reklama
reklama
SAT Kurier logowanie X
  • Zaloguj
ODBLOKUJ-REKLAMY.jpg

Tłusty Czwartek z kanałem Polsat Food Network

dodano: 2016-02-03 20:25 | aktualizacja: 2016-02-03 21:13
autor: Łukasz Knapik | źródło: Scripps Networks Interactive

Polsat Food Network Polskie przysmaki Ewy Wachowicz Ewa Wachowicz Ewa gotuje Tłusty Czwartek w tym roku wypada 4 lutego, zaczynamy więc myśleć o pączkach. Jeżeli już mamy wrzucić w siebie tego dnia tyle kalorii, to niech będą one najpyszniejsze na świecie. Dlatego Polsat Food Network przygotował dla swoich widzów najlepsze przepisy na niezwykłe pączki od mistrzów kuchni stacji. - Są proste do samodzielnego przygotowania i z pewnością znikną ze stołu w mgnieniu oka - zapewnia nadawca. Przepisami podzielą się z widzami „Bosonoga Contessa” Ina Garten, „Kobieta na Dzikim Zachodzie” Ree Drummond i Goeffrey Zakarian z programów „Kuchnia” i „Posiekani”.



Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
- Jeżeli jeść pączki w Tłusty Czwartek, to na bogato! Niech będą wyśmienite, puszyste, aromatyczne i warte każdej swojej kalorii. Oto przepisy od prawdziwych mistrzów! - czytamy w komunikacie. „Bosonoga Contessa” Ina Garten dzieli się błyskawicznym przepisem na wykwintne cynamonowe donaty, które można przygotować nawet w ostatniej chwili. „Kobieta na Dzikim Zachodzie”, królowa kowbojskiej kuchni Ree Drummond proponuje tradycyjne, drożdżowe pączki z pysznym lukrem (więcej tutaj). Na koniec wyrafinowany Goeffrey Zakarian („Kuchnia”, „Posiekani”) zdradzi nam prosty trick, który przemieni zwykłe pączki w kulinarne dzieło sztuki. - Życzymy smacznego! - czytamy w komunikacie (więcej tutaj i tutaj).

Ree Drummond, foto: Scripps Networks Interactive


Cynamonowe donaty z piekarnika

Przepis: Ina Garten

Poziom trudności: łatwy
Przygotowanie: 15 minut
Oczekiwanie: 5 minut
Pieczenie: 15 minut
Liczba: 12 pączków
Całkowity czas: 35 min

Składniki:

2 szklanki mąki
1 1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki soli
1 bardzo duże jajko
1 1/4 filiżanki mleka pełnotłustego
2 łyżki masła, roztopionego
2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii

Posypka:
8 łyżek masła
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj 2 blachy z formami do donatów. Jeżeli ich nie masz, możesz też użyć formy do muffinów. Nasmaruj je tłuszczem wewnątrz.

Do dużej miski przesiej mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową i sól. W drugiej, mniejszej misce wymieszaj roztrzepane jajko, mleko, roztopione masło i wanilię. Wymieszane mokre składniki wlej do miski z suchymi składnikami i wymieszaj je dokładnie razem, aż się połączą.

Wlej porcje ciasta do foremek, wypełniając każdą w ok. ž wysokości. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 17 minut lub do momentu, kiedy wetknięta w ciasto wykałaczka będzie czysta i sucha. Pozwól im ostygnąć przez 5 minut, po czym odwróć formę do góry nogami i ostrożnie wytrząśnij je na zewnątrz.

Rozpuść 8 łyżek masła w rondelku albo misce. W drugiej misce przygotuj cukier wymieszany z cynamonem. Maczaj jedną stronę pączka w maśle, po czym dociśnij ją do cukru cynamonowego, aby się przykleił do mokrej powierzchni.

Domowe donaty z lukrem

Przepis: Ree Drummond

Poziom trudności: średni
Całkowity czas: 12 godz. i 15 min
Przygotowanie: 35 min
Oczekiwanie: 11 godz i 5 min
Pieczenie: 35 min
Liczba: 24 pączki

Składniki:

Pączki:
1/4 szklanki cukru pudru
1 1/8 szklanki ciepłego, pełnotłustego mleka
3 łyżeczki drożdży instant
2 duże jajka
1 1/4 kostki masła, roztopionego
4 szklanki mąki plus dodatkowo do oprószenia stolnicy
1/2 łyżeczki soli
4 szklanki tłuszczu do głębokiego smażenia (może być olej z orzeszków ziemnych lub olej słonecznikowy)

Lukier:
3 szklanki cukru pudru
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Wyposażenie specjalne: przydatny będzie termometr cukierniczy

Przygotowanie:

Aby przygotować ciasto na pączki, wmieszaj cukier do ciepłego mleka w średniej misce, po czym dodaj drożdże. Pozostaw w ciepłym miejscu, aż drożdże zaczną bąblować, 5-10 minut. Miksuj na wolnych obrotach.

