reklama
reklama
SAT Kurier logowanie X
  • Zaloguj

„Jakubiak rozgryza Polskę” 2 w Canal+ Kuchnia

dodano: 2021-09-17 00:06
autor: Łukasz Knapik | źródło: CANAL+/satkurier.pl

Canal+ Kuchnia „Jakubiak rozgryza Polskę” Jak przyrządzić idealny rosół? W czym leży sekret tradycyjnej grochówki? Co zrobić, by kaczka wyszła doskonale? Odpowiedzi na te pytania pojawią się w 2. sezonie programu „Jakubiak rozgryza Polskę”, którego 1. odcinek wyemitowany zostanie premierowo w niedzielę, 19 września br. o godz. 12:30 w stacji Canal+ Kuchnia oraz w poniedziałek, 20 września br. w serwisie VOD Canal+ Online na canalplus.com. Program ten mogą również oglądać widzowie Canal+ Family, a wcześniejsze odcinki stacji Canal+ Kuchnia.

Canal+ Kuchnia „Jakubiak rozgryza Polskę”


Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Kucharz i dziennikarz kulinarny Tomasz Jakubiak kontynuuje swoją pełną smaku podróż po naszym nadwiślańskim kraju w poszukiwaniu przepisów na tradycyjne, regionalne potrawy. W drugiej odsłonie programu „Jakubiak rozgryza Polskę” widzowie poznają sekrety przyrządzania królowej wszystkich zup - rosołu. Dowiedzą się również, jak zrobić najlepszy chłodnik i perfekcyjną grochówkę. Tomasz Jakubiak weźmie także na widelec ozorki, kotlety mielone oraz kaczkę i dania z grzybów.

Jak zawsze, kucharz przygotuje także własne wersje ponadczasowych potraw polskiej kuchni, inspirując się przepisami lokalnych kucharzy i gospodyń. Na Dolnym Śląsku w malowniczo położonej winnicy, Tomasz Jakubiak spróbuje idealnego gulaszu odtworzonego na bazie przepisu z początku XX wieku. U podnóża Gór Kamiennych zje kluski leniwe, które przygotuje w towarzystwie właścicielki rodzinnej serowarni, gdzie powstają twarogi. Prowadzący uda się również na Kaszuby, by w wiejskim domu szefa kuchni spróbować szmurowanej kaczki w kaszubskich truskawkach. Z kolei na Roztoczu, wraz z właścicielami gospodarstwa biodynamicznego, przyrządzi chłodnik, a na placki pojedzie na Podlasie, do polskiej królowej ziemniaków.

Jak zapewnia nadawca, w programie, poza inspirującymi i nieoczywistymi przepisami, nie zabraknie przygód, pięknych plenerów oraz historii ciekawych ludzi, których życie związane jest z wytwarzaniem tradycyjnego jedzenia (więcej tutaj).

Poniżej prezentujemy przepis na zielony gulasz z cielęciną i gniecionymi ziemniakami:

- składniki: 300 g górki cielęcej, 3 ząbki czosnku, 1 cebulka szalotka, 1 zielone chili, szklanka wyłuskanego bobu, garść fasolki szparagowej zielonej, garść jarmużu, ćwierć szklanki groszku zielonego, pół butelki białego wina lekko kwaskowatego i owocowego, łyżka masła do smażenia, mąka do obtoczenia mięsa, 10 młodych ziemniaków, łyżka masła, łyżka posiekanego koperku i sól morska,
- przygotowanie: cielęcinę pokrój w kostkę 1cm na 1cm i posól. Obtocz w mące i obsmaż na maśle. Dodaj posiekany czosnek i chili oraz posiekaną w kostkę szalotkę. Chwilę smaż po czym dolej wodę. Duś na małym ogniu aż mięso zmięknie, około 20 minut. Wrzuć fasolkę oraz bób i dolej wino. Na końcu daj garść porwanego jarmużu. Dopraw solą i pieprzem. Ziemniaki ugotuj na pół twardo i rozgnieć widelcem każdego z osobna przełóż na papier do pieczenia i na każdy kawałek ziemniaka nałóż odrobinę masła i piecz przez 5minut. Po upieczeniu posyp koperkiem.
 
Tomasz Jakubiak w programie „Jakubiak rozgryza Polskę”, foto: Canal+ Polska
Tomasz Jakubiak w programie „Jakubiak rozgryza Polskę”, foto: Canal+ Polska


„Jakubiak rozgryza Polskę” - sezon 2., emisja w niedziele (od 19 września 2021 roku) o godz. 12:30 w stacji Canal+ Kuchnia. Program ten mogą również oglądać widzowie Canal+ Family, a wcześniejsze odcinki stacji Canal+ Kuchnia.


Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.




Więcej z kategorii Nowe programy


reklama
reklama
reklama
HOLLEX.PL - Twój sklep internetowy

SAT Kurier abonament za 2021 rok

Roczna prenumerata magazynu SAT KURIER w 2021 r. z wysyłką...

89 zł Więcej...

nc+ telewizja na kartę + moduł CI+ 4K ECP

CAM CI+ 4K ECP z odbiorem TVP 4K, CANAL+ 4K...

199 zł Więcej...

Książka - Anteny Satelitarne

Książka ANTENY SATELITARNE pod redakcją Janusza Sulisza - redaktora naczelnego...

35 zł Więcej...