W sobotę, 5 marca br. o godz. 10:10 w telewizji Polsat wyemitowany zostanie premierowo 1. odcinek 34. sezonu programu kulinarnego Ewy Wachowicz „Ewa gotuje”, którego producentem jest firma Promiss Ewa Wachowicz. Wcześniejsze serie tej produkcji mogą obecnie oglądać widzowie kanałów Polsat 1, Polsat 2 i Polsat Rodzina. - „Ewa gotuje”: Zdrowo, domowo, pysznie i praktycznie. Zaczynamy wiosenny sezon z Ewą Wachowicz - zaprasza nadawca.
Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
W sobotę, 5 marca br. o godzinie 10:10 telewizja Polsat rozpocznie emisję najnowszych odcinków magazynu kulinarnego „Ewa gotuje”. Jak zapowiada nadawca, Ewa Wachowicz prezentuje, jak przygotować dania zgodnie z najnowszymi trendami kulinarnymi, z wykorzystaniem produktów lokalnych, w oparciu o rodzime receptury, jak i najlepsze przepisy z całego świata. Wszystko z uwzględnieniem rytmów przyrody i w duchu ekologii! W swoim autorskim programie gospodyni podzieli się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.
Ewy Wachowicz nikomu przedstawiać nie trzeba. Najpiękniejsza kobieta polskiej kuchni i autorka programu „Ewa gotuje” słynie nie tylko ze znakomitej kuchni, której tajniki od lat z powodzeniem zdradza widzom Polsatu. Znana jest także jako restauratorka, która tchnęła zupełnie nowe życie w kultowe, krakowskie Zalipianki, przekształcając je z podupadłej kawiarni w nowoczesny resto-bar, gdzie w umiejętny sposób łączy się kulinarne tradycje Krakowa i Małopolski z trendami docierającymi do nas z całego świata. Użytkownicy mediów społecznościowych, śledząc profile Ewy Wachowicz na Facebooku czy Instagramie, wiedzą też, że ta producentka telewizyjna na co dzień żyje tak, jak dyktuje nam natura, dużo trenuje, podróżuje i chodzi po górach. To bogate doświadczenie znajdzie odzwierciedlenie w najbliższych odcinkach programu „Ewa gotuje“.
W pierwszym odcinku po zimowej przerwie Ewa Wachowicz zaskoczy widzów Polsatu, gotując po peruwiańsku. Skąd wzięły się przepisy pochodzące z Peru? Otóż kilka tygodni temu Ewa Wachowicz odwiedziła ten południowoamerykański kraj. Celem wyprawy były tamtejsze góry, jak też niesamowite zabytki w Świętej Dolinie Inków i Machu Picchu. Autorkę programu, nie mniej niż zapierające dech w piersiach krajobrazy, zachwyciła tamtejsza kuchnia, będąca niesamowitą mieszanką wynikającą z przenikania się różnych narodowości i wielu kultur.
Na początek Ewa Wachowicz przygotuje pan con chicharrón. Brzmi tajemniczo? Tymczasem to nic innego, jak bardzo pożywna i niezwykle smaczna kanapka, a właściwie solidna buła, wypełniona smażonym boczkiem, batatami i salsą kreolską. Na liście składników potrzebnych do zrobienia tej pysznej peruwiańskiej kanapki są: boczek wieprzowy, liście laurowe, czosnek, kilka gałązek mięty, sól, bataty, masło klarowane, bułki, cebula czerwona, papryczka chili, świeża kolendra i sok z limonki.
Na danie główne gospodyni zaproponuje kolejny klasyk z odległego Peru - ají de gallina, czyli coś w rodzaju potrawki z kurczaka. Z kolei do tego dania trzeba przygotować: podwójną pierś z kurczaka, mleko zagęszczone niesłodzone, kromki jasnego pieczywa, cebulę, czosnek, paprykę żółtą, kurkumę i chili w proszku, oliwę, orzechy włoskie, sól, ryż, ziemniaki, jajka, czarne oliwki, kawałek oscypka i natkę pietruszki.
Wreszcie, po peruwiańskich śniadaniu i obiedzie, Ewa Wachowicz zaprosi na latynoski deser. Zresztą nie tylko latynoski, bo churros tak naprawdę wywodzą się z Hiszpanii. W Peru dostaniemy je niemal na każdym rogu, ponieważ oferowane są przez ulicznych handlarzy. W przepisie na chrupiące paluszki znajdują się: masło, woda, cukier zwykły i wanilinowy, mąka, sól, jajka, olej oraz cukier puder z cynamonem do posypania. Churros można podawać z sosem czekoladowym, do którego potrzebna jest śmietanka i gorzka czekolada (więcej tutaj).
- Smacznej wiosny i wielu kulinarnych sukcesów z nowym sezonem programu „Ewa gotuje”. Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania, które Ewa Wachowicz będzie prezentowała wiosną w Polsacie? Proporcje składników i szczegóły przepisów pojawią się od soboty, 5 marca br. w nowym sezonie programu „Ewa gotuje” - zaprasza nadawca.
„Ewa gotuje” - sezon 34., emisja w soboty (od 5 marca 2022 roku) o godz. 10:10 w telewizji Polsat. Wcześniejsze odcinki tego programu mogą obecnie oglądać widzowie kanałów Polsat 1, Polsat 2 i Polsat Rodzina.
reklama
Materiał chroniony prawem
autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.