dodano: 2012-10-10 12:08 | aktualizacja:
2012-10-10 12:10
autor: Anita Dąbek |
źródło: kuchnia+
Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Co miesiąc, przez jeden dzień, w telewizyjnym menu
kuchni+ królować będą specjały kuchni narodowej wybranego kraju. Każdy z dni to ważna dla danego państwa data historyczna. Cykl startuje 12 października, kiedy w Hiszpanii obchodzone jest narodowe święto - tego dnia, w 1492 r., Krzysztof Kolumb jako pierwszy Europejczyk dotarł do Ameryki Północnej, a dodatkowo odbywają się uroczystości na cześć Matki Bożej Pilar w Saragossie, patronki narodu hiszpańskiego.
Na dzień hiszpański w kuchni+ złożą się programy, w których widzowie odkryją tradycyjną i nowoczesną kuchnię półwyspu iberyjskiego:
-
07:00 i 02:35 Para w kuchni: Rizotto i paella
-
16:50 i 23:55 Świat na talerzu: Barcelona
-
18:00 i 23:25 Kulinarne safari: Hiszpania
-
18:30 i 01:20 Kuchnia jak życie 2: Kastylia
-
19:05 Kuchnia z Okrasą: Viva Espańa!
-
19:40 Kulinarne wyprawy Jamiego: Andaluzja
-
20:35 Anthony Bourdain: Bez rezerwacji VI: Madryt, Hiszpania
Nowy cykl kuchni+ poświęcony kuchniom świata trwać będzie od października 2012 do września 2013 roku, wg następującego kalendarza:
-
12 października - Hiszpania
-
11 listopada – Polska
-
5 grudnia – Tajlandia
-
26 stycznia – Indie
-
10 lutego – Chiny
-
17 marca – Irlandia
-
23 kwietnia – Anglia
-
5 maja – Japonia
-
2 czerwca – Włochy
-
14 lipca – Francja
-
20 sierpnia – Węgry
-
16 września - Meksyk
Uzupełnieniem cyklu na antenie będzie serwis internetowy kuchni+, zawierający ciekawe artykuły o kuchniach narodowych i przepisy na charakterystyczne dania danego kraju. Już teraz na stronie
www.kuchniaplus.pl/kuchnia_kalendarz-dni-swiatecznych-dzien-hiszpanii.html widzowie znajdą informacje o kuchni hiszpańskiej oraz najciekawsze przepisy na paelle, gazpacho czy empanadas.
Materiał chroniony prawem
autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.