziego mleka z agrestem i gnocchi z pieczonych ziemniaków... Swe ogrodowe pyszności Hugh popija winem domowej roboty oraz piwem własnego warzenia, stworzonym na bazie marchewki i świerkowych gałązek. Brzmi dziwnie? Ale warto spróbować – w gorące dni trudno o bardziej orzeźwiający napój!

"Nowa kuchnia brytyjska" od poniedziałku 7 czerwca o 17:00 i 17:30

Brytyjska kultura zmienia się nieustannie. Nic dziwnego, że pociąga to za sobą także zmiany kuchni. I właśnie o połączeniu kuchni i kultur mówi nowy program kulinarny, którego prezenterami są John Torode i Hardeep Singh Kohli. Obaj panowie odwiedzają przeróżne społeczności wielokulturowej Brytanii, by skosztować ich znakomitych potraw. Dowiemy się, gdzie najlepiej kupić gotowe przysmaki, dowiemy się też, jak stworzyć je we własnej kuchni.

Hardeep przybliży nam mniejszości etniczne, żyjące w Anglii, i ich kuchnie. Dowie się, że brytyjski gust miał wpływ na smak wielu tradycyjnych potraw, pochodzących spoza Wielkiej Brytanii. Wiele przepisów, przekazywanych z pokolenia na pokolenie, zmieniło się, gdy znający je ludzie znaleźli się w ojczyźnie ryby i frytek.

W każdym z odcinków poznamy inną społeczność: Polaków z Liverpoolu, przybyszów z Karaibów żyjących w Birmingham, czy Włochów z Bedford. W każdym mieście tutejszy przewodnik pomoże Hardeepowi poznać potrawy charakterystyczne dla danej kuchni. Spotkamy się z ludźmi, którzy wiedzą jak je gotować, dowiemy się też, jak zmieniły się od czasu przybycia przedstawicieli danej społeczności do Wielkiej Brytanii.

"Nadmorska kuchnia" od poniedziałku 14 czerwca o 17:00 i 17:30

Norfolk na wschodnim wybrzeżu Anglii to miejsce, w którym czas się zatrzymał. Żyje się tu bliżej natury, prościej – zarówno na morzu, jak i na lądzie. To właśnie tu młody kuchmistrz z Nowej Zelandii, Chris Coubrough, postanowił osiąść z rodziną. W serialu Nadmorska kuchnia wyjawia sekrety tradycyjnej kuchni z Norfolk... no, może z niewielkim dodatkiem wpływów z antypodów.

Chris zagląda na najbardziej popularne imprezy, jakie latem odbywają się w tej okolicy. Przy okazji pomaga nam zrozumieć, czemu to właśnie Norfolk stanowi uosobienie wszystkiego, co we współczesnej brytyjskiej kuchni najciekawsze. Chris jest znakomitym przewodnikiem, w jego towarzystwie nietrudno zrozumieć, czemu coraz więcej Brytyjczyków wybiera się na wybrzeże w poszukiwaniu kulinarnych skarbów.


Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.




Więcej z kategorii Propozycje stacji TV i VOD


reklama
reklama
reklama
HOLLEX.PL - Twój sklep internetowy

Google TV Next 4K Stick HDMI

Google TV Next 4K Stick HDMI to ciekawy i wydajny...

339 zł Więcej...

SAT Kurier - 3-4/2022 wersja elektroniczna

Elektroniczna wersja SAT Kuriera 3-4/2022

12 zł Więcej...

Konwerter Unicable II Inverto 32 tunery (5520) EVOBOX

Konwerter Unicable II marki Inverto pozwala na jednoprzewodową (szeregową) transmisję...

219 zł Więcej...