Każdy miał w swoim życiu chwilę, kiedy chciał oderwać się od rzeczywistości i przenieść się do małego domku na łonie natury. Możecie przywołać w swoim domu nastrój spokojnej wsi, dzięki potrawom, które gotuje Ree Drummond, autorka bestsellerowej książki kucharskiej, w swoim programie „Kobieta na Dzikim Zachodzie”, który pokaże na swojej antenie Polsat Food Network. Premiera audycji w poniedziałek, 7 września br. o 18:00.
Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Jednak ranczo to nie tylko wspaniałe widoki i otaczająca nas cisza, ale także duży wysiłek, która codziennie czeka mieszkańców farmy. Po dniu ciężkiej pracy na farmie trzeba nakarmić rodzinę, która potrzebuje dużo energii!
Ree wyczarowuje więc wyborne uczty z potrawami, takimi jak: klasyczny kowbojski bekon z fasolą, ogromne sandwicze klubowe, pizza ze świeżymi ziołami i krewetkami w stylu chińskim. Powitalne przyjęcie domowe to dla Ree okazja do przygotowania pysznej polędwicy wołowej z wyśmienitym purée z grillowanym czosnkiem - potrawy, która nigdy nie zawodzi ani gości, ani kucharza.
- Cieszcie się odświeżającym wiejskim stylem życia, dzięki gospodyni programu, która serwuje doskonałe jedzenie i oglądajcie program „Kobieta na Dzikim Zachodzie”. Ponieważ każdemu z nas przyda się treściwe śniadanie, przedstawiamy trzy przepisy Ree z programu „Kobieta na Dzikim Zachodzie”, których głównym bohaterem jest... jajko. Najlepiej świeże, prosto od kury! - zachęca nadawca.
Idealne jajka sadzone
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 5 minut
Liczba porcji: 6
Składniki:
olej rzepakowy, do smażenia
6 jajek
sos Worcester, opcjonalnie
ostry sos, opcjonalnie
Przygotowanie:
Podgrzej trochę oleju rzepakowego na patelni ustawionej na średnim ogniu (olej nie może być zbyt gorący). Na patelnię rozbij naraz 3 jajka. Kiedy jajka się smażą, polewaj łyżką białka gorącym olejem, do czasu, aż wszystkie będą ścięte, a żółtko się nie rozpłynie. Pod koniec gotowania ostrożnie polej żółtka kilkoma łyżkami oleju. Trzymaj jajka na ogniu, aż uznasz, że są ścięte tak, jak lubisz. Można podawać z odrobiną sosu Worcester lub z odrobiną ostrego sosu.
Idealne jajko sadzone w chlebie
Stopień trudności: średni
Czas przygotowania: 3 minuty
Czas gotowania: 2 minuty
Liczba porcji: 1
Foremką do wycinania ciasteczek lub szklanką wytnij kształt na środku kromki chleba. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i rozpuść na niej łyżkę masła. Kiedy masło się rozpuści, połóż na patelni przygotowaną wcześniej kromkę chleba i wbij jajko w jej środek. Smaż do czasu, aż spód jajka się zetnie - 30 do 45 sekund. Posól i popieprz jajko. Po minucie przewróć kromkę na drugą stronę. Posól i popieprz jajko z drugiej strony. Postaraj się, aby cała kromka nasiąkła pozostałym na patelni masłem. Smaż do czasu, aż żółtka będą miękkie. Kluczem idealnych tostów jest kromka chleba usmażona na złoty, jasnobrązowy kolor, z nienaruszonym żółtkiem.
Jajka w gniazdkach
Stopień trudności: łatwy
Czas przygotowania: 1/4 godziny
Czas gotowania: 35 minut
Liczba porcji: 12
Składniki:
6-8 średnich ziemniaków
sól i mielony pieprz
olej do smażenia w spray’u
24 duże jajka
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 200 ̊C. Piecz całe ziemniaki przez 45-60 minut, aż będą miękkie. Pozostaw je do wystygnięcia, następnie zetrzyj je na tartce. Przygotowaną masę ziemniaczaną dopraw solą i pieprzem. Spryskaj obficie 2 foremki do muffinek (na 12 babeczek) olejem. Włóż po 3-4 łyżki utartych ziemniaków do pojedynczych foremkek. Palcami dociśnij masę ziemniaczaną do spodu i ścianek foremek. Spryskaj wypełnione masą foremki olejem. Piecz przez 15-20 minut, uważając, żeby się nie spaliły. Pozwól wystygnąć upieczonej masie ziemniaczanej. Rozbij po jednym jajku do każdej z foremek z ziemniakami. Posyp solą i pieprzem jajka. Piecz około 15 minut, do momentu, aż białka się zetną.
„Kobieta na Dzikim Zachodzie” - premiera w poniedziałek, 7 września 2015 roku o 18:00 w kanale Polsat Food Network (Polsat Food Network HD).
reklama
Materiał chroniony prawem
autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.