reklama
reklama
SAT Kurier logowanie X
  • Zaloguj
ODBLOKUJ-REKLAMY.jpg

Wigilijne potrawy w kuchni+

dodano: 2012-11-26 13:16
autor: Anita Dąbek | źródło: kuchnia+

Kuchnia+ HD W grudniu kuchnia+ zaprasza na autorskie, premierowe programy związane z bożonarodzeniową tradycją kulinarną. Przygotowania do Świąt rozpocznie 8 grudnia specjalny odcinek „Jakubiak w sezonie: Wigilia”, w którym gwiazda kuchni+ zaprezentuje wigilijne potrawy w nowoczesnej odsłonie. W święta widzowie obejrzą nową serię pt. „Jadało się. Kuchnia Jana i Marysieńki”, która na nowo odkryje smakowite polskie potrawy sprzed wieków.



Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Tomasz Jakubiak znany z tego, że zmienia smaki Polaków i przekonuje do stosowania rodzimych, sezonowych produktów, w świątecznym programie „Jakubiak w sezonie: Wigilia” 8 grudnia o 14:30 podzieli się oryginalnymi pomysłami na dania inspirowane tradycyjną kuchnią wigilijną. Prowadzący przygotuje m.in. karpia karmelizowanego w miodzie i goździkach z wytrawnym sosem piernikowym i smażonym makaronem naleśnikowym oraz smażone pierogi z kiszoną kapustą, wędzoną śliwką i orzechami polane sosem buraczano-jabłkowym.

O potrawach, którymi zajadali się nasi przodkowie, co pili do obiadu i jakie smakołyki szykowali na wigilię opowie emitowana w święta Bożego Narodzenia najnowsza, autorska seria kuchni+ przygotowana we współpracy z Muzeum Pałacem w Wilanowie pt. „Jadało się. Kuchnia Jana i Marysieńki”. Program odkryje przed widzami dawną i zapomnianą kuchnię staropolską, niesłusznie kojarzoną z tłustymi, mało apetycznymi potrawami i często myloną z bardziej pospolitą kuchnią chłopską. Prowadzący, Paweł Loroch i Agata Pruchniewska w kostiumach z epoki spróbują złowić rybę w wilanowskim stawiku i upolować dziką zwierzynę. Przywołując powiedzenie Jana Sobieskiego z 1671 roku: „Boć to nasze tylko na tym świecie, co zjemy dobrze i smaczno”, w humorystycznej formie przedstawią przepisy sprzed wieków i pokażą jak ciekawie wykorzystać je na nowo.

Zaproszeni do programu eksperci: specjalistka od kuchni regionalnej i najsłynniejsza polska pisarka kulinarna Hanna Szymanderska, historyk Jarosław Dumanowski i jedyny polski kucharz, który pracował w najsłynniejszych restauracjach świata: Noma i elBulli Robert Trzópek opowiedzą o tradycyjnej kuchni staropolskiej, zdradzając wiele kulinarnych tajników naszych praprzodków.

PREMIEROWE EMISJE:

„Jakubiak w sezonie: Wigilia”
W sobotę 8 grudnia o 14:30

„Jadało się. Kuchnia Jana i Marysieńki”
Poniedziałek, 24 grudnia o 17:15 – odc. 1
Wtorek, 25 grudnia o 20:30 – odc. 2
Środa, 26 grudnia o 17:40 – odc. 3


Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.




Więcej z kategorii Propozycje stacji TV i VOD


Informacje
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
HOLLEX.PL - Twój sklep internetowy

Odbiornik AB CryptoBox 752HD Combo

Odbiornik HD Combo DVB-S2X, DVB-T2, DVB-C z kieszenią na moduły...

349 zł Więcej...

Antena Olympia BX 1000+LTE Combo V/H

Nowoczesna antena szerokopasmowa BX 1000+ Olympia Combo. Zaprojektowana do w...

120 zł Więcej...

Mini PC Homatics BOX R 4K + Tuner DVB-T2 na USB

Homatics BOX R z adapterem DVB-T2 na USB-C to dobry...

399 zł Więcej...