reklama
reklama
SAT Kurier logowanie X
  • Zaloguj
ODBLOKUJ-REKLAMY.jpg

Ponad 6 tys. widzów Kuchnia+ Food Film Fest

dodano: 2013-11-26 15:51 | aktualizacja: 2013-11-26 16:32
autor: Łukasz Knapik | źródło: CANAL+ Cyfrowy

Kuchnia+ Ponad 6 tysięcy uczestników wzięło udział w pokazach filmowych i wydarzeniach towarzyszących tegorocznego już 5. Kuchnia+ Food Film Fest (więcej tutaj i tutaj). Zakończony 24 listopada 2013 roku przegląd odbył się po raz pierwszy historii w czterech miastach: Warszawie, Poznaniu, Wrocławiu i Gdańsku. Organizatorem wydarzenia była Kuchnia+, autorski kanał kulinarny platformy nc+.



Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Widzowie obejrzeli 13 filmów, w tym jeden fabularny. Każdemu pokazowi towarzyszył poczęstunek związany z tematyką danego pokazu. 5. Kuchnia+ Food Film Fest odwiedziło wielu zagranicznych gości. Wśród nich m.in. Daniel Molina, jeden z bohaterów filmu „elBulli - kulinarny interface”, który zaprojektował specjalną zastawę dla słynnego Ferrana Adrii. Warszawę odwiedziła również francuska dziennikarka Olivia Mokiejewski, która w swoim filmie odkrywała skład Coca-Coli, nagrodzony m.in. w Berlinie i Amsterdamie Bertram Verhaag, który w filmie „Farmera i jego Księcia” pokazał mało znane oblicze księcia Karola oraz Miki Mistrati, reżyser „Gorzkiego smaku czekolady”, pokazującej prawdę o produkcji czekolady.

Oprócz seansów filmowych stacja zaprosiła na wydarzenia towarzyszące, w tym Warsztaty kulinarne dla dzieci, gdzie najmłodsi mogli poznać różne oblicza smaków i zapachów; Filmową kolację, czyli wykwitną ucztę przygotowaną przez najlepszych szefów kuchni i Filmowe Śniadanie, podczas którego można było skosztować różnorodnych lokalnych produktów. W ramach przeglądu odbył się także międzynarodowy panel „Food design. Na granicy światów”, w którym eksperci z Hiszpanii, Wielkiej Brytanii, Francji i Polski opowiadali o różnych aspektach projektowania jedzenia.

- W 9 pokazach i blokach filmowych oraz 3 wydarzeniach specjalnych wzięło udział ponad 6 tysięcy osób. Widząc te liczby i rozmawiając z uczestnikami przeglądu utwierdziliśmy się w przekonaniu, że połączenie dobrego jedzenia i wartościowego filmu budzi duże zainteresowanie Polaków - powiedziała Joanna Albin, brand manager kanałów lifestyle’owych nc+.

Największym powodzeniem wśród widzów przeglądu cieszył się film „Czerwona obsesja”, po którym można było wziąć udział w wykwintnej kolacji inspirowanej tematyką filmu, czyli winem z Bordeaux i kuchnią francuską.  

- Zauważyliśmy duże zainteresowanie „Czerwoną obsesją”. Mamy dobrą wiadomość dla tych, którzy nie mogli obejrzeć tego filmu z nami w kinie. 2 grudnia o 22:00 na antenie Kuchni+ widzowie stacji zobaczą polską premierę telewizyjną tego dokumentu - dodała Joanna Albin.

„Czerwona obsesja” to dokument opowiadający o wpływie chińskiego rynku na cenę i jakość słynnego wina z Bordeaux. Twórcy filmu ukazują fenomen zainteresowania nim w Państwie Środka. Film ucieka tematyką od klasycznych produkcji o winie i pokazuje ciemną stronę popularnego trunku.

Będzie to pierwsza pozycja emitowana w ramach cyklu „Kuchnia+ Food Film Fest”. Co miesiąc stacja pokaże jeden film z przeglądu Kuchnia+ Food Film Fest. W styczniu 2014 roku widzowie kanałów Kuchnia+ i Kuchnia+ HD obejrzą światową premierę telewizyjną dokumentu „elBulli - kulinarny interface”.


Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.




Więcej z kategorii Propozycje stacji TV i VOD


reklama
reklama
reklama
HOLLEX.PL - Twój sklep internetowy

Mini PC Homatics BOX Q

Homatics BOX Q to najpotężniejszy odtwarzacz multimedialny 4K na rynku...

319 zł Więcej...

Odbiornik Vu+ ZERO 4K

Vu+ ZERO 4K - najtańszy odbiornik Ultra HD od koreańskiego...

669 zł Więcej...

Mini PC Homatics Dongle R 4K

Homatics Dongle R to najpotężniejszy odtwarzacz multimedialny 4K na rynku...

259 zł Więcej...