reklama
reklama
SAT Kurier logowanie X
  • Zaloguj
ODBLOKUJ-REKLAMY.jpg

Kuchnia brazylijska w Polsat Food Network

dodano: 2014-05-27 19:35 | aktualizacja: 2014-05-27 20:37
autor: Łukasz Knapik | źródło: Scripps Network International

Polsat Food Network Kiedy myślimy o kuchni brazylijskiej, trudno przywołać jedną sztandarową potrawę jako jej symbol czy znak rozpoznawczy. Kultura Brazylii jest bardzo zróżnicowana, w różnych rejonach kraju panują różne tradycje i zwyczaje, a co za tym idzie - królują w nich różne trendy dotyczące smaków. Narodowa kuchnia tego kraju powstała w wyniku zmieszania się wielu narodowości - europejskich, afrykańskich i indiańskich. Na ten kulturowy miks będący fundamentem brazylijskiej kuchni, oddziaływały również czynniki atmosferyczne - popularność danych potraw często wynikała z okresowej  dostępności składników czy przypraw.



Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Niezaprzeczalnym faktem jest, iż najpopularniejszym napojem Brazylii jest kawa. Praktycznie na wszystkich kontynentach ziarna kawy są kojarzone właśnie z tym krajem Ameryki Południowej. Jest to jeden z najważniejszych produktów eksportowych Brazylii. Kolejnym są orzeszki pinii, które zagościły na dobre w europejskich kuchniach. Nie tylko jako lekka przekąska, ale także jako dodatek do różnego rodzaju dań. Orzeszki te nadają potrawom bardzo ciekawy i oryginalny smak, dlatego też są częstym dodatkiem na przykład do makaronów.

Wielkim miłośnikiem kuchni brazylijskiej i doświadczonym jej znawcą jest Andy Bates, gwiazda Polsat Food Network. W swoim programie „Andy Bates i uliczne przysmaki Brazylii” (emisja od poniedziałku do piątku o 18:30 w Polsat Food Network) prezentuje własną wizję tej ekscytującej kuchni i kultury.

W związku ze zbliżającymi się Mistrzostwami Świata w piłce nożnej, które odbędą się właśnie w Brazylii, nadawca kanału Polsat Food Network, by zaostrzyć bardziej apetyt kibicom, proponuje kilka przepisów na potrawy rodem z Brazylii.

Tacaca (ostro-kwaśna zupa)

Pierożki:

150 g mielonej wieprzowiny
150 g surowych krewetek tygrysich, oczyszczonych i drobno posiekanych
młoda cebulka, drobno posiekana
łyżeczki białego octu ryżowego
łyżeczki mąki kukurydzianej
sól morska oraz biały pieprz
24 wontony

Zupa:

1,5 litra świeżego bulionu drobiowego
2 czerwone papryczki chili, drobno posiekane
kawałek imbiru wielkości kciuka, pokrojony w plasterki
2 ząbki czosnku, zgniecione
150 g świeżych grzybów shitake, pokrojonych w plasterki
1 łyżka stołowa mąki kukurydzianej wymieszanej z 1 łyżką stołową zimnej wody
6 młodych cebulek, drobno posiekanych
mały pęczek kolendry, grubo posiekanej
sok z 2 do 3 limonek
jasny sos sojowy

Sposób przygotowania:

1. Najpierw przygotuj pierożki. W misce zmieszaj wieprzowinę, krewetki, cebulkę, ocet oraz mąkę kukurydzianą. Przypraw solą i białym pieprzem.
2. Nafaszeruj wontony, posmaruj brzegi pierożków wodą i zawiń, aby je zamknąć. Ułóż je na tacce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw na 20 minut do lodówki. W tym czasie wlej bulion, papryczki, imbir, czosnek oraz grzyby do garnka i zagotuj. Zredukuj ogień na bardzo mały i delikatnie gotuj przez 10 do 15 minut.
3.  Dodaj pierożki, gdy zupa się znowu zagotuje, gotuj przez 3-4 minuty. Zanim pierożki dojdą, wmieszaj mąkę kukurydzianą i gotuj przez kolejną minutę.
4. Zdejmij z ognia, wmieszaj cebulkę i kolendrę. Dodaj sok z limonek oraz sos sojowy do smaku.

