- Gotowanie jest jak komponowanie muzyki
- mówi w wywiadzie dla polsat.pl Piotr Więcławski „Vienio”.
- Jestem samoukiem kucharskim. Nie skończyłem żadnej szkoły gastronomicznej. Gotuję regularnie od 12. roku życia - mówi Piotr Więcławski. - Wychodzę za założenia, że jeśli człowiek chce się dobrze najeść, powinien umieć osobiście smacznie gotować. Mam pewne plany związane z gotowaniem. Poprzez uczestnictwo w programie pokazuję ludziom, że potrafię to robić. W „Top Chef” mogę udowodnić i przedstawić to, że sprawnie używam zróżnicowanych produktów, czy przypraw. Znam techniki przyrządzania dań. Lubię to robić. To moja druga pasja - podkreśla.
- Uważam, że teraz jest dobry czas dla tzw. zdrowego jedzenia - mówi Więcławski. - Ludzie powoli przestają jeść produkty wielokrotnie przetworzone. Wybierają świadomie to, co chcą zjeść. Coraz więcej osób woli samodzielnie np. upiec sobie dynię, zjeść z nią kotlety z kaszą jaglaną czy curry. Trzeba bawić się gotowaniem. Łączyć, dodawać, próbować. Poznawać i odkrywać nowe doznania smakowe. Dużo złego robią reklamy, które promują np. skoncentrowane chemicznie przyprawy, czy sugerują, że warzywa nie maja smaku. Nieprawda! Warzywa mają bardzo bogaty smak. Mięso bez prawdziwych przypraw i warzyw byłoby nie do zjedzenia - dobitnie podkreśla muzyk.
- Nie myślę o jurorach, decydując o tym, co będę gotował. Przede wszystkim wiem, co przygotowuję. Każda decyzja, którą podejmowałem dostając zadanie w programie, była podyktowana tym, że mam doświadczenie i wiedzę - mówi Vienio. - Nie boję się nawet surowych ocen. Zawsze próbuję tego, co robię, na każdym etapie powstawania danej potrawy. Jurorzy także mają swoje języki. Smak jest czymś nieco subiektywnym. To, co panu Amaro może smakować, panu Nowakowi już nie do końca. Jeden może preferować mięso, inny warzywne zupy kremy. Jestem człowiekiem, który działa zadaniowo. Szybko podejmuję decyzje i nie mam z tym problemu z tym jak będę gotował. Staram się robić to jak najlepiej - podkreśla.
- Mam w branży wielu kolegów smakoszy. Odkryłem, że muzycy, ludzie którzy żyją wśród dźwięków, bardzo lubią jeść dobrze przygotowane potrawy. Wyjątkiem są osoby, które deklarują, że dla nich jedzenie mogłoby być w tabletkach, żeby nie tracili czasu przeznaczonego na tworzenie muzyki - zauważa stołeczny raper. - Koledzy z branży hiphopowej często wrzucają zdjęcia np. na Instagrama, gdzie pokazują, co jedzą i jak jedzą. Część z nich to prawdziwi pasjonaci. Uważam że gotowanie jest jak komponowanie muzyki. Musisz skompilować ze sobą kilka produktów, tak aby powstał finalne danie. Podobnie jest z dźwiękami. Musisz je połączyć - stopa, werbel, bas, zharmonizować je i zbalansować. Wówczas na języku jest szaleństwo - zaznacza artysta.
- Więcej osób pisze do mnie np. na Facebooku, że mi kibicuje, trzyma kciuki. Spotkałem się z tym, że ktoś przyrządza posiłki inspirując się tymi, które zaprezentowałem w programie „Top Chef” - dodaje Piotr Więcławski. - Nie mam się czego wstydzić, nie bądźmy hipokrytami. Udział w programie jest moim świadomym wyborem. Dobrze czuje w się w „Top Chefie” - dobitnie zaznacza.
- Mam też plany związane z gotowaniem dla dzieci w domach dziecka. W przyszłości chcę napisać swoją książkę kucharską związaną z ciekawymi wywiadami, a jednocześnie przepisami na zdrowe i smaczne potrawy. Uważam, że można jeszcze wiele zrobić w zakresie upowszechniania oraz propagowania zdrowego, nie najeżonego chemią jedzenia - mówi Piotr Więcławski „Vienio”.
Odbiornik Vu+ ZERO 4K
Vu+ ZERO 4K - najtańszy odbiornik Ultra HD od koreańskiego...
669 zł Więcej...Odbiornik DVB-T/T2/C Edision Nano T265+ HEVC (hotelowy)
Cyfrowy odbiornik DVB-T/T2/C z HEVC/H.265 marki EDISION dla Naziemnej Telewizji...
119 zł Więcej...Odbiornik Vu+ UNO 4K SE S2X FBC Multistream
Vu+ UNO 4K SE - najnowsza wersja tunera 4K od...
1 230 zł Więcej...