W środę, 21 września br. o godzinie 20:40 w telewizji Polsat widzowie zobaczą trzeci odcinek siódmego sezon programu „Top Chef”, zatytułowanego „Top Chef. Gwiazdy od kuchni”(więcej tutaj). Uczestnicy widowiska - Anita Sokołowska, Małgorzata Kalicińska, Beata Oleszek, Bartosz Kurek, Rafał Maserak i Maciej Skrzątek „Wróżbita Maciej” - zdradzili, jakie najdziwniejsze potrawy mieli okazję zjeść w swoim życiu.
Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Dalekie podróże często skłaniają do próbowania specjałów różnych kuchni. Jednak nie zawsze to, co bywa rarytasem w danym kraju, smakuje także osobom z innych kultur. Na własnej skórze przekonali się o tym uczestnicy kulinarnego widowiska Polsatu „Top Chef. Gwiazdy od kuchni”.
- Najdziwniejszą potrawą jaką zjadłam były smażone świerszcze. Było w stanie Chiapas w Meksyku. Moja degustacja skończyła się na jednym świerszczu i postanowieniu niejedzenia niczego do końca wyjazdu
- wspomina Anita Sokołowska.
To nie była jedyna dziwna potrawa, której aktorka miała okazję spróbować.
- W czasie ramadanu w Syrii napiłam się napoju z lukrecji, który wspomaga trawienie. Wypiłam tego taką ilość, że przez dwa dni leżałam w dreszczach w łóżku
- dodaje.
Kulinarnych przygód nie brakowało także podczas podróży dziennikarza kanału Polsat News, Bartosza Kurka.
- Zjadłem kiedyś węża w Wietnamie. Zaczyna się od podania jeszcze bijącego serca zalanego wódką ryżową, a potem napięcie rośnie. Zjada się całego węża, z którego przygotowywano przy mnie wszystkie potrawy
- opowiada Kurek.
Z kolei Rafał Maserak będąc w Chinach miał okazję spróbować fugu - najbardziej trującej ryby świata, która jeśli jest źle przyrządzona lub nieświeża prowadzi do paraliżu, a nawet śmierci.
- Ale na szczęście przeżyłem to starcie
- mówi tancerz.
Zaskakujących i egzotycznych potraw próbowały także inne gwiazdy kulinarnego widowiska. Najsłynniejszy polski wróżbita Maciej Skrzątek w Azji degustował grillowaną żabę. W Korei Południowej pisarka Małgorzata Kalicińska próbowała „zupy dnia następnego”, czyli zupy na kaca - z gotowanym skrzepem świńskiej krwi. Natomiast Beata Oleszek z zespołu Jarzębina podróżując po Sardynii została poczęstowana serem z robakami.
Czy w programie „Top Chef. Gwiazdy od kuchni” uczestnicy będą musieli zmierzyć się z równie zaskakującymi składnikami? Przekonamy się oglądając Polsat.
„Top Chef. Gwiazdy od kuchni” - sezon 7., emisja w środy o 20:40 w telewizji Polsat (Polsat HD).
reklama
Materiał chroniony prawem
autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.