dodano: 2013-12-12 16:26 | aktualizacja:
2013-12-12 17:48
autor: Łukasz Knapik |
źródło: CANAL+ Cyfrowy
Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
„elBulli - kulinarny interface” to druga po „Czerwonej obsesji” telewizyjna premiera filmu pokazywanego na 5. Kuchnia+ Food film Fest. 30 lipca 2011 roku tytułowa restauracja zakończyła działalność. Jej szef Ferran Adria nie przestał jednak działać i postanowił przenieść swoje potrawy na wyższy poziom sztuki kulinarnej i designu. Dokument w reżyserii Eduarda Martiego ukazuje proces realizacji jednego z projektów o nazwie „Interface elBulli”. Pere Gifre i Daniel Molina, projektanci z grupy Ikonic Arts, zostali poproszeni przez Ferrana Adrię o opracowanie unikalnej zastawy stołowej, która łączyłaby jedzenie ze sztuką użytkową. Koncept wymyślony przez dwóch artystów opierał się na obserwacji morskich fal, roślin i zwierząt, a następnie przekształceniu ich w talerze, tace i sztućce. „elBulli - kulinarny interface” to wyjątkowy zapis całego projektu, od pomysłu, przez obserwację i projektowanie, po implementację.
- W Kuchni+ pokazujemy nie tylko samo jedzenie, ale także cały kontekst sztuki kulinarnej. Nasi widzowie mogą zobaczyć różne aspekty jedzenia, w tym takie programy jak „Z.U.P.A.”, który skupia się na jakości potraw, przez „Jakubiaka lokalnie”, prezentującego miejsce pochodzenia naszej żywności, po „elBulli - kulinarny interface”, który przenosi gastronomię na artystyczny poziom - powiedział
Karol Adrian, koordynator ds. komunikacji i PR kanałów lifestyle’owych platformy
nc+.
Bohater filmu Daniel Molina i reżyser Eduard Marti byli gośćmi specjalnymi 5. Kuchnia+ Food Film Fest. Uczestnicy przeglądu mogli wziąć udział w dyskusji z twórcami filmu oraz na żywo zobaczyć zaprojektowane dla elBulli elementy zastawy.
„elBulli - kulinarny interface” w cyklu „kuchnia+ food film fest” - emisja w poniedziałek, 6 stycznia 2014 roku o 22:00 w kanałach Kuchnia+ i Kuchnia+ HD.
Materiał chroniony prawem
autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.