Fasolowe frittery z ceviche, krewetek i mango

Ceviche:

250 g surowych krewetek tiger, oczyszczonych
1 mała czerwona cebula, obrana i drobno posiekana
sok z 2 limonek
1 duże mango, obrane i drobno posiekane
1-2 czerwone papryczki chili, bez nasion, drobno posiekane
1 dojrzały pomidor, drobno posiekany
mały pęczek kolendry, drobno posiekanej
sól morska i czarny pieprz

Frittery:

2 łyżki stołowe suszonych krewetek
1 cebula, obrana i drobno posiekana
1 ząbek czosnku, obrany i zgnieciony
2 x 400 g puszki wspięgi, odsączone
1 czerwona papryczka chili, bez nasion, drobno posiekana
3-4 łyżki stołowe zwykłej mąki
olej roślinny do smażenia na głębokim oleju

Do podania:

ostry sos paprykowy
kawałki limonki

Sposób przygotowania:

1. Zagotuj duży garnek osolonej wody, dodaj krewetki i gotuj przez około 1 minutę. Odsącz krewetki, posiekaj i połącz z pozostałymi składnikami. Przypraw do smaku i wstaw do lodówki.
2. Przykryj suszone krewetki wrzącą wodą i odstaw zamoczone na 15 minut, aż zmiękną. Odsącz, następnie zmiksuj z cebulą, czosnkiem oraz chili. Dodaj fasolę, miksuj aż powstanie gładka masa. Przypraw do smaku. Przelej do miski i powoli dodawaj mąkę aż powstanie sztywne ciasto. Zamocz dwie łyżki w oleju i uformuj nimi 10-12 owalnych porcji.
3. Podgrzej olej do temperatury 160°C/325°F i smaż porcjami na głębokim oleju przez 8-10 minut, aż porcje nabiorą złocisto-brązowego koloru i staną się chrupkie. Odsącz na papierze kuchennym i przypraw solą morską, gdy będą jeszcze ciepłe.
4. Przekrój fritter, nafaszeruj ceviche i podawaj z ostrym sosem paprykowym, limonkami i zimnym piwem.

Rumsztyk z puree z fasoli i orzechowa salsa verde

Składniki:

2 rumsztyki, każdy około 250 g

Salsa Verde:

75 g prażonych orzechów laskowych
1 pęczek natki pietruszki
1 pęczek mięty
1 pęczek bazylii
4 anchois, odsączone
1 ząbek czosnku, obrany i rozgnieciony
2 łyżeczki musztardy Dijon
sok z cytryny
4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
sól morska i czarny pieprz

Puree z fasoli:

2 x 400 g puszki fasoli cannelloni
50 g niesolonego masła
200 ml śmietanki
Sól morska i biały pieprz

Sposób przyrządzenia:

1. Podgrzej piekarnik do 180°C/350°F. Wyłóż orzechy na tackę do pieczenia i praż przez 8-10 minut, od czasu do czasu wstrząsając. Odstaw, aby się schłodziły. Zmiksuj pozostałe składniki aż do uzyskania gładkiej konsystencji, w razie konieczności dodając więcej oleju. Grubo posiekaj orzechy i dodaj do salsy. Przypraw do smaku i odstaw na bok.
2. Odsącz fasolę i podgrzej w garnku z masłem, około 5 minut, aż fasola zmięknie. Przełóż do miksera i miksuj aż powstanie jednolita masa. Przypraw do smaku solą i białym pieprzem, następnie przenieś na patelnię i podgrzewaj aż do podania.
3. Rozpal grilla lub podgrzej patelnię grillową. Przypraw steki dużą ilością soli i pieprzu, następnie grilluj przez 2-3 minuty z każdej strony. Przenieś na deskę i pozwól mięsu odpocząć przez 5 minut. Pokrój na cienkie plastry, sos z mięsa wlej do salsy. Podaj steki z puree z fasoli i salsą verde.

