dodano: 2012-12-07 08:04 | aktualizacja:
2012-12-07 10:19
autor: Łukasz Knapik |
źródło: CANAL+
Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Tomasz Jakubiak znany z tego, że zmienia smaki Polaków i przekonuje do stosowania rodzimych, sezonowych produktów, w świątecznym programie
„Jakubiak w sezonie: Wigilia” 8 grudnia br. o 14:30 podzieli się oryginalnymi pomysłami na dania inspirowane tradycyjną kuchnią wigilijną. Prowadzący przygotuje m.in. karpia karmelizowanego w miodzie i goździkach z wytrawnym sosem piernikowym i smażonym makaronem naleśnikowym oraz smażone pierogi z kiszoną kapustą, wędzoną śliwką i orzechami polane sosem buraczano-jabłkowym.
„Jakubiak w sezonie: Wigilia” - premiera w sobotę, 8 grudnia 2012 roku o godzinie 14:30 w kanałach Kuchnia+ i Kuchnia+ HD.
O potrawach, którymi zajadali się nasi przodkowie, co pili do obiadu i jakie smakołyki szykowali na Wigilię opowie emitowana w Święta Bożego Narodzenia najnowsza, autorska seria
Kuchni+ przygotowana we współpracy z
Muzeum Pałacem w Wilanowie pt.
„Jadało się. Kuchnia Jana i Marysieńki”. Program odkryje przed widzami dawną i zapomnianą kuchnię staropolską, niesłusznie kojarzoną z tłustymi, mało apetycznymi potrawami i często myloną z bardziej pospolitą kuchnią chłopską. Prowadzący,
Paweł Loroch i
Agata Pruchniewska w kostiumach z epoki spróbują złowić rybę w wilanowskim stawiku i upolować dziką zwierzynę. Przywołując powiedzenie
Jana Sobieskiego z 1671 roku:
Boć to nasze tylko na tym świecie, co zjemy dobrze i smaczno, w humorystycznej formie przedstawią przepisy sprzed wieków i pokażą jak ciekawie wykorzystać je na nowo.
Zaproszeni do programu eksperci: specjalistka od kuchni regionalnej i najsłynniejsza polska pisarka kulinarna
Hanna Szymanderska, historyk
Jarosław Dumanowski i jedyny polski kucharz, który pracował w najsłynniejszych restauracjach świata:
Noma i
elBulli Robert Trzópek, opowiedzą o tradycyjnej kuchni staropolskiej, zdradzając wiele kulinarnych tajników naszych praprzodków.
„Jadało się. Kuchnia Jana i Marysieńki” - premierowe odcinki w kanałach Kuchnia+ i Kuchnia+ HD: odcinek 1 w poniedziałek, 24 grudnia 2012 roku o godzinie 17:15, odcinek 2 we wtorek, 25 grudnia 2012 roku o godzinie 20:30 i odcinek 3 w środę, 26 grudnia 2012 roku o godzinie 17:40.
Materiał chroniony prawem
autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.