dodano: 2011-07-08 15:49 | aktualizacja:
2011-07-08 17:25
autor: Anita Dąbek |
źródło: Open Channel
Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Od 1995 roku
Dania optowała za standardem
DAB dla radia cyfrowego. Przyczyną przejścia na cyfrową transmisję była chęć osiągnięcia lepszej jakości dźwięku, zaoferowania większej liczby stacji i ograniczenia propagacji wielodrogowej, szumów i zakłóceń niż w przypadku technologii analogowej radia FM. Wprowadzenie DAB nie byłoby jednak dobrym pomysłem, ponieważ niektóre z kanałów DAB używają nieco poniżej 192 kb/s w formacie MPEG 1 Audio Layer 2 (MP2), co daje gorszy dźwięk niż dostępny przez odbiornik FM w normalnych warunkach odbioru. Drugą wadą są drogie w eksploatacji sieci częstotliwości DAB. Trzeba używać większej mocy, czyli są potrzebne większe i droższe nadajniki do nadawania i odbioru DAB.
Organizacja WorldDMB stworzyła nowy standard
DAB+, którzy ma lepszą korekcję błędów (dwie warstwy). Jednocześnie przy DAB+ wprowadzono możliwość korzystania ze standardu kompresji audio
HE-AAC, który może być nawet trzy razy bardziej wydajny. W ten sposób możliwe jest przekazywanie do trzech razy więcej kanałów radiowych w tej samej jakości. Niestety DAB+ jest nadawany jako DAB do pierwszej warstwy korekcji błędów, zatem wszystkie podstawowe słabości DAB są również obecne w DAB+.
DVB-T2 ma 2,5-4 razy większą pojemność niż
DAB/DAB+ przy tych samych warunkach nadawania. DVB-T2 jest nadawane w tym samym paśmie 1,7 MHz. DAB ma pojemność zaledwie 1152 kbit/s, a DAB+ ma 1152 kbit/s minus 1/12, które jest używane na dodatkową korekcję błędów, co daje 1056 kbit/s. Nadajnik DVB-T2 jest w stanie przekazać 3612 kbit/s. Jeśli chce się nadawać 1056 kbit/s to można pozwolić sobie na znaczną redukcję kosztów. W DAB+ jest miejsce na 16 stacji HE-AAC o jakości 64 kbit/s, a w DVB-T2 na 56 stacji HE-AAC o tej samej jakości.
Są to tylko niektóre aspekty, które pchają Danię ku innym rozwiązaniom.
Materiał chroniony prawem
autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.