Sałata z ananasem, krewetkami i okrą

Składniki:

1 duży ananas
100 g pszenicy bulgur
200 ml gorącego wywaru drobiowego
oliwa z oliwek
1 duża cebula, obrana i drobno posiekana
2 ząbki czosnku, obrane i zgniecione
2 czerwone papryczki chili, bez nasion, drobno posiekane
125 g okry
125 ml wytrawnego białego wina
sok z jednej limonki
mały pęczek pietruszki, drobno posiekanej
mały pęczek bazylii, drobno posiekanej
mały pęczek kolendry, posiekanej
150 g surowych krewetek tiger, oczyszczonych
sól morska i czarny pieprz
50 g sera parmezan, drobno startego

Sposób przyrządzenia:

1. Podgrzej piekarnik do 200°C.
2. Przekrój ananasa wzdłuż na pół, wytnij rdzeń i wyrzuć. Wydrąż cały miąższ, potnij na kawałki
i odsącz nadmiar soku.
3. Połóż połówki ananasa na tackę do pieczenia, przyciętą stroną do góry i piecz przez 10 minut aż zmiękną. W tym czasie zagotuj bulion, polej nim pszenicę i przykryj folią spożywczą.
4. Odstaw na 15 minut, następnie zdejmij folię i ugnieć płatki widelcem. Gdy pszenica się moczy, podgrzej trochę oliwy w garnku, dodaj cebulę, czosnek, chili  i gotuj delikatnie przez 5 minut aż zmiękną. Zwiększ ogień, dodaj okrę i gotuj przez 2 minuty. Dodaj wino, doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze przez 2 do 3 minut. Dodaj krewetki, gotuj aż zrobią się różowe i zdejmij z ognia.
5. Przemieszaj ananasa, pszenice, sok z limonek oraz zioła, następnie podziel mieszankę między połówkami ananasa. Posyp serem parmezan i wstaw na gorący grill na 2-3 minut aż nabiorą złocisto-brązowego koloru i zaczną bulgotać.
6. Odstaw do ostygnięcia przez minutę przed podaniem.

Ciasto ananasowe z polewą passion fruit caipirinha

Składniki:

1 średni ananas, obrany, pokrojony na plastry
175 g drobnego cukru
125 g zwykłej mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczki soli
50 gram wiórek kokosowych
1 duże jajko
2 żółtka
175 g niesolonego masła, stopionego, plus trochę do natłuszczania
250 ml pełnotłustego mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Polewa:

2 męczennice
50 g cukru pudru
50 ml cachaca
sok z 1 limonki

Sposób przyrządzenia:

1. Podgrzej piekarnik do 160°C, nasmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia 23 cm formę do ciasta.
2. Włóż plastry ananasa i 50 g cukru na dużą patelnię i karmelizuj przez 4-5 minut. Odstaw na bok do ostygnięcia.
3. Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól, wmieszaj kokos, oraz pozostałą część cukru.
4. W oddzielnej misce ubij razem żółtko, jajka, stopione masło, mleko oraz wanilię. Całość wmieszaj do suchych składników aby powstało gładkie ciasto.
5. Przenieś kilka łyżek ciasta do oddzielnej miski.
6. Wymieszaj plastry ananasa z większą porcją ciasta i wlej do formy. Postukaj kilka razy w formę aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Wtedy polej całość resztą ciasta.
7. Piecz przez 40-45 minut, lub do czasu gdy się zetnie (lecz w środku wciąż będzie dosyć luźne).
8. Odstaw do ostygnięcia. Następnie nakłuwaj po całości wykałaczką. W tym czasie potnij męczennice na pół i wydrąż miąższ za pomocą łyżki, następnie włóż go do małego miksera. Miksuj przez kilka chwil, po czym przelej do pozostałych składników i wymieszaj. Mieszaj aż cukier się rozpuści.
9. Łyżką nałóż polewę na ciasto. Odczekaj aż ciasto całkowicie ostygnie, pokrój na kawałki i podawaj.


Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.




Więcej z kategorii Propozycje stacji TV i VOD


reklama
reklama
reklama
HOLLEX.PL - Twój sklep internetowy

Odbiornik DVB-T/T2/C AB TereBox 2T HEVC

Najnowszy hybrydowy (naziemno- kablowy) odbiornik DVB-T/T2/C (bez LAN) z MPEG-4/H.264...

119 zł Więcej...

Odbiornik DVB-T/T2/C Edision Nano T265+ HEVC (hotelowy)

Cyfrowy odbiornik DVB-T/T2/C z HEVC/H.265 marki EDISION dla Naziemnej Telewizji...

119 zł Więcej...

Odbiornik Vu+ ZERO 4K

Vu+ ZERO 4K - najtańszy odbiornik Ultra HD od koreańskiego...

669 zł Więcej...