Wymieszaj mąkę i sól w misce, a następnie wsypuj ją po pół szklanki na raz do miksera, pozwalając, aby powoli połączyła się z płynną mieszanką. Kontynuuj miksowanie jeszcze przez 5 minut po tym, jak mąka będzie już cała wmieszana. Wtedy przełóż ciasto do lekko natłuszczonej miski, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 8 - 12 godzin (na całą noc).

Następnego ranka wyjmij ciasto z lodówki i pozwól mu dojść do temperatury pokojowej oraz urosnąć, przez 1,5-2 godziny. Żeby ułatwić wyrastanie, postaw miskę z ciastem w ciepłym miejscu.

Wyciągnij wyrośnięte ciasto na blat oprószony mąką i rozwałkuj je na placek grubości około 0,5 cm. Do wycinania donatów możesz użyć specjalnej foremki albo po prostu wyciąć krążki dużą szklanką, a dziurki wewnątrz małym kieliszkiem. Przełóż wycięte krążki oraz te małe, które pozostały z wycinania dziurek, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 1,5-2 godziny w ciepłe miejsce bez przeciągów, aby wyrosły.

W dużym garnku rozgrzej na średnim ogniu tłuszcz do smażenia, aż nagrzeje się do temperatury 180°C. Temperaturę oleju możesz też sprawdzić, wrzucając jeden z malutkich krążków do garnka - jeżeli zacznie skwierczeć i natychmiast wypłynie na powierzchnię, olej jest gotowy do smażenia. Smaż pączki partiami - powinny pływać po powierzchni i szybko puchnąć. Użyj metalowej łopatki do przewrócenia ich delikatnie na drugą stronę, kiedy strona zanurzona w oleju już jest zarumieniona na złoto. Utrzymuj stałą temperaturę oleju, aby pączki nie spaliły się na zewnątrz, pozostając surowe w środku.

Kiedy będą zarumienione po obu stronach (to powinno zająć łącznie około minuty), wyjmij je ostrożnie łopatką i przełóż na rozłożone ręczniki papierowe, aby obciekły z tłuszczu. Na samym końcu wrzuć małe krążki powstałe z dziurek i także usmaż je na złoto.

Aby zrobić lukier, zmieszaj w misce cukier puder z 1/2 szklanki zimnej wody, solą i ekstraktem z wanilii, po czym dokładnie wymieszaj, aż polewa stanie się idealnie gładka.

Aby najskuteczniej polukrować pączki, przygotuj kratkę z wyposażenia piekarnika ustawioną nad blachą. Na blachę pod kratką wrzuć małe, okrągłe pączki powstałe z dziurek.

Maczaj kolejno pączki w lukrze po obu stronach i układaj je na kratce do wyschnięcia. Nadmiar lukru spłynie na dolną blachę i pokryje także małe pączki.

Super trick od Goefreya Zakariana z programu „Kuchnia”

Do ciasta na pączki dodaj startą skórkę cytrynową, a zamiast użyć zwykłego cukru pudru do oprószenia pączków, obtocz je dokładnie w cukrze chili! Efekt będzie zaskakujący i fantastyczny!

Przepis na cukier chili

Składniki:

2 szklanki drobnego cukru
1 łyżeczka sproszkowanego chili (czystego, bez domieszek innych przypraw)
1 łyżeczka sproszkowanej węgierskiej papryki

Przygotowanie:

Połącz cukier, proszek chili i paprykę w mikserze wyposażonym w łopatkę. Mieszaj na niskich obrotach, aż składniki dokładnie się połączą, 1 do 2 minut. Przechowuj w szczelnym pojemniku.


Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.




Więcej z kategorii Propozycje stacji TV i VOD


reklama
reklama
reklama
HOLLEX.PL - Twój sklep internetowy

Kabel HDMI 2.0 4K Light 3,0m

Wysokiej klasy kabel połączeniowy HDMI Light z oświetleniem LED z...

35 zł Więcej...

Odbiornik DVB-T/T2/C Opticum AX LION NS H.265 HEVC

Najnowszy hybrydowy odbiornik DVB-T/T2/C z HEVC/H.265 marki Opticum firmy AX...

109 zł Więcej...

Odbiornik DVB-T/T2 HEVC DI-WAY 2020 Mini

Mini odbiornik DVB-T/T2 z HEVC/H.265 marki DI-WAY z trybem hotelowym...

99 zł Więcej...