reklama
reklama
SAT Kurier logowanie X
  • Zaloguj
ODBLOKUJ-REKLAMY.jpg

Czy wiesz co jesz? „Food, Inc.” w kuchni+

dodano: 2012-08-16 12:46
autor: Anita Dąbek | źródło: kuchnia+

Kuchnia+ HD W sobotę, 1 września 2012 roku o godzinie 22:50 kuchnia+ zaprasza na premierową emisję nominowanego do Oscara filmu pt. „Food, Inc.”. Głośny dokument bierze pod lupę amerykański przemysł spożywczy odsłaniając kulisy produkcji żywności, praktyki wielkich koncernów i tajemnice żywności modyfikowanej genetycznie.



Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
kuchnia+ zwiększa świadomość widzów na temat tego, co jedzą emitując najważniejsze filmy dokumentalne poświęcone kwestii zdrowej i bezpiecznej żywności, m.in. „Świat wg Monsanto”, „Co masz na talerzu” czy „Food Fight”. „Food, Inc.” to jedna z najbardziej znanych produkcji ostatnich lat, która pokazuje brutalną prawdę o tym, co trafia na nasze stoły. Film został zaprezentowany po raz pierwszy w Polsce podczas autorskiego przeglądu stacji kuchnia+ food film fest, gromadząc liczną widownię i wywołując burzliwą dyskusję o działaniach międzynarodowych korporacji spożywczych, które determinują czym żywią się konsumenci na całym świecie.

Nad przeniesieniem zebranych materiałów na ekran reżyser „Food, Inc.” - Robert Kenner pracował aż sześć lat. W filmie stawia tezę, że amerykańscy producenci żywności celowo ukrywają przed konsumentami informacje o technologiach jej wytwarzania i pochodzeniu używanych składników. Twórca podkreśla, że nie chodzi o straszenie ludzi, lecz o ich uświadomienie. Odwiedza hodowle zwierząt i gospodarstwa rolne pokazując, że cały przemysł żywieniowy w USA kontroluje zaledwie kilka korporacji. Ich celem jest maksymalna efektywność i jak największy zysk, co osiągają poprzez stosowanie pestycydów, modyfikacje genetyczne, hodowanie zwierząt w fatalnych warunkach i karmienie ich paszą pełną chemicznych ulepszaczy.
 
Dziś na pierwszym miejscu stawia się wygląd jedzenia. Potwierdzają to rozmowy Kennera z farmerami i ranczerami, którzy przyznają, że aby produkty się sprzedawały, muszą spełniać przede wszystkim wymogi estetyczne. Stąd rozrośnięte piersi drobiowe, idealne kolby kukurydzy, okrągłe pomidory w kolorze pięknej czerwieni i jednakowej wielkości marchewki. A przecież wiadomo, że natura nie tworzy niczego za pomocą cyrkla i linijki i nie wszystkie jej plony mają perfekcyjny kształt i kolor. Ludzie postanowili jednak ją przechytrzyć i za pomocą środków chemicznych uzyskiwać produkty bez skazy, które nie pozostają jednak obojętne dla ludzkiego zdrowia. Stąd coraz większa liczba otyłych dzieci i chorych na cukrzycę dorosłych. Skażona żywność doprowadziła również do powstania nowej odmiany bardzo niebezpiecznej bakterii E. coli. Statystyki mówią, że co roku na skutek zatruć umiera 5 tysięcy Amerykanów.
 
„Food, Inc.” - premiera w sobotę 1 września o 22:50


Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.




Więcej z kategorii Propozycje stacji TV i VOD


reklama
reklama
reklama
HOLLEX.PL - Twój sklep internetowy

Kabel HDMI 2.1 8K UHD 3,0m

Najnowszy kabel HDMI o długości 3,0m w wersji v2.1 dla...

65 zł Więcej...

Odbiornik Ferguson Ariva 9000 4K CI+ HDR Dolby Vision

Ariva 9000 4K CI+ to uniwersalny odbiornik typu Combo z...

449 zł Więcej...

Antena Olympia BX 1000+LTE Combo V/H

Nowoczesna antena szerokopasmowa BX 1000+ Olympia Combo. Zaprojektowana do w...

120 zł Więcej...