dodano: 2010-09-07 17:35 | aktualizacja:
2010-09-08 08:23
autor: Paulina Nietrzpiel |
źródło: Dipol
Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Światło, które jest zwykle tracone przez standardowe obiektywy, zostaje odebrane przez obiektyw asferyczny i przekazane do przetwornika. Funkcja ta jest szczególnie widoczna przy korzystaniu z kamer kolorowych, ponieważ są one mniej czułe od kamer czarno-białych. Przy korzystaniu z tych obiektywów oraz kamer B/W osiągamy większą czułość układu optycznego, niż przy zastosowaniu tradycyjnych obiektywów.
Głównymi zaletami obiektywów asferycznych są:
-
niewielka liczba aperturowa obiektywu
-
lepszy (ostrzejszy) obraz
Obecnie stosowane są trzy metody produkcji soczewek asferycznych:
szlifowanie,
tłoczenie,
technologia dwuskładnikowa (naniesienie na powierzchnię szklanej soczewki polimerowej nakładki, która formowana jest przez asferyczny wzorzec i utwardzana promieniowaniem UV).
Materiał chroniony prawem
autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.