We wtorek, 20 września br. o godzinie 22:00 w kanale Polsat Cafe Anna Guzik w trzecim odcinku trzeciego sezonu programu „Grzeszki na widelcu” sprawdzi, czy można jeść czekoladę i chudnąć - to przecież marzenie każdej z kobiet (więcej tutaj). Dlatego Anna Guzik spróbuje ustalić czy jest czekolada, która pomoże spalać tłuszcz. Powie też, czym są termogeniki, które walczą ze zbędnymi kilogramami i w jakich produktach można je znaleźć. Sprawdzi również jaki pieprz wybrać, aby pomóc sobie będąc w trakcie kuracji. Anna Guzik będzie także spierała się z dietetyczką o dietę, która ma pomóc spalać tłuszcz na brzuchu. Natomiast w kuchni przyrządzi wołowinę z sezamem, która okaże się sprzymierzeńcem odchudzania.
Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Nadawca przedstawił ponadto przepis na danie, które będzie zaprezentowane w tym odcinku, czyli na szaszłyki z polędwicy wołowej z sezamem.
- To teraz robimy danie, które pomoże naszemu organizmowi spalać tłuszcz. Będzie w nim wołowina czyli L-karnityna, sezam czyli dobre źródło wapnia i imbir czyli gingerol. Będzie też salsa z ananasów i papryczki chilli
- mówi Anna Guzik.
Anna Guzik w programie „Grzeszki na widelcu”, foto: X-Media
Szaszłyki z polędwicy wołowej z sezamem:
Składniki:
250 polędwicy wołowej
sól i pieprz
korzeń imbiru
łyżka oleju rzepakowego
3 łyżeczki ziaren sezamu
pół średniego ananasa
1 czerwona papryczka chili
świeża kolendra
1 limonka
Sposób przygotowania:
1. Mięso pokroić w dość dużą kostkę. Imbir umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce.
Ciekawostka: Imbir oprócz tego, że pomaga nam spalać tłuszcz to jest dobrym lekiem na mdłości, wymioty (np. dla kobiet w ciąży lub przy chorobie lokomocyjnej). Przynosi ulgę chorym stawom, leczy wzdęcia, no i wspomaga trawienie.
2. Mięso posypać pieprzem, posmarować olejem rzepakowym i startym imbirem. Obtoczyć je w ziarnach sezamu.
Ciekawostka: Sezam ma dobry wpływ na stan kości i zębów, układ mięśniowy i serce, wzrok, kondycję skóry, paznokci oraz włosów. Sezam ma też sporo lecytyny, która pozytywnie wpływa na naszą sprawność umysłową.
3. Nadziać mięso na szpikulce, oprószyć solą i piec w piekarniku przez 15 min. w temperaturze 180-200 stopni.
Przygotowanie salsy:
Ananasa pokroić wzdłuż na plastry i opiec z obu stron aż się zrumieni. Drobno posiekać chili i garść liści kolendry. Ananasa zdjąć z patelni i pokroić w małe kawałki oraz wymieszać z chilli i kolendrą. Dodać sok z połówki limonki i posolić do smaku.
„Grzeszki na widelcu” - sezon 3., emisja we wtorki o 22:00 w kanale Polsat Cafe (Polsat Cafe HD). Widzowie tej stacji mogą także oglądać wcześniejsze sezony tego programu. „Zdrowie na widelcu” - emisja w kanałach Polsat 1, Polsat 2 (Polsat 2 HD) i Polsat Cafe (Polsat Cafe HD).
reklama
Materiał chroniony prawem
autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.