reklama
reklama
SAT Kurier logowanie X
  • Zaloguj
ODBLOKUJ-REKLAMY.jpg

Kuchnia+ poleca nowe smaki świątecznej tradycji

dodano: 2012-12-07 08:04 | aktualizacja: 2012-12-07 10:19
autor: Łukasz Knapik | źródło: CANAL+

Kuchnia+ HD W grudniu 2012 roku kanał Kuchnia+ zaprasza na autorskie, premierowe programy związane z bożonarodzeniową tradycją kulinarną. Przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia rozpocznie 8 grudnia br. specjalny odcinek „Jakubiak w sezonie: Wigilia”, w którym gwiazda Kuchni+ zaprezentuje wigilijne potrawy w nowoczesnej odsłonie. W Święta widzowie obejrzą nową serię pt. „Jadało się. Kuchnia Jana i Marysieńki”, która na nowo odkryje smakowite polskie potrawy sprzed wieków.



Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Tomasz Jakubiak znany z tego, że zmienia smaki Polaków i przekonuje do stosowania rodzimych, sezonowych produktów, w świątecznym programie „Jakubiak w sezonie: Wigilia” 8 grudnia br. o 14:30 podzieli się oryginalnymi pomysłami na dania inspirowane tradycyjną kuchnią wigilijną. Prowadzący przygotuje m.in. karpia karmelizowanego w miodzie i goździkach z wytrawnym sosem piernikowym i smażonym makaronem naleśnikowym oraz smażone pierogi z kiszoną kapustą, wędzoną śliwką i orzechami polane sosem buraczano-jabłkowym.

„Jakubiak w sezonie: Wigilia” - premiera w sobotę, 8 grudnia 2012 roku o godzinie 14:30 w kanałach Kuchnia+ i Kuchnia+ HD.

O potrawach, którymi zajadali się nasi przodkowie, co pili do obiadu i jakie smakołyki szykowali na Wigilię opowie emitowana w Święta Bożego Narodzenia najnowsza, autorska seria Kuchni+ przygotowana we współpracy z Muzeum Pałacem w Wilanowie pt. „Jadało się. Kuchnia Jana i Marysieńki”. Program odkryje przed widzami dawną i zapomnianą kuchnię staropolską, niesłusznie kojarzoną z tłustymi, mało apetycznymi potrawami i często myloną z bardziej pospolitą kuchnią chłopską. Prowadzący, Paweł Loroch i Agata Pruchniewska w kostiumach z epoki spróbują złowić rybę w wilanowskim stawiku i upolować dziką zwierzynę. Przywołując powiedzenie Jana Sobieskiego z 1671 roku: Boć to nasze tylko na tym świecie, co zjemy dobrze i smaczno, w humorystycznej formie przedstawią przepisy sprzed wieków i pokażą jak ciekawie wykorzystać je na nowo.

Zaproszeni do programu eksperci: specjalistka od kuchni regionalnej i najsłynniejsza polska pisarka kulinarna Hanna Szymanderska, historyk Jarosław Dumanowski i jedyny polski kucharz, który pracował w najsłynniejszych restauracjach świata: Noma i elBulli Robert Trzópek, opowiedzą o tradycyjnej kuchni staropolskiej, zdradzając wiele kulinarnych tajników naszych praprzodków.

„Jadało się. Kuchnia Jana i Marysieńki” - premierowe odcinki w kanałach Kuchnia+ i Kuchnia+ HD: odcinek 1 w poniedziałek, 24 grudnia 2012 roku o godzinie 17:15, odcinek 2 we wtorek, 25 grudnia 2012 roku o godzinie 20:30 i odcinek 3 w środę, 26 grudnia 2012 roku o godzinie 17:40.


Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.




Więcej z kategorii Propozycje stacji TV i VOD


Informacje
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
HOLLEX.PL - Twój sklep internetowy

Mini PC Smart TV 4K BOX Zehnder KP-1

Zehnder KP-1 to najnowszy odtwarzacz multimedialny 4K firmy ZEHNDER z...

259 zł Więcej...

Mini PC Homatics Dongle Q

Homatics Dongle Q to najpotężniejszy odtwarzacz multimedialny 4K na rynku...

239 zł Więcej...

Mini PC Homatics BOX R Lite 4K

Homatics BOX R Lite to najnowszy odtwarzacz multimedialny 4K firmy...

299 zł Więcej...